Stimularea electrică transcraniană ar putea îmbunătăți memoria persoanelor tinere
![Stimularea electrică transcraniană ar putea îmbunătăți memoria persoanelor tinere](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=36014.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Cu toții ne-am pus la un moment dat aceste tipuri de întrebări: Unde mi-am lăsat cheile? Care era numele persoanei? Unde mi-am parcat mașina?
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, memoria înregistrează un declin, astfel se acordă tot mai multă atenție găsirii unor modalități de îmbunătățire a acesteia, având în vedere creșterea speranței de viață.
Potrivit unor cercetări recente, stimularea creierului cu un curent electric de slabă intensitate, cunoscut sub numele de stimulare electrică transcraniană (tDCS – Transcranial direct current stimulation), poate îmbunătăți capacitatea de memorare atât la adulții tineri, cât și la cei în vârstă.
Un studiu realizat la Universitatea Illinois din Chicago a testat aceste rezultate pe seturi de participanți - 48 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, precum și 48 de persoane cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani - cărora li s-a cerut să încerce să învețe informații și să rețină fețele și numele a 60 de persoane.
Unii dintre participanții la studiu au primit stimulare electrică, iar alții au primit o falsă stimulare. Capacitatea de memorare a fost testată atât imediat după stimulare, cât și la 24 de ore mai târziu pentru a evalua efectele asupra memoriei în ziua următoare.
În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că adulții tineri au prezentat îmbunatățirea capacității de memorare în urma stimulării, însă nu și adulții în vârstă.
În medie, memoria s-a îmbunătățit cu 50%. Autorul studiului, Eric Leshikar, precizează faptul că aceste îmbunătățiri ale capacității de memorare au fost prezente atât imediat după stimulare, precum și după 24 de ore, sugerând că stimularea creierului poate îmbunătăți în mod eficient memoria.
Rezultatele contrazic concluziile studiilor anterioare care au arătat că un ușor curent electric prin scalp a avut un efect mai mare asupra capacității de memorare a adulților în vârstă comparativ cu adulții tineri.
Leshikar declară că cercetările viitoare vor analiza dacă utilizarea unor proceduri de stimulare diferite pot ajuta și adulții în vârstă să experimenteze îmbunătățirea memoriei.
„Este foarte probabil ca și adulții în vârstă să poată prezenta îmbunătățirea capacității de memorare în urma stimulării, dar nu cu procedurile de stimulare folosite în acest studiu”, adaugă Leshikar.
Sursa: Neuroscience News
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Simptomele psihiatrice identificate în boala Alzheimer
- A fost identificată o genă care contribuie la nevoia scăzută de somn
- Noi dovezi de activitate cerebrală asemănătoare stării de conștiență în apropierea morții
- Consumul anumitor flori comestibile poate preveni afecțiunile degenerative, inclusiv demența
- Tanakan sau nootropil
- Ce m-ar ajuta sa retin mai repede + sa devin mai concentrat?
- Memorez greu
- Pastile pentru memorie
- Medicamente pentru concentrare/atentie/memorie bune?
- Ginkobiloba - bun pentru memorie?
- Despre memorie si uitare