Pofta pentru băuturile non-alcoolice indică ce cantitate din aceste băuturi va consuma o persoană

©

Autor:

Pofta pentru băuturile non-alcoolice indică ce cantitate din aceste băuturi va consuma o persoană
Dorința intensă a unei persoane de a consuma un pahar de vin sau o bere la sfârșitul zilei, pusă adesea pe fondul poftei de a consuma alcool, ar putea fi experimentată inclusiv pentru băuturi non-alcoolice, precum sucuri carbogazoase sau cafea, indică noi cercetări. În plus, pofta pentru aceste băuturi poate prezice consumul viitor.
Condus de cercetători de la Universitatea Flinders, studiul actual este unul dintre puținele studii clinice care evaluează legătura dintre pofte și consumul de băuturi nealcoolice. Publicat în jurnalul Eating Behaviours, studiul a analizat datele furnizate de 128 de persoane cu vârsta cuprinsă între 17 și 25 de ani, care au completat un jurnal cu privire la poftele lor și consumul zilnic pe o perioadă de o săptămână al anumitor băuturi, precum ceaiuri, suc, lapte, apă, cafea sau băuturi răcoritoare.

Analiza a arătat că poftele puternice se asociază cu o probabilitate mai mare de a consuma mai mult, în special atunci când poftele au fost declanșate pentru băuturi răcoritoare. Principalii declanșatori ai poftelor pentru băuturi răcoritoare au fost, în general, reclamele televizate sau simpla observare a unei alte persoane care consumă astfel de băuturi. În cazul cafelei, principalul declanșator al poftei a fost oboseala.

Apa a fost, în mod așteptat, cea mai consumată și cea mai dorită bautură, dorința de a consuma apă fiind declanșată de un factor elementar pentru supraviețuire, setea. În cazul apei, însă, comparativ cu celelalte băuturi, numărul poftelor din timpul săptămânii nu a putut prezice cantitatea consumată.

„Studiul arată că, pentru băuturi răcoritoare și cafea, pofta poate indica care este cantitatea pe care o va consuma o persoană. De asemenea, studiul indică faptul că setea nu este factorul determinant, ci lucruri a căror influență ar putea fi redusă, precum reclamele televizate”, a declarat autorul studiului, Joshua McGreen, doctorand la Universitatea Flinders.

sursa: Science Daily
foto: Flinders University News

Data actualizare: 20-09-2022 | creare: 20-09-2022 | Vizite: 528
Bibliografie
Counting cravings for coffee and soft drinks, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220913110349.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: