Tensiunea mică / scăzută (hipotensiunea) - cauze, manifestări, riscuri, tratament, sfaturi utile

©

Autor:

Tensiunea mică / scăzută (hipotensiunea) - cauze, manifestări, riscuri, tratament, sfaturi utile

Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular, în timp ce inima pompează sânge. Tensiunea poate fi descrisă ca fiind:

  • Sistolică – este presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se contractă.
  • Diastolică - este presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se relaxează. (1)


Acestea măsoară tensiunea arterială în milimetri de mercur (mm Hg).

Pentru majoritatea adulților, tensiunea arterială sănătoasă este de obicei mai mică de 120/80 mm Hg.

Hipotensiunea (tensiunea mică sau scăzută) este tensiunea arterială mai mică de 90/60 mm Hg.

De ce poate fi scazută tensiunea arterială?

Anumite afecțiuni pot provoca perioade prelungite de tensiune scăzută, care pot deveni periculoase dacă nu sunt tratate. Aceste afecțiuni includ:

  • sarcina, ca urmare a creșterii nevoii de sânge atât la mamă, cât și la făt;
  • pierderi mari de sânge cauzate de accidentare;
  • circulație afectată de atacurile de cord sau de supape cardiace defecte;
  • slăbiciune și stare de șoc;
  • deshidratare;
  • șoc anafilactic, o formă severă de reacție alergică;
  • infecții ale fluxului sanguin;
  • tulburări endocrine precum diabetul, insuficiența suprarenală și boala tiroidiană. (2)


De asemenea, medicamentele pot determina scăderea tensiunii arteriale. Betablocantele și nitroglicerină, utilizate pentru a trata bolile de inimă, sunt cele care duc la tensiune mică.

Diureticele, antidepresivele triciclice și medicamentele pentru disfuncție erectilă pot provoca, de asemenea, tensiune scăzută.

Unele persoane au tensiune arterială scăzută nu au cauze cunoscute. Această formă de hipotensiune arterială, numită hipotensiune cronică asimptomatică, nu este de obicei dăunătoare.

Cum se poate manifesta tensiunea mică?

Persoanele cu tensiune scăzută pot experimenta:

  • Oboseală;
  • Ameţeală;
  • Greaţă;
  • Depresie;
  • Pierderea cunoștienței;
  • Vedere încețoșată. (3)


Tipuri de tensiune arterială scăzută

Ortostatică

Tensiunea arterială ortostatică este scăderea tensiunii arteriale care apare brusc, atunci când te ridici în piciore. Este frecventă la oamenii de toate vârstele. Pe măsură ce corpul se adaptează la schimbarea poziției, poate exista o scurtă perioadă de amețeală.

Postprandială

Tensiunea postprandială este o scădere a tensiunii arteriale care apare imediat după ce ai mâncat. Adulții în vârstă, în special cei cu boala Parkinson, sunt mai susceptibili să dezvolte hipotensiune postprandială.

Mediată neuronal

Tensiunea arterială mediată neuronal apare după o perioadă lungă de stat în picioare. Copiii experimentează această formă de tensiunea arterială scăzută mai des decât adulții. Evenimente tulburătoare din punct de vedere emoțional pot provoca, de asemenea, apariția tensiunii scăzute.

Severă

Hipotensiunea severă este legată de șoc. Șocul are loc atunci când organele tale nu obțin sângele și oxigenul de care au nevoie pentru a funcționa corect. (4)

Persoanele natural hipotensive

Pentru unii oameni, tensiunea arterială scăzută este un semn al unei stări bune de sănătate.

Atleții, sportivii, persoanele care au un program regulat de exerciții fizice, persoanele care își mențin greutatea ideală și nefumătorii tind să aibă o tensiune arterială scăzută.

Adesea, în cazul persoanelor cu tensiune arterială scăzută se preconizează că vor avea o viață mai lungă, deoarece au un risc mai mic de accident vascular cerebral, boli renale și boli cardiace.

Cu toate acestea, beneficiile sunt prezente doar atunci când tensiunea arterială nu este suficient de scăzută încât să ducă la apariția simptomelor, sau să afecteze organele imprtante din corp.

Efectele asupra sănătății ale tensiunii scăzute pe termen lung

  • Demență – unele forme de demență ar putea fi asociate cu o lipsă de flux de sânge către creier.
  • Durere în piept – poate fi un simptom al atacului de cord sau un semn al tensiunii scăzute.
  • Cheaguri de sânge – dacă arterele sunt mai înguste decât în mod normal, un cheag de sânge care ar putea să circule prin acea zonă, ar putea să rămână blocat în arteră, provocând un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.


Când e necesară creșterea tensiunii?

În anumite limite, cu cât tensiunea arterială este mai mică, cu atât este mai bine. De asemenea, nu există un număr specific la care tensiunea arterială de zi cu zi este considerată prea scăzută, atâta timp cât niciunul dintre simptome nu este prezent.

Dacă experimentezi amețeli, tulburări, greață sau alte simptome, este bine să consulți medicul. Pentru a avea un diagnostic cât mai clar, este bine să ai o evidență a simptomelor și activităților tale.

Cum creștem tensiunea arterială?

1. Mănâncă mai multă sare

Contrar sfaturilor populare, dietele cu un conținut scăzut de sodiu nu sunt bune pentru persoanele cu tensiune mică. AAcestea ar trebui să ia în considerare un aport moderat de sodiu pentru a ajuta la creșterea tensiunii arteriale.

2. Evită băuturile alcoolice

Alcoolul poate scădea tensiunea arterială, astfel încât persoanele cu tensiune arterială scăzută ar trebui să evite consumul excesiv de alcool.

3. Discută despre medicamente cu un medic

Tensiunea arterială scăzută poate fi un efect secundar al medicamentelor.

4. Încrucișează picioarele în timp ce stai jos

Încrucișarea picioarelor în timpul șederii s-a dovedit a crește tensiunea arterială. Pentru persoanele cu simptome de tensiune arterială scăzută, această metodă simplă poate ajuta la creșterea tensiunii arteriale.

5. Bea apă

Consumul de apă poate ajuta la creșterea volumului de sânge, ceea ce poate elimina una dintre cauzele potențiale ale tensiunii arteriale scăzute. De asemenea, poate ajuta la evitarea deshidratării.

6. Mănâncă mese mici

Mesele mai mici și frecvente, împărțite pe parcursul zilei, pot ajuta persoanele cu tensiunea arterială scăzută.

7. Poartă ciorapi compresivi

Ciorapii de compresie ajută la reducerea cantității de sânge de la nivelul picioarelor. Ciorapii compresivi sunt, de asemenea, folosiți pentru a ajuta la ameliorarea presiunii și a durerii asociate cu varicele.

8. Evită schimbările bruște de poziție

Ridicarea rapidă în picioare poate provoca senzația de amețeală sau de leșin la persoanele cu tensiune arterială scăzută. În aceste cazuri, inima nu a pompat suficient sânge prin corp pentru a susține o schimbare bruscă de poziție.

9. Fii conștient de simptome

Tensiunea arterială scăzută este considerată o problemă numai dacă există simptome. Este important ca o persoană să cunoască simptomele pentru a înțelege atunci când are nevoie de ajutor medical. (5)

Sfaturi pentru persoanele cu tensiune mică

Pe lângă schimbările pe care trebuie să le faci în dieta ta, trebuie să acorzi atenție și altor obiceuri din viața de zi cu zi.

  • Nu este indicat să faci exerciții fizice afară, pe perioada verii, atunci când este foarte cald.
  • Este indicat să eviți să petreci o perioadă lungă de timp în saune, în cada cu apă fierbinte sau în camerele cu abur.
  • Cafeaua poate crește temporar tensiunea arterială prin stimularea sistemului cardiovascular și al ritmului cardiac.
  • Poți lua în considerare schimbarea poziției (cum ar fi ridicatul în picioare) într-o mișcare lentă.
  • De asemenea, evită odihna prelungită în pat.
  • Consumul anumitor alimente și limitarea altora poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Doar asigură-te că nu elimini complet alimentele sănătoase.


Dacă încerci să crești tensiunea arterială prin dietă, este important să consulți medicul pentru a te asigura că nivelul tensiunii arteriale este cel indicat pentru starea ta de sănătate.


Data actualizare: 09-01-2022 | creare: 13-08-2019 | Vizite: 20208
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum