Ţesutul adipos brun poate oferi protecție împotriva bolilor cronice
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu recent confirmă și extinde beneficiile pentru sănătate ale grăsimii brune, sugerate de cercetările anterioare. Studiul, de departe cel mai mare de acest gen la om, arată că persoanele care aveau grăsimi brune detectabile au fost mai puțin predispuse să sufere de afecțiuni cardiace și metabolice.
Grăsimea brună descrie un tip special de țesut care, comparativ cu grăsimea albă, nu stochează caloriile, ci le arde pentru a produce energie. Tocmai din acest motiv, cercetătorii au considerat încă de la început că țesutul adipos brun ar putea reprezenta cheia noilor tratamente pentru obezitate. Deși grăsimea brună a fost studiată de zeci de ani la nou-născuți și animale, abia în 2009 oamenii de știință au apreciat că poate fi găsită și la unii adulți, de obicei în jurul gâtului și umerilor.
De atunci, cercetătorii s-au grăbit să studieze celulele grase evazive, care posedă puterea de a arde calorii pentru a produce căldură în condiții de frig. Cu toate acestea, studiile la scară largă asupra grăsimii brune au fost practic imposibile, deoarece acest țesut apare doar pe scanările PET, un tip special de imagistică medicală. „Aceste scanări sunt costisitoare, dar, mai important, folosesc radiații”, spune primul autor al studiului, Tobias Becher.
În cadrul studiului actual, cercetătorii au analizat 130. 000 de scanări PET de la peste 52. 000 de pacienți evaluați pentru cancer la Centrul Memorial Sloan Kettering. Oamenii de știință au constatat prezența grăsimii brune la aproape 10% dintre persoane. Mai multe boli comune și cronice au fost mai puțin răspândite în rândul persoanelor cu grăsime brună detectabilă. De exemplu, doar 4, 6% au avut diabet de tip 2, comparativ cu 9, 5% dintre persoanele care nu aveau grăsime brună detectabilă. În mod similar, 18, 9% au avut colesterol anormal, comparativ cu 22, 2% la cei fără grăsime brună.
Mai mult, studiul a relevat încă trei afecțiuni pentru care persoanele cu grăsime brună prezintă un risc mai mic: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă congestivă și boală coronariană, legături care nu au fost observate în studiile anterioare. O altă descoperire surprinzătoare a fost că grăsimea brună poate atenua efectele negative asupra obezității asupra sănătății.
sursa: Science Daily
foto: grăsime albă/grăsime brună
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni