Top 10 recomandări pentru prevenirea cancerului
Experții din cadrul World Cancer Research Fund/ American Institute for Cancer Research au reactualizat recomandările de stil de viață pentru prevenția cancerului, aliniindu-se noilor descoperiri științifice din ultimii ani și până în prezent, 2018.
Topul celor 10 recomandări pentru prevenirea cancerului vizează un bun control ponderal, optimizarea dietei, creșterea gradului de activitate fizică și corectarea comportamentelor nocive ale stilului de viață, alături de întreruperea fumatului și limitarea expunerii la radiații solare, de asemenea la fel de importante pentru reducerea riscului de cancer.
1. Menține greutatea în intervalul considerat sănătos în funcție de sex, vârstă și înălțime; evită fluctuațiile foarte mari de greutate odată cu înaintarea în vârstă
Excesul de grăsime depășește limitele estetice, influențând negativ echilibrul hormonal – insulina, hormonii sexuali, hormonii cu rol în controlul apetitului etc. - ceea ce favorizează instalarea și progresia mult mai agresivă a cancerelor.
Factorii care influențează greutatea
2. Include activitatea fizică în rutina zilcină: mergi pe jos mai mult și limitează sedentarismul prelungit
Sedentarismul este la ora actuală la fel de periculos precum fumatul, iar asociat cu inactivitatea fizică și o calitate/cantitate inadecvată a somnului, predispune organismul la numeroase maladii moderne care reduc dramatic speranța de viață și calitatea vieții, printre care și cancerul.
Înlocuiește o oră de stat așezat cu o oră de somn sau sport dacă vrei să trăiești mai mult!
Pentru a obține beneficiile maximale ale activității fizice, specialiștii recomandă realizarea a minimum 150 de minute de activitate fizică moderată per săptămână sau 75 minute de efort fizic viguros.
De asemenea, este indicat să limitezi timpul alocat activităților sedentare – stat la televizor, lucrul la computer – și întreruperea acestora la fiecare oră pentru a realiza întinderi ușoare, mers pe jos și alte exerciții pentru „a pune sângele în mișcare”.
Ai un loc de muncă sedentar? Iată de ce ar trebui să ții cont
3. Aderă la o alimentație bogată în legume, fructe și leguminoase, respectiv înlocuiește în proporție de minimum 50% cerealierea rafinate cu variantele lor integrale
Experții din cadrul American Institute for Cancer Research recomandă includerea produselor pe bază de plante la fiecare masă. Astfel, atunci când asamblezi alimentele pentru mesele principale, ai grijă ca cel puțin 2/3 din farfurie să fie reprezentate de legume, fructe, cereale integrale și leguminoase.
4. Limitează aportul de produse tip fast-food și a altor produse hiperprocesate bogate în grăsimi industriale, sare și zaharuri adăugate
Consumul predominant de alimente dense calorice, dar sărace în nutrienți, în detrimentul variantelor neprocesate sau miminum procesate, echilibrate energetic și bogate în nutrienți, contribuie la creșterea ratelor de obezitate în rândul copiilor și adulților deopotrivă, fiind binecunoscut faptul că excesul de greutate este asociat cu apariția a 12 tipuri de cancere.
Diabetul și obezitatea stau la baza a 800.000 de cazuri de cancere din toată lumea
5. Limitează consumul de produse procesate din carne
Limitează consumul de produse procesate din carne (șuncă, bacon, salam, crenvurști, cârnați), contribuția lor la apariția cancerului fiind importantă chiar și la cantități foarte mici.
De asemenea, este indicată moderația în ceea ce privește aportul de carne roșie (de porc, vită, miel). Studiile sugerează că un aport săptămânal de 350 g -500 g de carne roșie slabă, cântărită după gătire, poate fi consumat fără a crește riscul de cancer colorectal.
6. Limitează consumul de băuturi îndulcite cu zahăr
Aceste băuturi contribuie enorm la instalarea supraponderii și a obezității, implicit la apariția a cel puțin 12 tipuri de cancer până în prezent.
7. Pentru prevenția cancerului, abstinența de la băuturile alcoolice este de preferat
Alcoolul, indiferent de sursă – bere, vin roșu, tării – este un carginogen foarte potent, fiind implicat în apariția a 6 tipuri diferite de cancere. În caz contrar, limitarea aportului la 2 porții de alcool pentru femei, respectiv 3 pentru bărbați.
Află din articol cât înseamnă o porție de alcool și care sunt consecințele unei extra porții de băuturi alcoolice?
8. Evită suplimentele destinate prevenției cancerului
Acordă în schimb o atenție crescută calității alimentelor din dietă, pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți și substanțe cu efect anticarcinogen, antiinflamator, antioxidant etc.
Polifenolii din alimentație
Specialiștii descurajează administrarea de suplimente multivitaminice și/sau minerale cu scopul de reduce riscul de cancer, cu excepția grupurilor populaționale vulnerabile care ar putea beneficia de pe urma lor, cum sunt de exemplu femeile de vârstă fertilă, gravidele, vârstnicii, personele cu carențe vitaminice și/sau minerale obiectivate clinic, toate la indicația medicului.
9. Dacă ești mamă, recomandarea specialiștilor este să alăptezi cel puțin în primele 4-6 luni de viață ale sugarului
Pe lângă beneficiile materne în legătură cu reducerea cancerului de sân, sunt luate în calcul și avantajele alăptării la sugari.
Bebelușii hrăniți cu lapte matern sunt mai puțin predispuși la apariția supraponderii și obezității. Este binecunoscut faptul că, acei copii cu exces de greutate la vârsta copilărie, tind să devină adulți cu suprapondere și obezitate, contribuind la creșterea riscului de cancer.
Alăptarea și cancerul mamar
10. Dacă ai supraviețuit cancerului, este crucial odată cu finalizarea tratamentului să se respecte recomandările formulate de WCRF/AICR
Este crucial odată cu finalizarea tratamentului să se respecte recomandările formulate de World Cancer Research Fund/ American Institute for Cancer Research pentru optimizarea dietei, menținerea unei greutăți sănătoase și adoptarea unui stil de viață activ, pentru a preveni recidivele și a crește calitatea vieții.
Autorii țin să menționeze că aderând la aceste recomandări e foarte probabil să se reducă aportul de sare, de grăsimi saturate și acizi grași trans, care împreună vor contribui la prevenirea bolilor cronice netransmisibile, epidemice la această oră (obezitatea, diabetul tip 2, hipertensiunea arterială etc.), pe lângă prevenția cancerului.
Respectarea recomandărilor pentru prevenirea cancerului nu reprezintă o garanție a faptului că nu vei face boala. Însă un organism bine nutrit, cu o condiție fizică optimă, protejat de factorii de risc modificabili și la care s-a realizat screening-ul la perioade regulate de timp are mai multe șanse de recuperare dacă boala este diagnosticată în stadii incipiente și se inițiază tratamentul de timpuriu, respectiv mai mici de recidive dacă se mențin după obținerea remisiunii.
Surse: American Institute for Cancer Research
Medscape Medical News
World Cancer Research Fund
[2] WCRF Blueprint for Lifestyle Changes to Prevent Cancer, link: https://www.medscape.com/viewarticle/897097?src=wnl_edit_tpal&uac=206814SR&impID=1641463&faf=1
[3] Cancer Prevention Recommendations, link; https://www.wcrf.org/dietandcancer/cancer-prevention-recommendations
[4] Recommendations and public health and policy implications, link: https://www.wcrf.org/sites/default/files/Cancer-Prevention-Recommendations-2018.pdf
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum