Uitatul la televizor cel puțin trei ore pe zi dublează riscul de moarte prematură la adulți
Autor: Redacția ROmedic
Uitatul la televizor este cea mai frecventă activitate sedentară în care se implică oamenii. Această tendință tinde să crească în ultimul timp, deși studiile trag un semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care îl are asupra sănătății.
În 2014 a fost publicat un studiu longitudinal, realizat pe o durată de aproximativ 8 ani, care a indicat o asociere între timpul petrecut în fața micului ecran și mortalitatea prematură la adulți. Studiul, realizat de o echipă de cercetători din Pamplona (Spania) și publicat în Journal of the American Heart Association Report, a fost realizat pe un număr de 13 284 de participanți, cu media de vârstă de 37 de ani.
Au fost vizate trei dintre cele mai frecvente comportamente sedentare la ora actuală: privitul la televizor, timpul petrecut în fața calculatorului și condusul, fiind estimat timpul zilnic acordat de respondenți acestor activități.
Pe durata celor 8 ani cât s-a derulat studiul, 97 de morți au fost înregistrate (19 având cauze cardiovasculare, 46 provocate de cancer și 32 din alte cauze). Raportând aceste cifre la timpul petrecut la televizor, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care se uitau la televizor cel puțin trei ore pe zi aveau un risc dublu de moarte prematură, indiferent de cauză, comparativ cu cei care acordau cel mult o oră televizorului.
În schimb nu a fost identificată nicio legătură semnificativă între condus, respectiv timpul petrecut la calculator și moartea prematură. Studii viitoare sunt necesare pentru a explica acest aspect.
Contracararea efectului negativ al sedentarismului este necesară. Limitarea timpului petrecut la televizor la maxim două ore pe zi și implicarea în cât mai multe activități fizice pot fi de un real folos pentru starea noastră de sănătate.
Sursa: American Heart Association
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Viermii paraziți ar putea preveni afecțiunile asociate îmbătrânirii? Un studiu recent susține această ipoteză
- Un studiu recent arată că statusul de îmbătrânire molecular între diverse celule tisulare poate fi diferit
- „Sextortion scam”: bărbații, mai predispuși să cadă victime ale șantajului sexual online în timpul pandemiei
- Întreruperile din timpul lucrului pot oferi și avantaje, nu doar dezavantaje
intră pe forum