Sunt ceasurile inteligente potrivite pentru a măsura tensiunea cu precizie?
Autor: Advertorial oferit de SENDO
Vă propunem să analizăm diferite metode de măsurare a tensiunii arteriale, concentrându-ne pe modul în care se realizează acest proces folosind smartwatch-uri È™i metode tradiÈ›ionale. Vom explora beneficiile È™i provocările fiecărei tehnologii pentru a vă ajuta să selectaÈ›i metoda potrivită pentru a vă monitoriza È™i controla sănătatea inimii.
O scurtă introducere despre tensiunea arterială
Tensiunea arterială este măsurarea forÈ›ei cu care sângele nostru apasă pe pereÈ›ii arterelor noastre. Este un indicator important al sănătății inimii È™i sistemului circulator. Atunci când inima bate, împinge sângele în sistemul circulator, creând presiune. O presiune sanguină normală ajută organele È™i È›esuturile să primească suficient oxigen È™i nutrienÈ›i. Două numere definesc tensiunea arterială: cel superior (sistolic) atunci când inima se contractă È™i cel inferior (diastolic) atunci când inima se relaxează.Măsurătorile tensiunii arteriale pot fi efectuate de către un medic sau chiar de noi înÅŸine, la domiciliu, cu ajutorul unui tensiometru de calitate, validat clinic. O astfel de opÅ£iune poate fi tensiometrul SENDO One, care garantează utilizatorilor precizie clinică la domiciliu. Este validat clinic de Societatea Europeană de Hipertensiune, are funcÅ£ie de detectare a aritmiilor ÅŸi este soluÅ£ia ideală pentru cuplurile care vor să-ÅŸi măsoare tensiunea arterială cu ajutorul aceluiaÅŸi dispozitiv, dar să aibă stocare independentă a citirilor tensiunii arteriale. Valorile observate pe orice tensiometru pot fi clasificate după cum urmează:
- tensiune arterială normală: sub 120/80 mmHg
- tensiune arterială crescută: între 120/80 È™i 129/80 mmHg
- hipertensiune de gradul I: între 130/80 È™i 139/89 mmHg
- hipertensiune de gradul II: 140/90 mmHg sau mai mare
- hipertensiune de gradul III: mai mult de 180/120 mmHg
În anumite limite, cu cât tensiunea arterială este mai mică, cu atât mai bine. DeÈ™i nu există o cifră specifică la care tensiunea arterială zilnică este considerată prea mică, o citire sub 90/60 mmHg este considerată un semn de tensiune arterială scăzută (hipotensiune). Această afecÈ›iune nu este considerată gravă până când nu apar simptome care să indice o lipsă de oxigen.
Despre hipertensiune
Hipertensiunea sau tensiunea arterială ridicată stresează atât inima, cât È™i alte organe È™i poate duce la o varietate de probleme de sănătate. Unele dintre cele mai frecvente sunt:- Bolile cardiovasculare. Tensiunea arterială ridicată poate provoca o presiune suplimentară asupra inimii È™i a sistemului circulator, crescând riscul de boli de inimă È™i de atac de cord.
- Accident vascular cerebral. Tensiunea arterială crescută poate provoca un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC) prin întreruperea alimentării normale cu sânge a creierului.
- Probleme renale. Tensiunea arterială ridicată poate deteriora rinichii și poate duce la boli cronice de rinichi.
- Probleme metabolice. Tensiunea arterială ridicată poate fi legată de afecțiuni metabolice, cum ar fi diabetul și obezitatea.
- Probleme ale vaselor de sânge. Presiunea crescută în sistemul circulator poate provoca deteriorarea vaselor de sânge, afectând funcÈ›ia lor generală.
Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale
Hipertensiunea nu prezintă, de obicei, semne sau simptome de avertizare. Acest lucru face ca măsurarea sa regulată să fie extrem de importantă, pentru a vă putea supraveghea îndeaproape sănătatea. CunoaÈ™terea stării acestui indicator de bază al sănătății noastre cardiovasculare permite o consultaÈ›ie în timp util cu un profesionist din domeniul medical, pentru a verifica dacă există probleme de sănătate mai grave È™i pentru a primi îndrumări cu privire la modul în care să ne aducem tensiunea arterială în limitele normale.S-a constatat că măsurarea regulată a tensiunii arteriale la domiciliu poate fi extrem de utilă. Aceasta le permite oamenilor să îÅŸi măsoare tensiunea într-un cadru confortabil, fără presiune sau stres, ceea ce contribuie la obÅ£inerea unor valori mai precise.
Smartwatch-uri pentru măsurarea tensiunii arteriale
Cele mai multe ceasuri inteligente au încorporaÈ›i senzori de lumină È™i LED-uri care detectează modificările volumului vaselor de sânge, ritmul cardiac È™i saturaÈ›ia de oxigen din sânge. Ceasurile inteligente utilizează aceste date pentru a furniza o estimare a tensiunii arteriale. Unele dintre tehnologiile care sunt folosite pentru a calcula tensiunea arterială includ:- Estimarea volumului de sânge care trece prin artere - cu cât este mai mare volumul care trece prin artere, cu atât este mai mare tensiunea arterială citită de ceas. Un dezavantaj major al acestui mod de estimare este că arată valori relative în loc de valori specifice pentru tensiunea arterială.
- Estimarea timpului necesar pentru ca undele pulsului să călătorească de la inimă până la arterele din braÈ›ul în care se află senzorul specific. Precizia acestei metode nu este ridicată È™i, din nou, nu oferă date exacte, ci doar relative.
Deși oferă confort, utilizarea smartwatch-urilor pentru a măsura tensiunea arterială are numeroase dezavantaje:
- Inexactitate. Tehnologia de măsurare a tensiunii arteriale din smartwatch-uri nu este întotdeauna la fel de precisă ca metodele tradiÈ›ionale. Rezultatele pot fi afectate de diverÈ™i factori, cum ar fi poziÈ›ia mâinii, miÈ™carea È™i chiar calitatea senzorilor.
- Calibrarea È™i validarea. Multe smartwatch-uri nu sunt calibrate È™i validate în acelaÈ™i mod ca dispozitivele medicale pentru măsurarea tensiunii arteriale (tensiometrele). Acest lucru înseamnă că rezultatele pot fi mai puÈ›in fiabile, în special în cazul anumitor afecÈ›iuni medicale.
- Tehnologie relativ nouă. Tehnologia de măsurare a tensiunii arteriale cu ajutorul ceasurilor inteligente este încă în curs de dezvoltare. Este posibil ca această metodă inovatoare să necesite îmbunătățiri È™i validări suplimentare înainte de a deveni standard È™i aplicabilă pe scară largă.
- Alte probleme care pot apărea în cazul măsurării tensiunii cu ajutorul smartwatch-urilor pot fi supraestimarea hipotensiunii, subestimarea hipertensiunii È™i nerespectarea standardului stabilit prin mijloacele tradiÈ›ionale de măsurare a tensiunii arteriale.
Metode tradiționale de măsurare a tensiunii arteriale
Măsurarea standard a tensiunii arteriale poate fi efectuată cu ajutorul unui tensiometru mecanic sau digital. Tensiometrele mecanice sunt precise, dar trebuie utilizate de persoane atent instruite în privinÅ£a modului corect de utilizare al acestora. Pentru majoritatea utilizatorilor, opÅ£iunea ideală de măsurare a tensiunii arteriale la domiciliu o reprezintă tensiometrele digitale deoarece acestea sunt extrem de simplu de folosit ÅŸi, dacă sunt calitative ÅŸi validate clinic, ofertă rezultate precise de măsurare.Avantajele tensiometrelor digitale
Tensiometrele digitale oferă rezultate precise, motiv pentru care sunt folosite atât de profesioniÅŸtii în domeniul medical, cât ÅŸi de persoane fără pregătire medicală. Aceste dispozitive oferă multiple beneficii de monitorizare a sănătății, cum ar fi:- Utilizare practică ÅŸi confortabilă. Tensiometrele digitale permit oamenilor să-È™i măsoare tensiunea arterială singuri, fără ajutor specializat, chiar în confortul propriei locuinÅ£e.
- Rezultate precise È™i fiabile. Tensiometrele digitale oferă măsurători precise È™i fiabile deoarece procesul este standardizat prin algoritmi calculaÈ›i în mod specific.
- Mai puÅ£in stres. Faptul că un tensiometru digital poate fi utilizat la domiciliu reduce stresul pe care îl poate resimÈ›i un pacient atunci când vizitează cabinetul medical, diminuând astfel riscul unor rezultate imprecise (stresul poate creÅŸte tensiunea).
- Capacitatea de monitorizare pe termen lung. Tensiometrele digitale permit monitorizarea pe termen lung È™i înregistrarea rezultatelor în memoria dispozitivului, astfel încât să puteÅ£i împărtăşi cu uÅŸurinţă medicului istoricul dumneavoastră.
- Posibilitate de prevenire È™i detectare timpurie. Măsurarea regulată a tensiunii arteriale la domiciliu permite îngrijirea pro-activă a sănătății È™i detectarea timpurie a potenÈ›ialelor probleme.
Pași pentru a măsura corect tensiunea arterială
- Poziţionaţi manşeta tensiometrului direct pe braţul gol, nu pe haine.
- AlegeÈ›i momentul potrivit. Măsurătorile tensiunii arteriale trebuie făcute după ce v-aÈ›i odihnit cel puÈ›in 5 minute È™i înainte de a lua medicamente. Nu faceÈ›i măsurători în decurs de 30 de minute după ce aÈ›i consumat cafea sau È›igări.
- StaÈ›i confortabil. StaÈ›i cu spatele drept È™i sprijinit de un spătar stabil. Ar trebui să aveÈ›i ambele picioare pe pământ, nu încruciÈ™ate. BraÅ£ul trebuie să fie pe o suprafață plană, cum ar fi o masă, cu partea superioară la nivelul inimii. AÈ™ezaÈ›i manÈ™eta dispozitivului în conformitate cu instrucÈ›iunile furnizate de producătorul tensiometrului. Pentru tensiometrul SENDO One, votat Produsul Anului 2023 de către consumatorii români, recomandarea este de poziÅ£ionare a manÅŸetei la o distanţă de 2-3 cm deasupra cotului.
- FaceÈ›i mai multe măsurători È™i memoraÅ£i rezultatele. FaceÈ›i o a doua măsurătoare la un minut după prima È™i salvaÈ›i rezultatul în memoria dispozitivului. Tensiometrul SENDO One are o funcÅ£ie specială de memorie independentă pentru doi utilizatori, fiecare dintre aceÅŸtia putând stoca până la 90 de măsurători.
- EfectuaÈ›i măsurătorile la aceeaÈ™i oră. Este important să faceÈ›i măsurătorile tensiunii arteriale la aceeaÈ™i oră din zi pentru a avea o acurateÈ›e maximă a rezultatelor în timp.
În concluzie, utilizarea ceasurilor inteligente pentru măsurarea tensiunii arteriale oferă confort È™i rezultate rapide, dar acestea sunt inexacte È™i este posibil să nu ofere informaÈ›ii utile pe care să vă puteÅ£i baza în momentul în care realmente doriÅ£i să vă monitorizaÅ£i sănătatea inimii.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni