Un studiu arată că oamenii au 27 de emoții

©

Autor:

Un studiu arată că oamenii au 27 de emoții

Se credea până în prezent că oamenii au 5 emoții de bază: bucurie, tristețe, furie, surprindere, teamă și dezgust.

Un studiu publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences arată că oamenii au, de fapt, 27 de emoții, fiecare cu alte variații și ramificații.

În cadrul studiului au fost chestionați 800 bărbați și 2.000 femei cu privire la emoțiile resimțite în timp ce au vizionat, aleatoriu, 2.185 video-uri diferite pe teme variate și specifice, oameni căsătorindu-se, nașterea copiilor, oameni plângând, etc.

Cele 2186 videoclipuri le puteți viziona aici, împreună cu rezultatele chestionarelor.

După analiza răspunsurilor și a reacțiilor, s-a observat că au fost identificate 27 reacții afective diferite: admirație, adorație, apreciere estetică, amuzament, furie, anxietate, venerație, jenă, plictisează, calm, confuzie, dispreț, poftă, dezamăgire, dezgust, durere empatică, fascinație, invidie, entuziasm, frică, vină, groază, interes, bucurie, nostalgie, mândrie, consolare, romantism, tristețe, satisfacție, dorință sexuală, surprindere, simpatie și triumf.

Cercetătorii au observat că reacțiile din rândul participanților au fost cu mult mai diverse față de cele 6 emoții de bază cunoscute. Majoritatea persoanelor au fost de acord că fiecare emoție se potrivește pentru un anumit videoclip, deși părerile sunt variate. Fiecare persoană poate percepe în alt mod un anumit eveniment sau o anumită situație, în funcție de personalitatea fiecăruia. Au catalogat videoclipurile în funcție de mai multe criterii, analizând asocierea dintre scoruri și imaginile transmite. 

Astfel, se pare că experiențele emoționale sunt mult mai complexe și nuanțate decât se credea și avem emoții și trăiri mult mai variate decât cele de bază cunoscute.

Sursa:  Proceedings of the National Academy of Sciences

 


Data actualizare: 23-05-2019 | creare: 27-09-2017 | Vizite: 2445
Bibliografie
Self-report captures 27 distinct categories of emotion bridged by continuous gradients, link: https://www.pnas.org/content/114/38/E7900.abstract
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exprimarea emoțiilor în scris ajută la reducerea stresului
  • Suprimarea emoțiilor poate reduce anumite amintiri negative
  • Emoții ca frica și iubirea nu sunt limitate la o singură regiune din creier
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum