Un nou tratament eficient pentru durerile cronice de spate vizează sistemul nervos

©

Autor:

Un nou tratament eficient pentru durerile cronice de spate vizează sistemul nervos
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea New South Wales din Sydney propune un nou tratament ce ar putea fi benefic împotriva durerii și dizabilității prin mecanisme care sunt strâns corelate cu felul în care oamenii percep senzațiile dureroase.
Conform oamenilor de știință, lucrarea a fost realizată prin împărțirea celor 276 de participanți în două grupuri distincte, unul dintre acestea urmând un curs de reeducare senzorio-motorie, în timp ce al doilea, grupul de control, primind tratamente placebo.

James McAuley, profesor și autor principal al studiului, afirmă că oamenii au raportat în urma noii terapii o calitate crescută a vieții, efectele benefice pe care acesta le-a adus fiind de lungă durată, rata de recuperare completă în urma dezvoltării unor afecțiuni locomotorii fiind de 200% față de cea înregistrată înaintea studiului. Acesta menționează și faptul că, în prezent, există un număr scăzut de terapii prin care durerile de spate sunt ameliorate pe termen lung, în contextul în care participanții au raportat că la un an după terminarea studiului îmbunătățirile încă erau prezente, iar durerile nu au recidivat.

Autorul explică faptul că tratamentul are la bază cercetări care au demonstrat că sistemul nervos al persoanelor care se confruntă cu dureri lombare cronice înregistrează mecanisme algice diferite de cel al unei persoane care prezintă dureri acute, provocate, spre exemplu, de o lovitură. În plus, specialiștii subliniază și veridicitatea sfaturilor medicilor, conform cărora persoanele care suferă de dureri lombare trebuie să fie precaute cu mișcările pe care le efectuează și cu presiunea pe care o pun pe coloana vertebrală, întrucât, cu timpul, aceasta își pierde din rezistența mecanică, iar comunicarea nervoasă dintre creier și discurile articulare se perturbă.

Tratamentul propus de oamenii de știință australieni cuprinde trei etape, prima dintre acestea reprezentând explicarea cauzelor de apariție a durerilor lombare și mecanismelor prin care acestea apar, urmând ca, ulterior, medicul să restabilească o comunicare fiziologică între coloana vertebrală și creier. În final, pacienții trebuie să înceapă o serie de exerciții fizice speciale prin care se obține o capacitate funcțională mai bună a coloanei, astfel încât aceștia să își poată relua activitățile zilnice. Profesorul subliniază și faptul că, prin utilizarea unui antrenament senzorio-motor, pacienții pot observa defectele de comunicare dintre cele două structuri și îmbunătățirea acesteia în timp real.

sursa: Science Daily
foto: UNSW Media/NeuRA Media, Shutterstock

Data actualizare: 04-08-2022 | creare: 04-08-2022 | Vizite: 389
Bibliografie
An effective new treatment for chronic back pain targets the nervous system, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220802121722.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum menținem sănătatea spatelui?
  • Te doare spatele? Nu este din cauza vremii!
  • Dispozitivul care te ajută să îți corectezi postura
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum