Cele mai bune metode de a preveni infecțiile urinare
Autor: Dr. Purtan Teodora
InfecÈ›iile urinare apar în urma pătrunderii unui agent microbian la nivelul tractului urinar. În prezent, în practica medicală sunt înregistrate numeroase cazuri de infecÈ›ii urinare, cu o incidență mai crescută în rândul femeilor. Aceasta s-ar putea datora faptului că uretra femeii este mai scurtă È™i germenii pot pătrunde mai uÈ™or la nivelul tractului urinar.
Principala cauză a infecțiilor urinare sunt diferiți agenți microbieni care ajung la nivelul tractului urinar și determină iritarea și inflamarea mucoasei urinare. Printre factorii favorizanți ai infecțiilor urinare se numără:
- scăderea imunității organismului,
- abuzul de antibiotice,
- lipsa igienei locale,
- sondajul vezical îndelungat,
- lenjeria confecționată din materiale sintetice,
- alimentația necorespunzătoare,
- utilizarea anumitor metode contraceptive precum diafragmele sau prezervativele cu spermicide,
- malformații ale tractului urinar,
- perioada premenopauzală sau perimenopauzală, etc.
InfecÈ›iile urinare sunt uÈ™or de identificat din punct de vedere clinic, deoarece prezintă un tablou clinic specific cu polachiurie, disurie, senzaÈ›ia de presiune pelvină, durere pelvină, urini tulburi, urât mirositoare, greÈ›uri, vărsături, febră È™i frisoane.
Mod de prevenire a infecÈ›íilor urinare
Tratate corespunzător, infecÈ›iile urinare nu reprezintă un pericol pentru sănătatea tractului urinar. Este însă foarte important să cunoaÈ™tem anumite aspecte prin care putem preveni aceste afecÈ›iuni.
În continuare vom prezenta câteva metode simple ÅŸi eficiente în prevenirea apariÈ›iei infecÈ›iilor urinare:
Principala metodă de a evita apariÈ›ia infecÈ›iilor urinare este menÈ›inerea igienei locale corespunzătoare. După fiecare urinare se recomandă ÅŸtergerea zonei genitale cu ÅŸerveÈ›ele igienice dinspre anterior spre posterior, pentru a evita transferul bacteriilor de la nivelul anusului în regiunea genitală. Totodată, se recomandă schimbarea absorbantelor sau a tampoanelor cel puÈ›in de două ori pe zi, în cazul femeilor aflate în perioada menstruaÈ›iei.
SpecialiÅŸtii recomandă evitarea folosirii în regiunea genitală a săpunurilor sau a gelurilor de duÅŸ parfumate, a uleiurilor de corp, a pudrei de talc, a deodorantelor parfumate sau a spumantelor de baie, deoarece acestea pot determina iritarea mucoasei vaginale ÅŸi uretrale. În cazul în care se doreÅŸte utilizarea unuia din produsele amintite anterior, trebuie ca produsul respectiv să prezinte un ph neutru ÅŸi să nu determine iritarea mucoasei genitale ÅŸi uretrale.
De asemenea, se recomandă evitarea spălării lenjeriei ÅŸi a hainelor cu înălbitori ÅŸi detergenÈ›i puternici, care pot irita mucoasa genitală ÅŸi uretrală.
Hidratarea corespunzătoare este un alt element important în prevenirea apariÈ›iei infecÈ›iilor urinare. Consumul crescut de apă favorizează diluarea urinei ÅŸi creÅŸte frecvenÈ›a urinărilor; în acest fel bacteriile sunt eliminate de la nivelul tractului urinar. Se recomandă consumarea unor cantități crescute de apă plată ÅŸi ceaiuri. SpecialiÅŸtii recomandă consumul a cel puÈ›in 1,5 de lichide pe zi. Sucul de măceÅŸe este util pentru prevenirea infecÈ›iilor urinare. Consumul de alcool sau de cafea poate facilita iritarea mucoasei uretrale ÅŸi vezicale. De asemenea, consumul ceaiului de meriÅŸoare ÅŸi a meriÅŸoarelor uscate sunt utile în prevenirea ÅŸi combaterea infecÈ›iilor de tract urinar, deoarece împiedică ataÅŸarea bacterilor la nivelul mucoasei ÅŸi a pereÈ›ilor tractului urinar.
SpecialiÅŸtii recomandă folosirea toaletei de fiecare dată când este nevoie. ReÈ›inerea urinei ÅŸi amânarea actului micÈ›ional facilitează dezvoltarea ÅŸi multiplicarea bacteriilor la nivelul tractului urinar. Totodată, specialiÅŸtii recomandă urinarea după fiecare raport sexual pentru a preveni pătrunderea bacteriilor în uretra feminină.
InfecÈ›iile de tract urinar pot apărea ÅŸi în urma utilizării anumitor metode contraceptive precum diafragme, prezervative tratate cu spermicid ÅŸi prezervative nelubrefiate. Pentru a preveni apariÈ›ia infecÈ›iilor urinare se recomandă evitarea utilizării acestor produse.
ConstipaÈ›ia poate reprezenta una dintre cauzele apariÈ›iei infecÈ›iilor urinare, în special în rândul copiiilor. Astfel, se recomandă combaterea precoce a constipaÈ›iei, mai ales în rândul celor mici.
Conform studiilor efectuate până în prezent, coacăzele sunt utile în combaterea infecÈ›iilor de tract urinar. Coacăzele modifică aria de acÈ›iune a unei anumite bacterii denumite Escherichia coli, împiedicând pătrunderea agentului microbian la nivelul tractului urinar. În acest fel, organismul are mai mult timp pentru eliminarea agenÈ›ilor microbieni, iar riscul de dezvoltare ÅŸi multiplicare a bacteriilor în organism este îndepărtat. Cu toate acestea, se recomandă evitarea consumului de coacăze de către persoanele cu litiază renală, boală cronică de rinichi sau anemie.
MenÈ›inerea unei flore vaginale echilibrate este utilă în combaterea infecÈ›iilor de tract urinar. Flora vaginală conÈ›ine numeroase bacterii naturale care asigură protecÈ›ie împotriva diferiÈ›ilor agenÈ›i microbieni. Perturbarea florei vaginale poate favoriza apariÈ›ia ÅŸi dezvoltarea bacteriilor la nivelul vaginului, cu risc crescut de apariÈ›ie a infecÈ›iilor urinare. Produsele utilizate pentru menÈ›inerea igienei intime, precum pudrele, spray-urile etc. pot determina apariÈ›ia unor dezechilibre a florei vaginale normale. Consumarea produselor alimentare pe bază de lapte fermentat (iaurt, lapte bătut, etc.) care conÈ›in numeroase bacterii probiotice, precum ÅŸi administrarea de probiotice pe cale medicamentoasă pe parcursul antibioterapiei, ajută la păstrarea unei flore vaginale echilibrate ÅŸi previne apariÈ›ia infecÈ›iilor urinare.
Îmbrăcămintea pe care o purtăm poate facilita sau preveni apariÈ›ia infecÈ›iilor urinare. Hainele lejere ÅŸi lenjeria intimă confecÈ›ionată din fibre naturale împiedică dezvoltarea bacteriilor la nivelul tractului urinar. Spre deosebire de acestea, purtarea frecventă a hainelor strâmte ÅŸi a lenjeriei confecÈ›ionate din materiale sintetice crează un mediu local care poate favoriza dezvoltarea bacteriilor la nivel genital ÅŸi apariÈ›ia infecÈ›iilor de tract urinar. [1], [2], [3]
2. Urinary tract infection (UTI), link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447
3. Best Ways to Help Prevent UTIs, link: https://www.webmd.com/women/guide/avoid-uti#1
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce sa iau pentru infectii urinare recurente? Urgent, va rog!
- Benzoicum acidum -remediu homeopatic pentru infecţii urinare
- Infectia urinara mi-a revenit puternic.ce sa fac????????????
- Prostatita acuta
- Infectii urinare recurente
- Sangerari si probleme la urinat
- Infectie urinara. Va rog sa-mi raspundeti!
- Cum as putea sa ma vindec de infectia urinara?
- Prevenirea infectiei urinare
- Infecție urinară