După o răceală copilul încă tușeste - mai este contagios?

©

Autor:

După o răceală copilul încă tușeste - mai este contagios?

Tusea este unul dintre cele mai comune simptome apărute în cadrul afecțiunilor aparatului respirator. Considerat un act reflex involuntar, dar care poate fi și voluntar, tusea se declanșează atunci când particule iritante de mici dimensiuni ajung la nivelul căilor respiratorii, când există un proces inflamator sau când secrețiile patologice sunt produse în exces. Deoarece tusea nu este considerată o boală, ci doar un simptom, tratamentul va viza afecțiunea care a provocat tusea. Răceala sau gripa sunt cele mai frecvente cauze de natură infecțioasă, agentul dăunător fiind, de regulă, un virus sau o bacterie. (1) (3)

Atunci când tusea este provocată de o infecție a tractului respirator, este de așteptat să dureze mai puțin de trei săptămâni. Există anumite particularități ale tusei luate în considerare atunci când este realizat diagnosticul diferențial. Din punct de vedere clinic, există diferențe între tusea apărută la o persoană adultă și cea a unui copil. Perioada de manifestare, esențială pentru încadrarea tusei într-o categorie distinctă (acută, subacută sau cronică), este diferită la copil, față de adult. (2) (4)

La adulți, tusea acută durează mai puțin de trei săptămâni și este caracteristică răcelii (în 60% dintre cazuri), bronșitei acute (în 20% dintre cazuri), astmului (10% din totalul cazurilor), bronșitei cronice (4% dintre cazuri). Gripa, factorii de mediul sau anumite boli rare pot să se manifeste inclusiv prin tuse, forma acesteia fiind, de asemenea, cea acută. În cazul copiilor, tusea acută durează mai puțin de două săptămâni, o infecție a tractului respirator fiind adesea incriminată. Atunci când tusea a apărut pe fondul unei răceli virale, aceasta trebuie să dispară după două săptămâni (sau trei, în cazul adulților), fără a fi necesar tratament cu antibiotice. (2) (3)

Tusea acută prelungită (subacută) are o perioadă de manifestare de 3-8 săptămâni la adulți și de 2-4 săptămâni la copii. De cele mai multe ori, tusea prelungită este cauzată de astmul bronșic sau este postinfecțioasă, asociată cu bronșita bacteriană prelungită. Tusea acută prelungită adesea nu necesită un tratament specific, cu excepția cazului în care sunt existente și alte simptome. (2) (4) (8)

Propusă ca o entitate clinică distinctă de către specialiști, tusea cronică se manifestă pentru mai mult de 8 săptămâni (în cazul adulților) sau mai mult de 4 săptămâni (în cazul copiilor). Tusea cronică poate fi cauzată de multe boli, însă cel mai adesea diagnosticul este cel de astm bronșic, boală de reflux gastro-esofagian sau bronșită cronică. Fumatul și iritanții pot reprezenta cauza bronșitei cronice, așadar implicit și a tusei cronice. (9)

Cât timp este copilul contagios, în urma unei răceli?

Majoritatea copiilor diagnosticați cu o răceală comună sunt contagioși în prima săptămână de la incubația virusului. Simptomele tind să se amelioreze în această perioadă, însă în unele situații tusea poate persista, asta deși copilul nu mai este contagios. Atunci când simptomele nu sunt severe, răceala nu este periculoasă și nu necesită un tratament special. Există însă și anumite excepții, precum cazurile în care răceala apare la un copil nou-născut sau mai mic de un an. În cazul acestor categorii de copii, este necesar consultul la medic. (5) (6) (7)

Dacă simptomele persistă și nu se îmbunătățesc în prima săptămână, poate fi vorba de o infecție bacteriană sau de o infecție virală mai agresivă (febră). Virusului influenza, responsabil pentru apariția gripei, se poate transmite la fel de ușor ca o răceală. Infecțiile apărute în urma contractării unei bacterii (precum bronșita, sinuzită sau faringită) necesită un tratament cu antibiotice, astfel că este obligatorie prezența cu copilul la medic. În ceea ce privește gripa, trebuie acordată o atenție deosebită simptomelor. Dacă răceala nu poate pune în pericol viață copilului, nu același lucru se poate spune și despre gripă. Tabloul clinic al răcelii comune este unul asemănător cu cel al gripei, însă există totuși diferențe importante între cele două condiții medicale, care trebuie cunoscute de către părinte. Conform specialiștilor din domeniul medical, temperatura crescută a corpului este principalul simptom care poate să ajute în depistarea gripei. (5) (7)

Citiți și despre: Răceală sau gripă? (Ghid simptome)


Data actualizare: 10-11-2019 | creare: 21-03-2019 | Vizite: 8196
Bibliografie
(1) What Causes Cough? link: https://www.healthline.com/symptom/cough
(2) Acute cough in adults, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3024161/
(3) Flu and colds: Why do we cough? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320190.php
(4) What is chronic cough in children? link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4148026/
(5) Flu or Cold Symptoms? link: https://www.webmd.com/cold-and-flu/flu-cold-symptoms
(6) How Long Is a Cold or Flu Contagious? link: https://www.medicinenet.com/how_long_is_a_cold_or_flu_contagious/article.htm#how_will_i_know_if_i_have_a_cold_or_the_flu
(7) Common Cold Symptoms: What’s Normal, What’s Not, link: https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/common_-cold-symptoms
(8) Causes and clinical features of subacute cough, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16685003
(9) Acute, Subacute and Chronic Cough in Adults, link: https://www.antimicrobe.org/e40.asp
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum calmați tusea la copii?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum