De ce durerea pare să se agraveze noaptea

©

Autor:

De ce durerea pare să se agraveze noaptea
Cercetări recente explorează fenomenul prin care durerea este resimțită mai intens noaptea și aprofundează explicațiile științifice din spatele acestui fenomen. Durerea este definită ca o experiență senzorială și emoțională neplăcută asociată cu leziuni tisulare reale sau potențiale. În timp ce durerea este în general văzută ca negativă, ea servește ca un mecanism de supraviețuire, avertizându-ne despre potențiale amenințări și îndemnându-ne să căutăm siguranță.
Teoria controlului porții (The Gate Control Theory), propusă de Roland Melzack și Patrick Wall, sugerează că există o poartă în măduva spinării care reglează trecerea stimulilor dureroși către creier. Factori precum frecarea pielii sau distragerile pot închide poarta, reducând percepția durerii. Totuși, noaptea, când există mai puține distrageri și interacțiuni, poarta tinde să rămână deschisă, permițând durerii să fie simțită mai intens.

Cercetările au indicat, de asemenea, că ritmurile circadiene pot juca un rol în accentuarea nocturnă a durerii. Un studiu realizat de Inès Daguet și colegii săi a constatat că percepția durerii este cea mai intensă la ora 4 dimineața, potențial influențată de ritmurile circadiene și de fluctuațiile hormonale. Privarea de somn și vulnerabilitatea la prădători în timpul somnului nocturn ar putea contribui la creșterea sensibilității la durere.

Cercetătorii recunosc că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin de ce durerea este resimțită mai intens noaptea. Cu toate acestea, sugerează că această sensibilitate crescută la durere pe timp de noapte ar putea fi rezultatul eforturilor continue ale creierului de a ne proteja de potențiale amenințări în timp ce dormim.

sursa: MedicalXpress
foto: Shutterstock / New Africa

Data actualizare: 26-05-2023 | creare: 26-05-2023 | Vizite: 283
Bibliografie
Why pain seems worse at night, link: https://medicalxpress.com/news/2023-05-pain-worse-night.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapia durerii prin realitatea virtuală
  • Ținutul de mână poate reduce senzația de durere din corp
  • Originea durerii fundamental diferită la bărbați față de femei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum