Somnul insuficient în adolescență poate crește riscul ulterior de scleroză multiplă cu până la 50%

©

Autor:

Somnul insuficient în adolescență poate crește riscul ulterior de scleroză multiplă cu până la 50%
Un studiu publicat în revista Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry sugerează că o lipsă de somn sau un somn necalitativ în adolescență ar putea crește riscul de a dezvolta mai târziu scleroză multiplă (SM).
Cercetătorii sugerează că un somn suficient în această perioadă ar putea ajuta la prevenirea acestei afecțiuni.


Scleroza multiplă este influențată atât de factori genetici cât și de factori de mediu, cum ar fi fumatul, greutatea în adolescență, infecția cu virusul Epstein-Barr, expunerea la soare și vitamina D.

Schimbarea programului de lucru a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de scleroză multiplă, în special la o vârstă tânără, dar dacă modelele de somn, cum ar fi durata, perturbarea ritmului circadian și calitatea somnului, ar putea afecta acest risc nu a fost analizat în detaliu.

Pentru a explora acest lucru, cercetătorii au folosit un studiu de caz-control bazat pe populație, numit Epidemiological Investigation of Multiple Sclerosis (EIMS), care cuprindea rezidenți suedezi între 16 și 70 de ani.
Persoanele cu scleroză multiplă au fost recrutate din clinici neurologice și particulare și au fost asociate în funcție de vârstă, sex și zona de reședință cu două persoane sănătoase selectate aleatoriu din registrul național de populație între 2005 și 2013 și 2015 și 2018.

Cercetătorii s-au concentrat în special pe modelele de somn în perioada 15-19 ani și analiza finală a inclus 2075 de persoane cu scleroză multiplă și 3164 fără această afecțiune în această grupă de vârstă atunci când au fost recrutați în studiu.
Participanții au fost întrebați despre modelele lor de somn la diferite vârste: lungimea somnului în zilele de lucru sau școală și în weekend sau în zile libere.
Somnul scurt a fost definit ca mai puțin de 7 ore/noapte, somn adecvat ca 7-9 ore și somn lung ca 10 sau mai multe ore.
Schimbările în timpul de somn între zilele de lucru/școală și weekend/zile libere au fost calculate în timpul adolescenței de 15-19 ani și au fost categorisite ca mai puțin de 1 oră/noapte, 1-3 ore, și mai mult de 3 ore.
Participanții au fost de asemenea rugați să evalueze calitatea somnului în diferite perioade de vârstă utilizând o scară de 5 puncte, unde 5 egal cu foarte bun.

Rezultate

Media vârstei la care scleroză multiplă a fost diagnosticată a fost de 34 de ani. Lungimea și calitatea somnului în adolescență au fost asociate cu riscul de diagnosticare a scleroză multiplă, care a crescut paralel cu mai puține ore de somn și o calitate mai slabă a somnului.
Comparat cu somnul de 7-9 ore/noapte în adolescență, somnul scurt a fost asociat cu un risc crescut de 40% de a dezvolta ulterior scleroză multiplă, după luarea în considerare a unei game largi de factori potențial influențatori, inclusiv IMC la vârsta de 20 ani și fumat.
Dar somnul lung, inclusiv în weekend sau în zile libere, nu a fost asociat cu un risc crescut de scleroză multiplă.
La fel, calitatea somnului evaluată subiectiv în această perioadă a fost asociată cu un risc crescut de 50% de a dezvolta această afecțiune.
Schimbările în timpul de somn între zilele de lucru/școală și weekend/zile libere nu păreau să fie influente.
Rezultatele au rămas similare atunci când au fost excluși cei care lucrau în schimburi.



Cercetătorii atenționează că rezultatele lor ar trebui interpretate cu precauție din cauza posibilității de cauzalitate inversă - în care somnul slab ar putea fi o consecință a daunelor neurologice mai degrabă decât invers. Dar ei subliniază că prea puțin somn și calitatea slabă a somnului afectează căile imunitare și răspunsul inflamator, în timp ce ritmul circadian este, de asemenea, implicat în reglarea răspunsului imun.
Și somnul insuficient sau agitat este comun în adolescență, un fenomen care este explicat în mare parte de schimbările fiziologice, psihologice și sociale din această perioadă, ei explică.


"Asocierile au fost, de asemenea, demonstrate între utilizarea social media și modelele de somn. Disponibilitatea tehnologiei și accesul la internet în orice moment contribuie la somnul insuficient la adolescenți și reprezintă o problemă importantă de sănătate publică", ei adaugă. "Intervențiile educaționale adresate adolescenților și părinților lor cu privire la efectele negative ale utilizării tehnologiei asupra somnului ar putea ajuta la reducerea riscului de scleroză multiplă la maturitate."


Data actualizare: 25-01-2023 | creare: 25-01-2023 | Vizite: 327
Bibliografie
BMJ
Åkerstedt, T., et al. (2023)
Insufficient sleep during adolescence and risk of multiple sclerosis: results from a Swedish case control study.
Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.
https://jnnp.bmj.com/content/early/2023/01/03/jnnp-2022-330123
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de cafea ar putea reduce riscul de scleroză multiplă
  • Dieta hiperproteică poate îmbunătăți calitatea somnului la persoanele supraponderale sau obeze
  • Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum