Planificarea morții îți poate îmbunătăți viața
Autor: Patriche Silvia
Un cercetător de la MIT specializat în bioinginerie a lansat recent o aplicație prin care planifice ce se va întâmpla după moartea ta. (1)
Potrivit lui Suelin Chen, fondatoarea aplicației Cake (de la „piece of cake” sau „ușor ca bună ziua”) aplicația te poate ajuta să descurci ițele mai puțin cunoscute; aici intră aprobarea unor tratamente medicale în ultimii ani de viață dacă nu mai ești în deplinătatea facultăților medicale, cum vrei să decurgă înmormântarea, testamentul și ce vrei să știe urmașii tăi. (2)
Chen a mai spus că ignorarea mortalității nu ajută pe nimeni și că acceptarea că viața este finită reprezintă o motivație în plus pentru a ne bucura de timpul pe care îl avem la dispoziție și pentru a fi recunoscători pentru ce avem deja.
De multe ori, problemele pe care vrea să le soluționeze aplicația lui Chen sunt lucruri logistice care rămân pe umerii familiei sau a prietenilor care rămân în urma noastră. De ce să nu îi ajutăm în purtarea acestei poveri? Printre beneficiile aplicației se numără cine profită de asigurarea de viață (dacă există), cine îți va gestiona activitatea pe rețelele sociale și cel fel de înmormântare îți dorești (clasică, incinerare sau ceea ce este cunoscut despre „compost uman” adică direct în pământ).
Numele aplicației are un dublu rol. Pe de o parte transmite ușurința de folosire și de planificare a morții și pe de altă parte această organizare anticipată reprezintă un cadou similar tortului oferit celor dragi. Tortul se consumă la aniversări pentru a marca un moment important și chiar dacă pierderea cuiva este dificilă, gândirea la această etapă firească a vieții nu este.
Mai mult, stoicii au spus-o iar și iar, că moartea este un alt pas firesc din miile de pași pe care îi facem în viață, iar cercetătorii confirmă că persoanele care se gândesc la moarte ca o etapă (inevitabilă) a vieții învață să aprecieze mai mult viața, prietenii și familia precum și lucrurile din jurul lor. Și, în fond, nu despre asta este viața? Să ajungi la final și să știi că ai profitat de fiecare clipă. (3, 4, 5, 6, 7)
Sursa: Medical Xpress
Foto: Cake
2. Planning for death, as a way to improve life, https://news.mit.edu/2019/cake-planning-death-1206
3. Accept Death as Ever Present, https://medium.com/stoicism-philosophy-as-a-way-of-life/accept-death-as-ever-present-fa5ff8dacbfa
4. Death, Life, Scarcity, and Value: An Alternative Perspective on the Meaning of Death, https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1111/j.1467-9280.2009.02466.x
5. Thinking about death can make you value life more, https://theconversation.com/thinking-about-death-can-make-you-value-life-more-25505
6. Meaning in Life and Mortality, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2905132/
7. Learning to Live, Learning to Die, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6294117/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Consumul de carne procesată, asociat cu un risc crescut de a dezvolta demență
- Boala renală cronică avansată afectează în mod diferit calitatea vieții femeilor și bărbaților
- Factorii de mediu prezic riscul de deces
- Apetitul sexual scade de două ori mai mult la femei decât la bărbați, în relațiile pe termen lung
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni