Evoluția gustului bun

Un studiu realizat de Universitatea North Carolina a descoperit că diferențele dintre compoziția elementară a alimentelor și nevoile elementare ale animalelor, pot explica dezvoltarea gusturilor plăcute, precum sărat, umami și dulce.
Gustul ne oferă informații despre alimente înainte ca acestea să fie înghițite. Astfel, gustul unei fripturi poate acționa pe receptorii pentru umami, deoarece are în compoziție o concentrație mare de azot, esențial pentru supraviețuire.
Persoanele ce au nevoie de multe produse bogate în sodiu, sunt mult mai adaptate pentru gustul sărat și mâncarea sărată.
Cercetătorii susțin că dezechilibrele nutriționale și metabolice pot afecta creșterea. Astfel, s-a început studiul comparativ privind compoziția elementară a trei grupe de animale (mamifere, pești și insecte) și plante.
Cercetătorii susțin că animalele ce mănâncă alimente ce sunt mai rare sau imprevizibile, sunt mai susceptibile de a avea receptori gustativi care să le recompenseze.
Gustul este considerat a fi un instrument ce ajută consumatorii să acorde prioritate alimentelor pe care ar trebui să le caute și să le consume. Tot gustul este cel care poate informa consumatorii privind alimentele ce trebuiesc evitate atunci când conțin prea mult dintr-un element de care au nevoie.
Aceasta este explicația pentru care e mai ușor să mâncăm o mână de chipsuri, decât o mână de sare.
Locul în care ne poziționăm pe lanțul alimentar, poate prezice complexitatea sistemului de gust. Astfel, animalele de pradă au mai puține șanse să experimenteze dezechilibre nutriționale față de erbivore sau omnivore.
Afinitatea pentru anumite alimente trebuie să aibă factori evolutivi puternici, deoarece, fără gust, animalele ar putea să consume în exces pentru a putea atinge echilibrul nutrițional.
Fosforul are un interes aparte deoarece este asociat cu fosfatul, fiind forma primară în mulți acizi nucleici, ATP sau fosfolipide.
În urma studiului, s-a descoperit că deși mamiferele, insectele, peștii și plantele sunt situate la distanță în arborele filogenetic, toate au gusturi adaptate ce prioritizează aceleași elemente precum sodiu, azot și fosfor.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum ne ajută microbiomul intestinal în lupra împotriva bolilor
- Câți pași trebuie realizați zilnic pentru a crește longevitatea: mai puțin de 10.000, susține o nouă meta-analiză
- Trecerea la ora de vară: benefică nu doar celor cu preferințe diurne, ci și celor care adorm devreme
- Dacă nevasta e fericită, viața e frumoasă - zicală adevărată
- Gust sarat metalic, saliva uleioasa
- Probleme cu gustul si mirosul pe care nu le-a identificat niciun doctor
- Tratament pentru sinuzita si alergie + gust amar
- Gust amar dimineata si respiratie urat mirositoare
- Gust amar
- Gust de sange
- Gust dulce in gura
- Sex oral si un gust ciudat