Jocurile video 3D ar putea stimula formarea amintirilor
Autor: Constantin Andreea Teodora
![Jocurile video 3D ar putea stimula formarea amintirilor](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=33620.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Conform unui studiu publicat în decembrie în The Journal of Neuroscience, jocurile 3D ar putea face parte dintr-o nouă abordare virtuală pentru pacienÈ›ii cu pierderi de memorie cauzate de înaintarea în vârstă sau demență.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii de la UCI’s Center for Neurobiology of Learning and Memory au recrutat studenÈ›i care nu joacă de obicei jocuri video. ParticipanÈ›ii la studiu au jucat fie un joc video cu un mediu pasiv, bidimensional (Angry Birds), fie un joc 3D (Super Mario 3D World) pe o perioadă de 30 de minute pe zi timp de 2 săptămâni.
Înainte È™i după perioada de 2 săptămâni, studenÈ›ii au participat la teste de memorie care implicau regiunea hipocampului (regiune asociată cu învățarea complexă È™i memoria). ParticipanÈ›ii au primit imagini ale unor obiecte de zi cu zi pentru a le studia. Apoi au primit imagini ale aceluiaÈ™i obiect, ale unui obiect nou sau ale unui alt obiect cu mici diferenÈ›e față de cel original. RecunoaÈ™terea imaginilor cu mici diferenÈ›e necesită utilizarea hipocampului. Abilitatea de a recunoaÈ™te aceste diferenÈ›e se reduce cu înaintarea în vârstă È™i de aceea, în timp, devine atât de greu să ne amintim numele persoanelor sau unde am pus cheile.
StudenÈ›ii care au jucat jocul 3D È™i-au îmbunătățit scorul de la testul de memorie, în timp ce studenÈ›ii care au jucat jocul 2D nu au prezentat aceeaÈ™i îmbunătățire. DiferenÈ›a nu a fost minoră, performanÈ›ele de memorie îmbunătățindu-se cu aproximativ 12%, procent cu care scad de obicei între 45 È™i 70 de ani.
Față de jocurile 2D, cele 3D oferă informaÈ›ii spaÈ›iale mai complexe. Nu este clar dacă cantitatea crescută în general de informaÈ›ie È™i complexitatea jocurilor 3D sau relaÈ›ia spaÈ›ială È™i explorarea stimulează hipocampul. Față de programele tipice de antrenament cerebral jocurile video nu sunt realizate având în minte procese cognitive specifice, ci sunt create pentru a introduce utilizatorii în pielea personajului È™i în aventurile sale. Aceste jocuri declanÈ™ează multe procese cognitive, inclusiv vizuale, spaÈ›iale, emoÈ›ionale, motivaÈ›ionale, de atenÈ›ie, gândire critică, rezolvarea de probleme È™i memorie activă.
Următoarea etapă pentru realizatorii acestui studiu este să determine dacă îmbogățirea mediului printr-un joc 3D sau prin experienÈ›e de explorare în viaÈ›a reală ar putea inversa deficitele cognitive dependente de hipocamp prezente la persoanele vârstnice.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum