Meditația mindfulness reduce cu succes durerea, conform studiilor

©

Autor:

Meditația mindfulness reduce cu succes durerea, conform studiilor
Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea San Diego din California dezvăluie circuitele neuronale care sunt solicitate pentru ameliorarea durerii, prin intermediul meditației.
Meditația de tip mindfulness contribuie eficient la reducerea durerii. Aceasta utilizează circuite neuronale descrise de echipa de cercetători, prin măsurarea simultană a efectelor atenției asupra percepției senzațiilor și a activității cerebrale.

Meditația mindfulness întrerupe comunicarea dintre zonele creierului care sunt în mod normal implicate în formarea senzației durerii și cele care produc înțelegerea acesteia.

Mindfulness presupune principiul conștientizării prin care individul nu este una cu experiențele pe care le trăiește, prin antrenamentul de a nu aduce sentimentele și emoțiile în prim-plan. Neurologii analizează modul în care influențează meditația experiența durerii acute.

La studiu au participat 40 de participanți, cu analiza imagistică a creierelor acestora în timpul provocării unei stimulări termice dureroase la nivelul piciorului. Ulterior, participanții au evaluat nivelurile medii de durere resimțite pe parcursul experimentului.
Următorul pas a fost împărțirea acestora în două grupuri, iar membrii grupului de mindfulness au finalizat patru sesiuni de meditație timp de 20 de minute. Au fost instruiți să își regleze respirația și să nu interacționeze cu gândurile și senzațiile apărute în timpul meditației.
În ultima zi a studiului, grupurile au repetat experiența stimulului termic dureros, cu măsurarea simultană a activității cerebrale.

Participanții care au meditat activ au prezentat o reducere cu 32% a intensității durerii. Ameliorarea durerii prin atenție a fost asociată unei sincronizări reduse a talamusului (regiune a creierului care integrează informații senzoriale și le direcționează spre restul creierului). Cu cât anumite zone din creier au fost decuplate sau dezactivate mai mult, cu atât indivizii au raportat o senzație mai plăcută a durerii.

Prin urmare, meditația de tip mindfulness poate să ofere o alternativă pentru tratarea durerii. Este gratuită și poate fi practicată oriunde, iar antrenamentele ar putea fi integrate în ambulatoriu.

sursa: Science Daily
foto: Fadel Zeidan, PhD, associate professor of anesthesiology at UC San Diego School of Medicine.

Data actualizare: 12-07-2022 | creare: 12-07-2022 | Vizite: 348
Bibliografie
Mindfulness meditation reduces pain by separating it from the self, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220708162754.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit și testat o nouă clasă de analgezice
  • Exercițiile de meditație mindfulness pot reduce anxietatea (Studiu)
  • Cum poți să scazi riscul de obezitate prin modificarea unui singur obicei?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum