Dieta occidentală în combinație cu cea mediteraneană: o alegere nepotrivită

©

Autor:

Dieta occidentală în combinație cu cea mediteraneană: o alegere nepotrivită
O nutriție sănătoasă, cum ar fi cea bazată pe dieta mediteraneană, are beneficii numeroase asupra calității vieții. Cu toate acestea, cercetătorii din cadrul Rush University Medical Center au analizat efectul negativ pe care anumite alimente nesănătoase îl pot avea atunci când sunt introduse într-o dietă adecvată.
Studiul a fost publicat în Alzheimer‘s & Dementia: The Journal of the Alzheimer‘s Association.

Dieta mediteraneană include alimente care duc la o degenerare cognitivă mult mai lentă în cazul persoanelor vârstnice. Puja Agarwal, PhD, nutriționist în cadrul Departamentului de Medicină Internă de la Rush Medical College afirmă: „O dietă care pune accentul pe legume, fructe, pește și cereale integrale are efecte pozitive asupra sănătății, însă în cazul asocierii cu mâncare prăjită dulciuri, carne roșie, carne procesată, beneficiile sunt diminuate.”

Studiul observațional, finanțat de National Institute of Aging, a inclus 5.001 de persoane în vârstă, din Chicago, participanți ai Chicago Health and Aging Project între 1993 și 2012. Statutul de fumător și alți factori au fost atent controlați. O dată la 3 ani, participanții au completat 2 chestionare: unul de evaluare a funcției cognitive și unul legat de frecvența consumului de alimente. Cercetătorii au analizat dieta participanților, urmărind câți dintre ei au adoptat o dietă asemănătoare celei mediteraneene și câți au ales și alimente din dieta occidentală , cum ar fi mâncarea prăjită, dulciurile, brânzeturi, pizza. Fiecare participant a primit un scor total bazat pe alimentele din dietă, acest scor fiind ulterior asociat cu modificările cognitive, viteza de reacție, memoria.

Rezultatele au demonstrat cum dieta mediteraneană, în lipsa asocierii cu numeroase alimente nesănătoase, determină o încetinire a degradării capacității mentale, în timp ce dieta occidentală nu aduce beneficii. „Dieta occidentală  poate chiar afecta sănătatea cognitivă. Persoanele cu scor mare s-au dovedit a fi, din punct de vedere cognitiv, cu aproximativ 6 ani mai tineri decât cei cu scoruri mici, deși aveau vârstă biologică apropiată. Cu cât includem în dietă alimente verzi, fructe de pădure, ulei de măsline, pește, cu atât beneficiem cognitiv de pe urma lor. Alte studii au demonstrat cum carnea roșie, alimentele procesate sunt asociate direct cu un nivel crescut de inflamație și degenerare cognitivă.”, spune Puja Agarwal, PhD.

Autorii susțin că rezultatele studiului vin în completarea altor studii deja existente referitoare la beneficiile dietei mediteraneene: reducerea riscului de boli cardiovasculare, cancer, diabet.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-01-2021 | creare: 20-01-2021 | Vizite: 619
Bibliografie
Including unhealthy foods may diminish positive effects of an otherwise healthy diet, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210109152410.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  •