Poluarea aerului: un factor major de risc pentru infecțiile respiratorii la copii

©

Autor:

Poluarea aerului: un factor major de risc pentru infecțiile respiratorii la copii
Un nou studiu, condus de cercetători de la Universitatea Stanford, relevă o legătură între particulele de aer poluate și sănătatea copiilor din Asia de Sud, o regiune afectată de poluarea aerului, în care se înregistrează anual mai mult de 40% din cazurile de pneumonie la nivel mondial.
Analiza, publicată în Environmental Pollution, estimează că efectul particulelor crescute asupra spitalizărilor copiilor cu pneumonie este de aproximativ două ori mai mare decât se credea anterior. Constatările ar putea ajuta oficialii din domeniul sănătății publice și factorii de decizie politică să vizeze mai bine programele de reducere a emisiilor pentru a îmbunătăți sănătatea copilului.

„Toată lumea vrea să protejeze sănătatea copiilor. Acum, avem dovezi ale unui beneficiu clar asupra sănătății pentru copii în urma reducerii emisiilor de PM2.5 din mediul ambiant”, a spus autorul principal al studiului, Allison Sherris, cercetător postdoctoral La Institutul Stanford. Pentru mulți dintre cei 21 de milioane de locuitori din Dhaka, Bangladesh, zona de interes a studiului, poluarea aerului este o parte obișnuită a vieții, mai ales în timpul iernii, când funcționează cuptoarele de cărămidă cu cărbune din oraș. O preocupare specială este PM2.5, particulele aeriene de 2,5 micrometri lățime sau mai mici, care pot fi inhalate adânc în plămâni.

Până în prezent, puține studii au evaluat efectele asupra sănătății ale PM2.5 la sugari și copii mici, în special în țările cu venituri reduse, unde copiii sunt mult mai susceptibili de a muri din cauza expunerii la un aer poluat decât copiii din țările cu venituri ridicate.

În studiul actual, cercetătorii au analizat datele de monitorizare ale PM2.5, împreună cu datele cu privire la infecțiile pulmonare comunitare din Dacca. Cercetătorii au descoperit că incidența pneumoniei în rândul copiilor sub 5 ani a crescut cu 3,2% pentru fiecare creștere a PM2.5 cu 10 micrograme pe metru cub de aer. Nivelul mediu PM2.5 din Dacca a fost în medie de trei ori mai mare decât standardul impus de Organizația Mondială a Sănătății.

Asocierea dintre poluarea aerului și pneumonia infantilă sugerează că poluarea aerului este un factor major de deces al copiilor în Bangladesh și în toată Asia de Sud. Comparativ cu studii anterioare, bazate pe datele obținute exclusiv din spitale, cercetarea actuală a inclus aproape toate cazurile de infecție comunitară, mai degrabă decât doar cazurile care au ajuns la clinici și spitale.

sursa: Science Daily
foto: @Navaism

Data actualizare: 21-10-2021 | creare: 21-10-2021 | Vizite: 403
Bibliografie
Pollution’s impact on child health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211014142021.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum