Pete albe pe pielea copilului - ce ar putea fi?

Pete albe pe pielea copilului - ce ar putea fi?

©

Autor:

Pete albe pe pielea copilului - ce ar putea fi?

Orice pată de culoarea albă sau decolorată apărută pe pielea copilului ridică un mare semn de întrebare pentru părinÈ›i, nu doar din cauza aspectului neplăcut creat, ci È™i din cauza temerii față de anumite afecÈ›iuni ale pielii destul de periculoase. Problema este cu atât mai acută, cu cât persoana în cauză este mai tânără.

La fel ca adulÈ›ii, È™i copiii pot fi expuÈ™i apariÈ›iei acestor pete albe sau decolorate dar, din fericire, în cele mai multe cazuri nu este vorba despre o afecÈ›iune cutanată serioasă.

Ce anume determină apariÈ›ia petelor albe pe suprafaÈ›a pielii copilului? Care este modul optim de abordare a acestor pete albe din partea părinÈ›ilor È™i cum anume dispar ele? Ce afecÈ›iuni pot ascunde petele albe de pe suprafaÈ›a pielii copilului? Cum pot fi tratate aceste pete albe încât să nu mai apară? În acest articol vom răspunde la fiecare din aceste întrebări.

Cauze ale petelor albe de pe pielea copilului

Cele mai frecvente afecÈ›iuni dermatologice, prezente È™i în copilărie, care pot determina apariÈ›ia petelor albe pe suprafaÈ›a pielii copilului, sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:


Descrierea clinic a afecțiunilor care pot determina apariția petelor albe pe pielea copilului

Pitiriazis

ApariÈ›ia unor pete de culoare albă, de formă ovală sau rotundă, pe pielea copilului de la nivelul spatelui, toracelui anteriorfeÈ›ei sau a abdomenului, poate sugera apariÈ›ia unei afecÈ›iuni cunoscută sub denumirea de pitiriazis alba. Această afecÈ›iune dermatologică nu este contagioasă, nici nu prezintă o ameninÈ›are pentru viaÈ›a copilului È™i se caracterizează prin pe faÈ›a micuÈ›ului (mai frecvent pe obraji) a unor pete eritematoase È™i pruriginoase, care se transformă ulterior în macule scuamoase hipopigmentate, de un alb-palid. Cel mai frecvent, aceste leziuni ale pielii apar vara, după expunerea la soare. Leziunile pot persista pe pielea copilului între o lună È™i 10 luni. Alte localizări ale leziunilor apărute în cadrul pitiriazisului alba sunt reprezentate de braÈ›e, gât sau umeri. În ciuda aspectului izbitor al leziunilor cutanate, acestă afecÈ›iune este una benignă, cu o evoluÈ›ie autolimitată, fără risc asupra de afectare a vieÈ›iii copilului È™i lipsită de complicaÈ›ii.

Pitiriazis rozat Gilbert este o afecÈ›iune dermatologică de etiologie alergică sau virală, caracterizată din punct de vedere clinic prin apariÈ›ia pe suprafaÈ›a pielii copilului a unor plăci rotund-ovalare, eritematoase, acoperite de scuamede aproximativ 1-3 cm, nepruriginoase, net delimitateloclaizate cu predominanță pe porÈ›iunile laterale ale abdomenului È™i ale toracelui. La aproximativ cinci sau È™apte zile de la apariÈ›ia erupÈ›iei, aceste leziuni eritematoase devin mai palide, îmbrăcând o culoare roz-albicioasă, iar scuamele care acoperă aceste leziuni devin fine, subÈ›iri, uÈ™or detaÈ™abile È™i prezintă o suprafață încreÈ›ită, plicaturată. Pitiriazisul rozat Gilbert este o afecÈ›iune benignă, cu o evoluÈ›ie limitată la aproximativ È™ase săptămâni, după care leziunile tegumentare se vindecă progresiv.

ApariÈ›ia pe suprafaÈ›a pielii copilului a unor pete albe însoÈ›ite de descuamarea pielii pot indica prezenÈ›a psoriazisului sau a pitiriazisului versicolor.

Pitiriazisul versicolor este o infecÈ›ie micotcă a pielii determinată de Microscporum furfur, cu evoluÈ›ie cronic È™i recidivantă, caracterizată din punct de vedere clinic prin apariÈ›ia izolată sau confluată în plăci pe suprafaÈ›a tegumentului a unor macule de formă neregulată, de culoare galben-cafenie, nepruriginoase, neinflamatorii, fin scuamoase. Aceste leziuni apar cu predilecÈ›ie în regiunile corpului bogate în glande sebacee, precum la nivelul umerilor, a gâtului, a spatelui, pe suprafaÈ›a toracelui sau la nivelul braÈ›elor.

Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune dermatologică cronică nepruriginoasă, ereditară, caracterizată prin apariția pe suprafața pielii a unei erupții scuamoase și eritematoase, localizate cu predilecție la nivelul coatelor, a gam, belor, a genunchiului, pe pielea păroasă a capului și la nivelul trunchiului. Psoriazisul prezintă o evoluție cronică cu numeroase recidive.

Vitiligo

Vitiligo este o afecÈ›iune dermatologică, caracterizată prin distrugerea celulelor pigmentare (a melanocitelor) răspunzătoare de culoarea pielii prin secreÈ›ia de pigment melanic. În urma distrugerii acestor celule, producÈ›ia de pigment în organism încetează È™i cu timpul pielea se depigmentează spontan, în porÈ›iuni. Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin apariÈ›ia unor pete albe pe suprafaÈ›a pielii copilului, care se extind progresiv. Aceste pete albe apar cu predominanță la nivelul feÈ›ei, a genunchilor, la nivelul membrelor inferioare, pe degete, pe suprafaÈ›a articulaÈ›iilor È™i la nivelul organelor genitale.

Microsporia

Este o afecÈ›iune dermatologică contagioasă, apărută în urma infecÈ›iei cu o anumită categorie de paraziÈ›i ectotrix, cel mai frecvent implicat fiind M. Audouini. Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin apariÈ›ia pe suprafaÈ›a pielii copilului a unor plăci scuamoase alopecice, de culoare alb-cenuÈ™ie, net delimitate, de formă rotundă, cu diametrul cuprins între 2 È™i 8 cm, localizate cu predominanță pe suprafaÈ›a scalpului. Firele de păr existente pe suprafaÈ›a acestor leziuni sunt cenuÈ™i, de consistență fragilă. Microscopria este o afecÈ›iune benignă care se remite spontan la pubertate, fără cicatrici postalopecice.

Hipomelanoza maculară progresivă

Este o afecÈ›iune dermatologică datorată prezenÈ›ei unor bacterii în componenÈ›a pielii. Aceste bacterii determină decolorarea pielii prin secreÈ›ia unor substanÈ›e chimice. Boala este caracterizată prin apariÈ›ia unor macule pe suprafaÈ›a pielii, de culoare albicioasă, cu margini neclare, care nu se bronzează la soare È™i cresc progresiv în dimensiuni.

Hipomelanoza idiopatică gutată

Este o afecÈ›iune dermatologică de etiologie necunoscută, caracterizată din punct de vedere clinic prin apariÈ›ia pe suprafaÈ›a pielii copilului a unor pete albe asemănătoare unor macule de formă rotundă, cu diametrul cuprins între 2 È™i 16 mmlocalizate cu predilecÈ›ie la nivelul membrelor superioare sau inferioare, pe torace, pe suporafaÈ›a abdomenului, pe față sau pe spate, apărute, de regulă, în urma expunerii la soare.

Nevul anemic

Se prezintă sub aspectul unei pete albicioase, depigmentate, pe suprafața pielii copilului, de dimensiuni reduse, net delimitată, cu margini neregulate, localizată cu predominanță pe față, pe suprafața membrelor sau la nivelul toracelui anterior.

Nevul conjunctiv

Este o anonalie a țesutului elastic sau colagen, caracterizată prin apariția pe suprafața pielii copilului a unei papule de dimensiuni reduse, de culoare albă sau rozată, localizată cu predominanță pe suprafața abdomenului sau la nivelul coapselor.

Melanomul amelanocitar

Este o formă particulară de melanom malign caracterizat din punct de vedere clinic prin apariÈ›ia pe suprafaÈ›a pielii a unei pete albicioase care persistă timp îndelungat, creÈ™te progresiv în dimensiuni, de formă neregulată, cu numeroase vase sangvine dilatate pe suprafață, însoÈ›ită de durere, prurit sau sângerare. [1], [2], [3], [4], [5]

Ce să faci când apar pete albe pe suprafaÈ›a pielii copilului?

Cea mai corectă abordare a petelor albe apărute pe suprafaÈ›a pielii copilului este urmărirea acestora timp de câteva zile, fără a administra nici un fel de medicament sau unguent local, pentru a vedea dacă cresc în dimensiuni, dacă apar anumite modificări pe suprafaÈ›a leziunilor sau dacă apar È™i alte manifestări clinice asociate acestora.

În cazul în care petele albe de pe suprafaÈ›a pielii copilului îÈ™i modifică aspectul iniÈ›ial, cresc în dimensiuni, se înmulÈ›esc, devin pruriginoase sau dureroase, sau apar anumite scuame pe suprafaÈ›a acestora, se recomandă consultarea de urgență a unui medic pediatru sau a unui medic dermatolog. [3], [4], [5]

Tratament

În continuare vom prezenta tratamentul medicamentos de combatere a diferitelor afecÈ›iuni caracterizate prin apariÈ›ia petelor albe pe suprafaÈ›a pielii copilului:

Tratamentul etiologic de combatere a pitiriazisului alba constă în administrarea de hidrocortizon È™i imunomodulatoare (Tacrolimus). Pentru îmbunătățirea aspectului local È™i pentru ameliorarea pruritului existent se recomandă aplicarea locală, pe suprafaÈ›a leziunilor, a unei creme emoliente È™i a unor creme de protecÈ›ie solară, în cazul expunerii la soare. În cazul leziunilor cutanate extinse se poate apela la fotochimioterapia cu raze ultraviolete A sau cu psoralen.

Tratamentul de combatere a psoriazisului la copii constă în administrarea locală pe suprafaÈ›a leiunilor a unguentelor keratolitice cu uree 5-10% sau acid salicilic 3-5%, a gudroanelor (Oleum cadini 10%, Cignolin, Gudron de huilă 1-3%), a dermatocorticoizilor (Betnovate, Dermovate) È™i a retinoizilor (Tazaroten). Tratamentul medicamentos administrat pe cale orală constă în utilizarea imunosupresoarelor (Metotrexat, Ciclosporină), a retinoizilor (Neotigason, Tigason), a coritcoterapiei, a anticorpilor monoclonali (Efalizumab, Infliximab, Adalizumab), a factorilor umani de creÈ™tere recombinaÈ›i sau a proteinelor de fuziune (Etanercept, Alefacept, Onercept).

Tratamentul specific pitiriazisului versicolor presupune administrarea locală, pe suprafaÈ›a leziunilor, timp de aproximativ două sau trei săptămâni, a soluÈ›iilor cu acid salicilic 2-3%, alcool iodat 1%, rezorcină sau acod benzoic. Tratamentul medicamentos oral constă în administrarea preparatelor antimicotice, precum Fluconazol, Itraconazol, Ketoconazol sau Terbinafrină.

În cazul copiiilor diagnosticaÈ›i cu vitiligo nu există medicamente pe piaÈ›a farmaceutică care să poată opri decolorarea pielii. În prezent, tratamentul acestei afecÈ›iuni constă în administrarea unor medicamente sau proceduri chirurgicale care să îmbunătățească aspectul pielii acestor bolnavi. Dintre medicasmentele cu administrare locală recomandate bolnavilor cu vitiligo amintim cremele cu corticosteroizi, Psoralenul sau fototerapia cu raze ultraviolete A sau B. Corectarea petelor albe de pe suprafaÈ›a pielii copilului se poate realiza È™i intervenÈ›ional, prin micropigmentare sau implantarea grefelor de piele. În cazul leziunilor extinse de vitiligo se poate apela la depigmentarea medicală. În prezent, în laboratoarele de cercetare se află în studiu câteva medicamente care ar putea fi utilizate în viitor pentru combaterea leziunilor din vitiligo. Aceste medicamente sunt: Afamelanotide (un medicament care stimulează prducÈ›ia de melanină la nivelul melanocitelor), Tofacitinib (un medicament care împiedică pierderea de pigment melanic de la nivelul pielii) È™i Prostaglandina E2 (un medicament care acÈ›ionează asupra melanocitelor din piele È™i împiedică depigmentarea pielii).

Tratamentul administrat în cadrul pitiriazisului rozat Gilbert se adresează în primul rând persoanelor anxioase sau celor care prezintă leziuni tegumentare pruriginoase È™i constă administrarea de sedative, respectiv antihistaminice sau corticoizi. Vindecarea leziunilor cutanate apărute în cadrul acestei afecÈ›iuni poate fi grăbită prin efectuarea È™edinÈ›elor cu raze ultraviolete.

Tratamentul microsporiei constă în administrarea orală de Griseofulvină, Terbinafină, antimicotice (Itraconazol, Clotrimazol, Ketoconazol), badijonarea zilnică a leziunilor cu soluÈ›ie Sabouraud sau alcool iodat È™i raderea periodică a părului de pe capul copilului.

Tratamentul hipomelanozei maculare progresive constă în administrarea locală pe suprafaÈ›a leziunilor a unguentelor cu eritromicină.

În cazul hipomelanozei idiopatice gutate, singura metodă terapeutică eficientă este tratamentul cu laser fracÈ›ional ablativ cu dioxid de carbon.

Nevul anemic și nevul conjunctiv nu necesită tratament.

Melanomul amelanocitar este o afecÈ›iune dermatologică malignă care necesită instituirea de urgență a tratamentului chirurgical È™i chimioterapic, administrate secvenÈ›ial sau în combinaÈ›ie. În lipsa administrării precoce a tratamentului coresunzător, asemenea melanomului malign, melanomul amelanocitar diseminează rapid la nivelul structurilor învecinate È™i metastazează precoce, reprezentând un pericol pentru viaÈ›a copilului în cauză. [1], [2], [3], [4], [5]


Data actualizare: 10-10-2020 | creare: 24-06-2019 | Vizite: 60383
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. White Patches of Skin, link: https://www.drgreene.com/qa-articles/white-patches-skin/
4. What’s Causing Spots on My Skin and How Can I Treat Them?, link: https://www.healthline.com/health/skin-disorders/white-spots-on-skin
5. Home Remedies to Remove White Patches on The Face of Babies and Kids, link: https://parenting.firstcry.com/articles/home-remedies-to-remove-white-patches-on-the-face-of-babies-and-kids/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Puncte albe pe faţă
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum