Tratamentul febrei la copilul mic - când și cum intervenim?
Autor: Teodorescu Mihai
Definită ca o creștere a temperaturii corporale peste valoarea considerată normală, febra reprezintă un simptom extrem de frecvent în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani. Deși nu este o boală, iar de cele mai multe ori se tratează la domiciliu, febra este un motiv de îngrijorare pentru mulți dintre părinți. De cele mai multe ori, temperatura corporală se află în creștere atunci când organismul luptă cu un agent patogen, așadar în urma contractării unei infecții.
La copii, temperatura normală a corpului este de 36,5° Celsius, atunci când măsurarea se face dimineața și 37,2° Celsius, dacă măsurarea are loc după-amiaza ori seara. Se consideră subfebrilitate atunci când temperatura corporală trece de 37,2° Celsius și stare febrilă atunci când valorile depășesc 38° Celsius. (1) (2) (3) (4)
Există și alte situații în care temperatura corpului copilului poate crește peste valorile normale.
Deși de cele mai multe ori febra apare în urma stimulării mecanismelor de apărare naturale împotriva infecțiilor, pot exista și alte situații în care temperatura corpului poate să depășească valorile normale.
Febra prin supraîncălzire
Apare în special în anotimpul cald, la copii care sunt îmbrăcați prea gros de către părinți. Revenirea la temperatura inițială se face fără aplicarea unei metode terapeutice, ci prin dezbrăcarea copilului. Pentru a nu îl expune pe copil în mod repetat riscului de supraîncălzire, părintele trebuie să știe că adaptarea la schimbările de temperatură se face mult mai dificil la copii, față de adulți. (3) (4) (5)
Febra de sete
Apare atunci când copilul nu obține suficiente lichide ori lichidele obținute sunt eliminate prin vărsături și/sau scaune diareice. Din cauza acestor pierderi, organismul este incapabil să își regleze temperatura. (4) (5)
Cum se măsoară în mod corect temperatura la un copil?
Măsurarea temperaturii se realizează cu ajutorul unui termometru, preferabil dintr-o cavitate închisă, astfel încât să se obțină valori relavante, cât mai apropiate de valorile temperaturii centrale. Atunci când este măsurată rectal (cavitate închisă), temperatura este cu 0,4-0,5 grade mai mare decât temperatura măsurată axilar (cavitate semiînchisă). (3) (4) (6)
Când este necesară prezența la medic?
Deoarece febra sau starea subfebrilă nu reprezintă în sine o afecțiune, ci un simptom, este important ca părintele să solicite asistență medicală, pentru a diagnostica boala și pentru a putea oferi copilului un tratament în ansamblu.
Pentru un copil cu vârsta sub 3 luni se solicită asistență medicală de urgență, în situația în care acesta are febră, chiar dacă nu există alte simptome de boală. Consultul medical este obligatoriu și pentru un copil cu vârsta de până la un an, deoarece tratamentul trebuie stabilit de către medic.
Pentru un copil trecut de vârsta de 1 an, consultul la medic este recomandat în situațiile în care febra este însoțită de alte simptome, precum somnolență, probleme respiratorii, vomă, diaree, convulsii, apariția pe piele a unor erupții cutanate, dureri de cap ori dacă copilul nu ingeră o cantitate suficientă de lichide. (1) (2)
Vizita la medic este necesară și în situația în care febra durează mai mult de 5 zile, starea de sănătate a copilului nu se îmbunătățește, sau dacă acesta plânge în mod continuu, fără a putea fi consolat. (2) (7)
Când este necesar să intervenim împotriva febrei la copil?
Medicul este cel mai în măsură să stabilească cauza febrei și să ofere indicații terapeutice părinților, în vederea tratării bolii care a cauzat febra. De asemenea, acesta poate decide când și cum este necesar să se intervină împotriva febrei. Instituirea de tratamente energice se face doar în situația în care febra persistă (temperatura corporală fiind în mod constant la aceleași valori crescute ori în creștere) sau dacă apar și alte manifestări secundare. Vizita la medic este necesară înainte de a-i administra copilului medicamente. (1) (8)
Cum intervenim pentru combaterea febrei la copil?
Prin mijloace naturale
Oferiți copilului lichide, astfel încât să se evite deshidratarea. Băuturile care conțin cofeină, precum ceaiul sau anumite tipuri de suc sunt contraindicate. Copilul trebuie îmbrăcat corespunzător, evitându-se hainele groase, fiind de preferat îmbrăcămintea ușoară. Camera în care copilul va sta trebuie să fie menținută la o temperatură de maximum 22 de grade. Sunt contraindicate împachetările cu gheață sau alcool ori a băilor reci. Aceste metode sunt de regulă ineficiente și inconfortabile pentru cel mic. (1) (2) (3) (7)
Prin administrarea de medicamente antipiretice
Specialiștii din domeniu sănătății nu recomandă utilizarea medicamentelor antitermice decât în situația în care febra creează un disconfort. Medicamentele antipiretice nu au un efect direct asupra tulburării care a provocat febra, astfel că acestea nu tratează cauza, ci doar înlătură temporar un simptom. Dintre medicamentele eficiente împotriva febrei și care pot fi oferite copilului, amintim acetaminofen și ibuprofen. Acestea se administrează în funcție de vârsta copilului, fără a se depăși doza recomandată și nu înainte de a citi cu atenție instrucțiunile de pe prospect. (2) (3) (7)
(2) Treating a fever (high temperature) in children, link: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/treating-high-temperature-children
(3) Fevers, link: https://kidshealth.org/en/parents/fever.html
(4) Mama și copilul, Emil și Herta Căpraru
(5) Babies and children in hot weather, link: https://www.health.nsw.gov.au/environment/beattheheat/Pages/babies-children-hot-weather.aspx
(6) Procedura pentru măsurarea temperaturii corporale: https://www.spitalbuhusi.ro/wp-content/uploads/2015/11/Procedura-pentru-masurarea-temperaturii-corporale.pdf
(7) Fever in Infants and Children, link: https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/symptoms-in-infants-and-children/fever-in-infants-and-children
(8) Fever management: Evidence vs current practice, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4145646/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Febra fetita de 4 ani și Jum
- Febra copiilor combătută homeopatic !!!
- Am nevoie de o recomandare...
- Recomandare medic pediatru Cluj pentru: febra, roşu în gat otite si bronşite
- Otita
- Febra la copii de 2 ani si 7 luni
- Copil de 7 ani, febra, dureri de burta si in ultimele ore dureri de cap
- Febra si nu are nimic
- Temperatura intre 34.3-35.7 la copil de 1 an si 4 luni dupa febra de 39.8
- Viroza cu febra 40 5 zile