Un plan nutrițional ar putea combate autoimunitatea și cancerul
Cercetătorii din Luxemburg au descoperit un nou mecanism prin care sistemul imun controlează autoimunitatea și cancerul iar principala țintă par să fie celulele T reglatoare. Celulele T reglatoare reprezintă un tip de leucocite care controlează răspunsul imun.
Sistemul imun contribuie la buna funcționare a organismului, protejându-ne de infecții, iar un rol important îl au celulele T reglatoare. Deși reprezintă doar o mică parte din totalitatea celulelor T, rolul lor de a controla răspunsul imun este esențial. Dacă celulele T reglatoare nu funcționează, atunci sistemul imun începe să atace propriul organism, iar acest lucru poate duce la boli autoimune precum scleroză multiplă, artrită sau diabet zaharat de tip 1. Totuși, un sistemul imun foarte reactiv poate distruge celulele canceroase. Inhibitorii punctelor de control, pentru care s-a acordat premiul Nobel în 2018, sunt medicamente specifice care stimulează sistemul imun să atace celulele canceroase.
În prima fază, s-a investigat legătura dintre celulele T reglatoare și stres. Stresul celular poate fi determinat atât de diviziunea și activarea celulară, cât și de mediul care înconjoară celulele, în special celulele tumorale din apropiere. Moleculele care mediază stresul celular sunt radicalii liberi sau speciile reactive de oxigen (ROS). Ei sunt dăunători pentru celule și din acest motiv, trebuie să fie inactivați. Inactivarea sau neutralizarea radicalilor liberi se face cu antioxidanți iar antioxidantul cel mai important al celulelor T este glutationa. Rezultatele studiului au arătat că celulele T reglatoare dețin de aproximativ 3 ori mai multă glutationă decât alte celule T.
Cu ajutorul unei metode genetice, oamenii de știință au îndepărtat o genă denumită ligaza glutamat cisteină (GcIc) la o populație de celule T reglatoare de la cobai. Rolul genei GcIc este în sinteza glutationei. Atunci s-a observat că radicalii liberi s-au acumulat la nivelul celulelor T reglatoare modificate genetic, făcând celulele să își piardă capacitatea de a controla sistemul imun. Prin urmare, sistemul imun s-a activat în exces, declanșând apariția bolilor autoimune fatale.
Mai mult, absența glutationei de la nivelul celulelor T reglatoare a crescut metabolismul serinei, unul dintre cei 22 de amioacizi din componența proteinelor. Până în prezent, niciun studiu nu s-a axat pe legătura dintre glutationă, radicalii liberi, serină și funcția celulelor T reglatoare. Acum, cercetătorii au putut să explice mecanismul metabolic care a declanșat bolile autoimune la cobai. Ei au creat un plan nutrițional specific care nu conținea serină și glicină. Această dietă precisă a inhibat procesele autoimune și dezvoltarea bolilor autoimune.
Rezultatele studiului arată că absența a doar 2 aminoacizi (serină și glicină) din cei 22 poate vindeca o boală autoimună complexă. El ar putea fi un prim pas înspre dezvoltarea unui tratament specific împotriva patologiilor metabolice și autoimune.
Oamenii de știință au dorit să utilizeze rezultatele descoperirii și pentru a influența răspunsul anti-tumoral. Astfel, ei au descoperit că nivelele scăzute de glutationă la nivelul celulelor T reglatoare și activarea în exces a sistemului imun au dus la distrugerea celulelor canceroase. Acest lucru ar putea duce la dezvoltarea de terapii împotriva cancerului.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tratament pentru imunitate
- Ce produse alimentare contribuie la întărirea imunității în sezonul rece?
- Probleme cu imunitatea.
- Catina cu miere