Deficiența de vitamina D poate crește riscul de apariție a demenței

©

Autor:

Deficiența de vitamina D poate crește riscul de apariție a demenței
Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a explorat legătura dintre vitamina D (nivelul seric și suplimentarea) și demență, inclusiv demența vasculară și boala Alzheimer, într-o cohortă prospectivă, pe termen lung, de 269.229 de participanți din UK Biobank, cu vârste între 55 și 69 de ani. Rezultatele au indicat că, deși 5-20% dintre participanți au raportat suplimentarea regulată cu vitamina D, 18,3% au prezentat deficiență de vitamina D, iar 34,0% insuficiență. Analizele de regresie au evidențiat o asociere între vitamina D și demență, deficiența de vitamina D fiind corelată cu un risc crescut de 19-25% pentru toate cele trei tipuri de demență.
Demența afectează între 55 și 60 de milioane de persoane la nivel global și aproape 10% din populația de peste 60 de ani. Nu există un tratament curativ pentru această afecțiune neurodegenerativă, iar intervențiile clinice se concentrează pe prevenție, întârzierea debutului și managementul simptomatic. Cercetările anterioare au oferit rezultate contradictorii privind beneficiile suplimentării cu vitamina D asupra spectrului cognitiv, iar studiile pe termen lung și la scară largă sunt necesare pentru a clarifica tendințele pe termen lung în afecțiuni cognitive precum demența.

Studiul a inclus participanți fără istoric de demență și cu date complete privind concentrația serică de 25(OH)D și suplimentarea cu vitamina D. S-au colectat date demografice, socioeconomice, istoric medical, rapoarte privind stilul de viață și îngrijirea sănătății. Analizele au folosit modele de regresie Cox proporțională pentru a evalua asocierea dintre vitamina D și demență, luând în considerare factori precum sexul, culoarea pielii, indicele de masă corporală și statutul alelei APOE ε4.

Rezultatele au arătat că deficiența de vitamina D a fost asociată cu un risc crescut de demență, iar suplimentarea cu vitamine, în special cu doze mari prescrise medical de vitamina D, a fost asociată cu o reducere a riscului de demență. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază necesitatea de prudență în interpretarea rezultatelor datorită naturii observaționale a studiului și recomandă studii clinice randomizate cu perioade lungi de urmărire pentru a stabili eficacitatea strategiilor de prevenire a demenței.

sursa: News Medical
foto: Fototocam / Shutterstock

Data actualizare: 31-01-2024 | creare: 31-01-2024 | Vizite: 375
Bibliografie
Vitamin D deficiency linked to increased dementia risk, supplements may help, link: https://www.news-medical.net/news/20240130/Vitamin-D-deficiency-linked-to-increased-dementia-risk-supplements-may-help.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficitul de vitamina D și riscul cardiometabolic la copiii cu supragreutate
  • Deficitul de vitamina D afectează 1 miliard de persoane în lume. Care sunt cauzele?
  • Legătura dintre locul de muncă și deficitul vitaminei D
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum