Explorări și analize de rutină pentru femeia de 30-40 ani
Autor: Vasiliu Alina
De la intervenții chirurgicale și transfuzii de sânge la cezariană și vaccinări, mii de proceduri medicale au loc în fiecare zi. În funcție de sex și de vârstă, tipurile de proceduri pe care o persoană le poate obține diferă.
Este indicat să stabiliți o rutină a testelor medicale, chiar dacă sunteți sănătoși. Scopul acestor vizite este de a:
- Verifica starea de sănătate;
- Evalua riscul pentru eventualele probleme medicale;
- Încuraja un stil de viață sănătos;
- Realiza vaccinurile obligatorii.
Analize medicale pentru femeile în vârstă de 30 de ani
1. Testul Papanicolau
Specialiștii recomandă ca femeile cu vârsta cuprinsă între 21 și 65 de ani să obțină un test Papanicolau la fiecare trei ani. Testul detectează modificările anormale ale celulelor cervicale care ar putea semnala cancerul precoce.
După 30 de ani, puteți opta pentru o combinație între testul Papanicolau și testul pentru virusul papilomavirusului uman (HPV), virusul care poate provoca negi genitali și cancer de col uterin. Dacă ambele sunt negative, le puteți repeta la fiecare cinci ani.
2. Depistarea depresiei
Una din opt femei se poate aștepta să dezvolte depresie clinică în timpul vieții. Depresia apare cel mai frecvent la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani. (1)
Screening-ul de rutină duce la îmbunătățirea tratamentului și a rezultatelor pentru persoanele identificate ca având depresie. (2)
3. Examenele dentare
American Dental Association vă recomandă să vizitați medicul dentist cel puțin o dată sau de două ori pe an pentru a obține o curățare și un control pentru placă, boli ale gingiilor și alte probleme de sănătate orală. (3)
Dar dinții pot furniza, de asemenea, indicii despre osteoporoză și chiar despre cancer. Unii oameni au nevoie de examene dentare mai frecvente.
4. Tensiunea arterială
Recomandările privind depistarea tensiunii arteriale variază de la o organizație la alta. Pe de o parte, unii specialiști recomandă să vă testați tensiunea arterială la fiecare trei până la cinci ani, începând cu vârsta de 18 ani (sau mai des dacă aveți factori de risc pentru hipertensiunea arterială) și apoi să treceți la testarea anuală la vârstă 40.
Pe de altă parte, American Heart Association recomandă începerea testelor pentru tensiunea arterială la vârsta de 20 de ani și refacerea testului cel puțin o dată la doi ani. (4)
5. Testul HIV
Dacă nu ați fost testat niciodată pentru HIV, acum este momentul pentru a fi supus screening-ului. Toți cei între 15 și 65 de ani ar trebui sa fie examinați pentru HIV cel puțin o dată, cu teste repetate pentru cei cu risc mai mare de infecție. Nu există indicații specifice cu privire la frecvența proceselor de screening, așa că discutați cu medicul despre ceea ce este potrivit pentru dvs. (5)
Toate femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să fie testate pentru HIV. Dacă o mamă este HIV-pozitivă, există opțiuni de tratament care o pot ajuta să se asigure că virusul nu este transmis copilului.
6. Teste de colesterol
American Heart Association recomandă obținerea unui test de colesterol la vârsta de 20 de ani, apoi repetarea testului la fiecare patru până la șase ani pentru persoanele cu risc mediu de colesterol ridicat. (6)
7. Examenele de piele
Nu există recomandări oficiale pentru examenele de piele; nu există dovezi suficiente pentru a recomanda vizite de rutină la un dermatolog pentru persoanele cu risc mediu de cancer de piele care nu au simptome.
Cu toate acestea, American Academy of Dermatology încurajează ca toată lumea să efectueze regulat această verificare a pielii, mai ales în cazul înh care apar modificări la nivelul pielii. (7)
Analize medicale pentru femeile în vârstă de 40 de ani
1. Examenul oftalmologic
American Academy of Ophthalmology recomandă obținerea unui examen oftalmologic de la debutul vârstei de 40 de ani pentru a verifica semnele precoce ale modificărilor produse de boli. (8)
După primul examen ocular, medicul vă poate spune cât de des să reveniți pentru a repeta screening-ul.
Odată ce ați împlinit vârsta de 65 de ani, realizați acest examen în fiecare an pentru a monitoriza problemele oculare precum cataracta, degenerescența maculară legată de vârstă și glaucomul.
2. Mamografii
Există unele opinii conflictuale cu privire la momentul în care femeile ar trebui să înceapă să obțină mamografii pentru a examina cancerul de sân și cât de des ar trebui repetate.
Pe de o parte, specialiștii recomandă mamografii la fiecare doi ani pentru femeile cu risc mediu de cancer la sân începând cu vârsta de 50 de ani și continuând până la vârsta de 74 de ani.
Pe de altă parte, American Cancer Society susține că femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 44 de ani ar trebui să poată alege dacă doresc să aibă mamografie anuală; femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani ar trebui să efectueze o examinare anuală; iar femeile în vârstă de 55 de ani sau mai în vârstă pot continua mamografiile anuale.
Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscul personal de cancer de sân și despre rutina de screening care vă este utilă. (9)
3. Teste de glucoză din sânge
Testele de glucoză din sânge vă pot ajuta să determinați dacă corpul dumneavoastră are probleme cu prelucrarea zahărului din sânge, care poate fi un semn al prediabetului sau diabetului. Metodele de screening includ un test de toleranță la glucoză și un test A1C.
Persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, supraponderale sau obeze, ar trebui să verifice în mod regulat nivelurile de zahăr din sânge. (10)
American Diabetes Association recomandă ca toată lumea să realizeze testul de glucoză din sânge la vârsta de 45 de ani și apoi să fie repetat cel puțin o dată la trei ani. (11)
Alte teste
Discutați cu medicul dvs. despre depistarea cancerului de colon dacă aveți un istoric familial de cancer de colon sau de polipi sau dacă ați avut o boală inflamatorie a intestinului.
2. Depression in Adults: Screening. Url: https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/Page/Document/UpdateSummaryFinal/depression-in-adults-screening1
3. American Dental Association Statement on Regular Dental Visits. Url: https://www.ada.org/en/press-room/news-releases/2013-archive/june/american-dental-association-statement-on-regular-dental-visits
4. High Blood Pressure. Url: https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure
5. HIV Testing. Url: https://aidsinfo.nih.gov/understanding-hiv-aids/fact-sheets/19/47/hiv-testing
6. What Your Cholesterol Levels Mean. Url: https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol/what-your-cholesterol-levels-mean
7. Skin cancer. Url: https://www.aad.org/media/stats/conditions/skin-cancer
8. Get a Baseline Eye Exam at Age 40. Url: https://www.aao.org/eye-health/news/baseline-eye-exam-age-40
9. American Cancer Society Guidelines for the Early Detection of Cancer. Url: https://www.cancer.org/healthy/find-cancer-early/cancer-screening-guidelines/american-cancer-society-guidelines-for-the-early-detection-of-cancer.html
10. Prevalence of diabetes and unrecognized diabetes in hypertensive patients aged 40 to 79 years in southwest China. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5305248/
11. Screening for Diabetes. Url: https://care.diabetesjournals.org/content/25/suppl_1/s21
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni