Arterele carotide îngroșate - explicații
Autor: Pleșca Roberta Ioana
Arterele carotide sunt artere mari localizate la nivelul gâtului, cu funcÈ›ia de transport a sângelui oxigenat spre creier.
Asemenea arterelor coronare, arterele carotide pot dezvolta:
- Arterioscleroză - afecÈ›iune în care arterele se îngroașă È™i devin rigide sau
- Ateroscleroză - în care are loc o acumulare de grăsimi, colesterol È™i alte substanÈ›e în interiorul È™i pe pereÈ›ii arteriali.
În timp, acumularea depozitelor de grăsime determină îngroÈ™area arterelor È™i în consecință limitarea spaÈ›iului prin care poate trece sângele. DescreÈ™terea cantității de sânge ce trebuie transportată la creier, cauzată de arterele carotide îngroÈ™ate (îngustarea lumenului arterial), duce la creÈ™terea riscului de apariÈ›ie a unui accident vascular cerebral (AVC). Creierul are nevoie în mod constant de oxigenare, celulele nervoase deteriorându-se în câteva minute în lipsa oxigenului. (1)
Odată cu înaintarea în vârstă, flexibilitatea È™i diametrul arterelor scade, în special din cauza acumulării depozitelor de grăsime, denumite È™i ateroame sau plăci. Dezvoltarea acestora duce la scăderea fluxului de sânge transportat. (2, 3)
Arterele carotide îngroÈ™ate apar de obicei gradual, începând din perioada copilăriei. ÎngroÈ™area intimei È™i a mediei arterelor reprezintă un marker important ce indică apariÈ›ia aterosclerozei. Cu toate acestea, îngroÈ™area acestor structuri poate fi rezultatul unui proces nonaterosclerotic precum hiperplazia celulelor musculare netede È™i hipertrofia fibrocelulară ce determină hipertrofia mediei È™i remodelarea compensatorie arterială. Acest proces poate fi un răspuns adaptativ la schimbările torentului sangvin, tensiunii peretelui arterial sau a diametrului lumenului.
ÎngroÈ™area arterelor carotide se produce deobicei uniform, în lungul arterelor, odată cu înaintarea în vârstă, factorii de risc accelerând procesul. Acest proces se produce atunci când este afectat endotieliul, permiÈ›ând astfel colesterolului să se acumuleze în peretele arterial.
În acest timp, organismul reacÈ›ionează È™i trimite celule albe (leucocite) pentru a înlătura acumulările de colesterol, dar uneori aceste celule pot rămâne blocate în zona afectată. Plăcile ce se formează sunt alcătuite din colesterol, macrofage, leucocite, calciu È™i alte substanÈ›e provenite din sânge.
Uneori, plăcile cresc în dimensiuni È™i apoi se opresc. Alteori, acestea continuă să se dezvolte până ce se produce obstrucÈ›ia arterei, fiind întreruptă astfel curgerea normală a sângelui. În acelaÈ™i timp, este favorizată È™i apariÈ›ia cheagurilor sangvine, urmările putând fi chiar letale. În unele cazuri, plăcile pot determina apariÈ›ia unor fisuri în peretele arterial, astfel sunt mobilizate trombocite ce sunt trimise la locul fisurii pentru a reface locul afectat. În acest caz, formarea trombilor poate duce la blocarea arterială È™i în final apariÈ›ia AVC. (4, 5)
Arterele carotide îngroÈ™ate - Factori de risc
ÎngroÈ™area arterelor carotide poate fi favorizată de anumiÈ›i factori de risc, precum:
- Vârsta înaintată
- Fumatul
- Hipertensiunea
- Colesterolul crescut
- Rezistența la insulină
- Diabetul
- Obezitatea și stilul de viață sedentar
- AlimentaÈ›ia bogată în grăsimi
- Factorii genetici
De asemenea, se pare că bărbaÈ›ii cu vârsta sub 75 de ani prezintă un risc mai crescut față de femeile din aceeaÈ™i grupă de vârstă. În plus, persoanele care prezintă ateroscleroză coronariană prezintă un risc mai crescut de a dezvolta ateroscleroză carotidiană. (1, 2, 3)
Simptome ale arterelor carotide îngroÈ™ate
De obicei, îngroÈ™area arterelor carotide nu prezintă simptome specifice; primul semn este în majoritatea cazurilor accidentul ichemic tranzitoriu (AIC) sau accidentul vascular cerebral (AVC).
AIC apare în urma unei pierderi temporare de alimentare cu sânge într-o zonă a creierului È™i durează în general câteva minute pâna la o oră. Simptomele dispar în întregime în 24 de ore È™i are loc o refacere completă. Atunci când simptomele persistă, înseamnă că s-a produs un AVC.
Simptomele AIC includ:
- senzația de slăbiciune la nivelul unui membru sau a unei părți a corpului,
- hemiplegie,
- pierderea coordonării,
- confuzie,
- scăderea capacității de concentrare,
- amețeală,
- oboseală,
- leșin sau
- dureri de cap.
De asemenea, pierderea temporară a vederii sau vedere în ceață È™i incapacitatea de a vorbi.
AIC poate precede un AVC, dar nu întotdeauna cel din urmă se poate produce.
În cazul AVC, simptomele se pot manifesta în funcÈ›ie de locaÈ›ia È™i mărimea zonei din creier afectată:
- dificultate în deplasare È™i coordonare,
- furnicături într-o parte a feÈ›ei, o parte a corpului sau în mână/picior,
- confuzie,
- pierderea memoriei,
- pierderea controlului sfincterelor sau afectarea altor funcții,
- pierderea acuității vizuale,
- migrene,
- capacitatea de vorbire È™i deglutiÈ›ie îngreunate. (1, 2, 3)
Diagnostic
Diagnosticul se va stabili în urma realizării mai multor examene, se va verifica pulsul È™i tensiunea resimÈ›ite la nivelul arterelor. De asemenea, medicul va asculta cu ajutorul unui stetoscop modul în care se produce curgerea sângelui prin artere.
La ascultaÈ›ie vor fi semnalate, lipsa pulsului în locul în care artera prezintă un diametru mai mic, sau este prezent un blocaj È™i existenÈ›a suflurilor arteriale.
Se poate apela, de asemenea, la:
- Ecografie de tip Doppler
- Electrocardiogramă (ECG)
- Angiografie și Angiografie CT/RMN - favorizează depistarea cu ușurință a depozitelor din pereții arteriali
- Angiogramă cerebrală - faciliteaza obsevarea tuturor arterelor de la nivelul creierului È™i modul în care se produce transportul sângelui la acest nivel.
Arterele carotide îngroÈ™ate - prevenÈ›ie È™i tratament
Atât prevenÈ›ia cât È™i tratamentul se bazează pe: adoptarea unui stil de viață sănătos, cu alimentaÈ›ie echilibrată È™i exerciÈ›ii fizice regulate, eliminarea tuturor factorilor stresanÈ›i, dar È™i administrarea medicaÈ›iei specifice, precum: antihipertensive, hipocolesterolemiante È™i medicamente anticoagulante. (6)
2. Carotid Artery Disease, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/carotid-artery-disease
3. Carotid artery disease, https://www.stroke.org.uk/sites/default/files/carotid_artery_disease.pdf
4. Intima-media thickness: Appropriate evaluation and proper measurement described, https://www.escardio.org/Journals/E-Journal-of-Cardiology-Practice/Volume-13/Intima-media-thickness-Appropriate-evaluation-and-proper-measurement-described
5. What to know about atherosclerosis, https://www.medicalnewstoday.com/articles/247837.php#what_is_atherosclerosis
6. Carotid stenosis (carotid artery disease), https://mayfieldclinic.com/pe-carotidstenosis.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nu ne cunoaste, o striga doar pe mama ei moarta, nu mai mananca, nu mai bea nici apa...
- Ateroscleroza - tratament?
- AVC și ASC
- Tratamentul cu Sortis e obligatoriu?
- Neurologie - rezultat CT cerebral
- Ateroscleroza a aortei abdominale
- Raport arteriografie-trebuie facuta operatia?