Efectele asupra sănătății ale utilizării combustibililor gazoși pentru gătit și încălzire casnică

©

Autor:

Efectele asupra sănătății ale utilizării combustibililor gazoși pentru gătit și încălzire casnică
Poluarea aerului din locuințe cauzată de arderea combustibililor solizi este responsabilă pentru 3,2 milioane de decese prevenibile anual. Tranziția către combustibili lichizi și gazoși curați este crucială pentru țările cu venituri mici și medii pentru a aborda această problemă. Meta-analiza recent publicată în The Lancet Respiratory Medicine sintetizează dovezile privind efectele asupra sănătății ale utilizării domestice a combustibililor lichizi și gazoși, subliniind necesitatea urgentă a unei tranziții curate pentru a îndeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
Pentru revizuirea sistematică au fost căutate baze de date majore, selectându-se studii publicate între 1980 și 2021 care se concentrează pe efectele asupra sănătății ale gătitului și încălzirii cu combustibili lichizi și gazoși. Au fost incluse în total 216 studii în revizuirea sistematică și 116 în meta-analiză.

Meta-analizele s-au concentrat pe cinci efecte asupra sănătății: astmul (la copii și adulți), infecțiile respiratorii acute inferioare, bolile pulmonare cronice, simptomele respiratorii și rezultatele adverse ale sarcinii. Analizele au folosit meta-analiza cu efecte aleatoare și au preferat estimările ajustate.

Rezultatele studiului indică faptul că combustibilii gazoși au redus cu 35% riscul de astm la adulți comparativ cu combustibilii poluanți. Pentru infecțiile respiratorii acute sau pneumonia, gătitul cu gaz a redus riscul cu 46% comparativ cu combustibilii poluanți, dar a crescut riscul cu 26% comparativ cu electricitatea.

Combustibilii gazoși au fost asociați cu un risc semnificativ mai mic, cu 64%, de boli pulmonare cronice. Rezultatele adverse ale sarcinii, cum ar fi nașterea prematură și greutatea mică la naștere, au arătat riscuri mai mici (reducere de 34%, respectiv, 30%) atunci când se utilizează gaz pentru gătit comparativ cu combustibilii poluanți.

În concluzie, trecerea de la combustibilii solizi sau kerosen la combustibilii gazoși curați pentru gătit sau încălzire este asociată cu un risc semnificativ mai mic pentru efecte cheie asupra sănătății, contribuind la reducerea poverii globale a bolilor provenite din poluare. În țările cu venituri mici și medii, combustibilii gazoși reprezintă o opțiune eficientă pe termen scurt și mediu pentru adoptare la scară largă. Cu toate acestea, există o ușoară creștere a riscului atunci când se utilizează combustibilii gazoși comparativ cu electricitatea, subliniind rolul de tranziție al combustibililor gazoși în regiunile fără acces la alternative electrice regenerabile. Rezultatele oferă dovezi cruciale pentru informarea politicilor de energie curată la nivel național, în special în țările cu venituri mici și medii, pentru a aborda eficient povara sănătății asociată cu poluarea aerului din locuințe.

sursa: News Medical
foto: M-Production/Shutterstock.com

Data actualizare: 07-02-2024 | creare: 07-02-2024 | Vizite: 344
Bibliografie
The health effects of using gaseous fuels for household cooking and heating, link: https://www.news-medical.net/news/20240206/The-health-effects-of-using-gaseous-fuels-for-household-cooking-and-heating.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: