Suplimente dietetice - mecanisme de acțiune, indicații și efecte adverse
Autor: Bobu Ana Maria
Definiția suplimentului dietetic dată de DSHEA (The Dietary Suppliment Health Education Act) în anul 1994 îl clasează drept orice produs (mai puțin tutunul) sub formă de tablete, capsule sau soluție ce conține vitamine, plante, minerale, aminoacizi sau orice altă substanță alimentară care suplimentează dieta normală.
Există anumite reguli care trebuie respectate în ceea ce privește eticheta produsului, mai exact acesta trebuie să precizeze că este un supliment dietetic, să cuprindă denumirea fiecărui ingredient, cantitatea, greutatea, plantele conținute.
Suplimentele dietetice sunt utilizate cel mai frecvent în tratamente alternative sau complementare, având o largă disponibilitate. Pacienții care folosesc suplimente dietetice sunt de părere că acestea contribuie la starea de sănătate în general, că sunt sigure și eficiente în anumite boli, mai ales că sunt naturale și cu utilizări tradiționale de sute de ani.
Din cauza faptului că nu există reglementări și nici monitorizare guvernamentală, suplimentele dietetice nu sunt monitorizate în ceea ce privește conținutul de ingrediente sau cantitatea ingredientelor active declarate de producător. Acestea pot conține ingrediente dăunătoare care nu sunt trecute pe etichetă, conținând cantități variabile de ingrediente active.
Alte motive de îngrijorare reprezintă utilizarea suplimentelor dietetice în locul medicamentelor convenționale cu sau fără acordul medicului. Mulți medici prescriu suplimente, tocmai pentru că unele au beneficii demonstrate, dar mai ales pentru că efectele adverse ale acestora sunt reduse comparativ cu medicamentele administrate.
Suplimentele dietetice cele mai frecvent utilizate, cu eficiență dovedită sau cu probleme de siguranță sunt următoarele: [1] [2] [3]
Mușețelul
Florile de mușețel sunt uscate și consumate sub formă de ceai sau se pot utiliza topic, sub formă de extract.
Mecanisme de acțiune:
- reduce inflamația și febra;
- este un sedativ ușor;
- ameliorează crampele abdominale și indigestia;
- ajută la vindecarea ulcerelor gastrice;
- aplicat topic, ameliorează iritațiile tegumentare.
Efecte adverse:
rare (alergie la polenul din flori). S-au documentat însă, interacțiuni cu alcoolul și sedativele (barbiturice), mai exact ar putea intensifica sau prelungi efectele sedativelor prin efect aditiv. [1] [3] [4]
Cimicifuga racemosa
Cimicifuga racemosa este o plantă a cărei tulpină se ingeră direct sau sub formă de praf/extract (tablete sau sirop). Această tulpină numită rizom, conține cantități mici de compuși antiinflamatori (acid salicilic), acționând, deci, prin ameliorarea durerii.
Indicații:
ameliorează simptomele menopauzei (labilitate emoțională, bufeuri, uscăciunea mucoasei vaginale), reduce artralgiile din poliartrita reumatoidă sau artroză. [1] [5] [6]
Sulfatul de condroitină
Este un glicozaminoglican, component natural al țesutului cartilaginos. Se extrage din cartilajul de vacă sau de rechin sau este produs artificial.
Mecanisme de acțiune:
sulfatul de condroitină este folosit în tratamentul artrozei. Există dovezi care susțin utilizarea acestui produs în scopul reducerii durerii articulare, îmbunătățirii mobilității articulațiilor, permițând reducerea dozelor de antiinflamatoare nesteroidiene. Pe termen lung, efectele nu sunt cunoscute.
Nu au fost înregistrate efecte adverse serioase ale acestui compus. [1] [3] [7]
Coenzima Q10 sau ubichinona
Este un antioxidant cu rol de cofactor pentru generarea ATP-ului.
Mecanisme de acțiune:
acțiune antioxidantă cu rol în metabolismul energetic, efect anticancerigen mediat de stimularea imună, scăderea nevoii de insulină la pacienții cu diabet, încetinirea progresiei bolii Parkinson, eficiență în tratarea insuficienței cardiace, protejează împotriva cardiotoxicității antraciclinei.
Efecte adverse:
poate reduce răspunsul la tratamentul cu warfarină, efecte adverse gastro-intestinale (grețuri, vărsături, dureri abdominale), simptome la nivelul sistemului nervos central (amețeală, cefalee, fotofobie). [1] [3] [8] [9]
Echinacea
Este o plantă cu o varietate de substanțe biologic active.
Acțiune:
stimulează sistemul imunitar. Administrată la debutul unei răceli, reduce durata simptomelor. Se pot utiliza preparate topice care favorizează vindecarea rănilor.
Efectele adverse
sunt minore, tranzitorii: oboseală, cefalee, simptome gastro-intestinale.
Există anumite contraindicații ale echinaceei:
- afecțiuni auto-imune
- scleroză multiplă
- SIDA
- tuberculoză
- post-transplant
Interacțiuni:
prin inhibarea unor enzime ale sistemului citocrom p-450, poate interacționa cu steroizii anabolizanți, antifungice, metotrexat, amiodaronă, sporind riscul apariției hepatotoxicității prin încetinirea metabolizării acestor medicamente. [1] [3] [10]
Uleiul de pește
Poate fi extras direct sau se poate utiliza sub formă concentrată în capsule. Componentele active sunt acizii grași omega-3.
Acțiune:
previne și tratează bolile cardio-vasculare aterosclerotice, existând dovezi că reduce riscul de infarct miocardic datorat aritmiei la pacienții cu boală coronariană în antecedente. Reduce, de asemenea, trigliceridele și tensiunea arterială. Este util în poliartrita reumatoidă, profilaxia nefrotoxicității ciclosporinelor, în dieta pacienților cu lupus eritematos sistemic.
Efecte adverse:
eructații cu miros de pește, diaree, grețuri. Dozele mari cresc riscul de hemoragie. [1] [11]
Usturoiul
Extractul de usturoi este comercializat sub forma tabletelor, iar principalul component este alicina, un derivat de aminoacizi.
Acțiune:
efecte favorabile asupra factorilor de risc cardio-vasculari, inclusiv reducerea tensiunii arteriale și a lipidelor din ser, efect împotriva cancerului laringian, gastric, colorectal endometrial.
Efecte adverse:
miros specific al respirației, transpirației, greață. Consumat în doze mari, produce arsuri la nivelul cavității bucale, esofag, stomac.
Este contraindicat în diatezele hemoragice și la pacienții sub tratament cu warfarină. Usturoiul poate reduce concentrația serică de saquinavir (inhibitor de protează). [1] [12]
Ginkgo (Ginkgo biloba)
Este preparat din frunzele copacului Ginkgo. Semințele gătite de ginkgo se consumă în Asia, fiind disponibile în magazinele cu specific asiatic (ele nu au efecte terapeutice).
Acțiune:
tratamenul simptomatic al claudicației intermitente, ameliorează unele deficite la pacienții cu demență, reduce vertijul, cefaleea, tinitusul, depresia.
Efecte adverse:
dureri de cap, amețeală, greață, palpitații. Ginkgo poate interacționa cu aspirina, antiinflamatoarele non-steroidiene și warfarina, reduce eficiența anticonvulsivantelor (fenitoina). Contactul cu pulpa fructului poate provoca dermatită. [1] [14]
Gențiana (Hydrastis canadensis)
Este o plantă pe cale de dispariție în SUA și care se înrudește cu Piciorul cocoșului. Ingredientele active conținute sunt hidrastina și berberina cu efecte antiseptice și antidiareice.
Acțiune și indicații:
antisepic pentru stomatita candidozică, conjunctivite, iritații cutanate, spălături în infecțiile vaginale. În combinație cu Echinacea, reprezintă remediu pentru răcelile comune. Efecte benefice în indigestie și diaree.
Efecte adverse:
anxietate, greață, dispepsie, contracții uterine, agravarea hipertensiunii. În doze mari, provoacă convulsii și insuficiență respiratorie. Gențiana poate interacționa cu warfarina, crescând riscul apariției trombembolismului.
Se recomandă evitarea gențianei la următoarele categorii: gravide, în alăptare, la nou-născuți, persoane cu boli convulsivante, tulburări de coagulare. [1] [16]
Sunătoarea
Florile de sunătoare conțin ca ingrediente active hipericina și hiperforina.
Acțiune:
există studii științifice care atestă utilitatea sunătoarei la pacienții suferinzi de depresii minore-moderate, fără tentative de suicid. Mecanismele de acțiune sunt necunoscute, dar se pare că sunătoarea crește concentrația de serotonină la nivelul SNC, iar în doze mari, inhibă monoaminooxidaza (IMAO).
Sunătoarea este, de asemenea, folositoare și pentru tratamentul infecțiilor cu HIV, deși au fost descrise interacțiuni cu inhibitorii de protează și inhibitorii non-nucleozidici de reverstranscriptază.
Efecte adverse:
fotosensibilitate, uscăciunea gurii, amețeli, constipație, confuzie, manie (în bolile bipolare). Este contraindicată la femeile gravide.
Prezintă interacțiuni cu ciclosporina, digoxina, suplimentele de fier, IMAO, contraceptive orale, antidepresive triciclice, warfarina. [1] [3]
Valeriana
Este o plantă medicinală cu ingrediente active și uleiuri aromatice puternice conținute în rădăcină.
Acțiune:
sedativ și somnifer.
Efecte adverse:
prelungește efectele altor sedative (ex. barbiturice), afectează abilitatea de a conduce un autoturism. [1] [20]
Ceaiul verde
Este extras din frunzele uscate ale unei plante perene originară din Asia. Se poate bea sau ingera sub formă de tablete sau capsule cu extract. Conține cofeină, însă multe extracte au fost decofeinizate.
Acțiune:
previne cancerul, reduce greutatea corporală prin reducerea concentrației serice de lipide, previne bolile arteriale coronariene, îmbunătățesște memoria, ameliorează durerile provocate de artroză, ameliorează simptomele menopauzei.
Efecte adverse:
legate de efectul cofeinei- insomnie, anxietate, tahicardie, tremor. [1] [17]
Ghimbirul
Rădăcina ghimbirului oferă un extract comercializat sub forma tabletelor. Ingredientele active sunt gingeroli (răspunzătoare de aromă și miros) și shogaoli.
Acțiune:
antiemetic eficient în special pentru greața provocată de răul de mișcare sau sarcină și pentru calmarea crampelor abdominale. Antiinflamator și analgezic.
Efecte adverse:
dispepsie, disgeuzie.
Contraindicații:
diateze hemoragice, asociere cu antiplachetare și warfarină. [1] [13]
Ginseng
Ginsengul reprezintă o familie de plante. Suplimentele sunt derivate din ginsengul American sau Asiatic. Poate fi administrat sub formă de rădăcină proaspătă sau uscată, extracte, soluții, tablete, capsule, băuturi și ceaiuri.
Acțiune:
îmbunătățește perfomanțele fizice și mintale, sporește energia și rezistența la stres și îmbătrânire, reduce concentrația plasmatică de glucoză, stimulează sistemul imunitar, are efecte anticancerigene, cardiotonice, endocrine și asupra SNC.
Efecte adverse:
stări de nervozitate, excitabilitate, care scad după primele zile de utilizare. Scade capacitatea de concentrare, glucoza plamatică (hipoglicemie).
Ocazional, au fost raportate efecte grave, precum crize de astm bronșic, palpitații, hemoragii uterine (în post-menopauză), gust neplăcut.
Ginsengul poate interacționa cu antihiperglicemiantele, aspirina, corticosteroizi, digoxin, estrogeni, warfarină. [1] [3] [15]
Zinc
Zincul este un mineral, necesar în cantități mici pentru diverse procese metabolice. Sursele alimentare de zinc includ scoicile, carnea de vită și cerealele.
Acțiune:
poate scurta durata răcelii, încetinește progresia cazurilor moderate-severe de maculopatie atrofică la persoanele vârstnice la administrări zilnice asociate cu antioxidanți.
Efecte adverse:
intoxicație cu zinc, la doze mari. [1] [21]
Kava
Kava este extrasă din rădăcina unui arbust care se ingeră sub formă de ceai sau capsule. Se consideră că ingredientele active sunt kavalactonele.
Acțiune:
anxiolitic, favorizează somnul.
Efecte adverse:
toxicitate și insuficiență hepatică. Preparată sub formă de ceai și utilizată în doze mari sau pe perioade lungi de timp, poate irita tegumentul (dermopatie la kava), modificări sanguine (leucopenie, macrocitoză), și neurologice (agravarea bolii Parkinson, criză oculogiră). Există situații în care kava prelungește efectele altor sedative și afectează capacitatea de a conduce un autoturism sau alte activități care necesită vigilență maximă. [1] [18]
Armurariu
Armurariul este o plantă cu flori violete. Seva și semințele sale conțin ingredientul activ numit silimarină, un puternic antioxidant.
Acțiune:
protecția ficatului împotriva hepatitei virale, a efectelor dăunătoare ale alcoolului, tratament pentru ciroză.
Efecte adverse:
intensifică efectele medicamentelor antihiperglicemiante, interferă cu terapia cu Indinavir. [1] [19]
Palmierul pitic
Ingredientele active ale acestei plante-semințele, par a avea un efect inhibitor pentru 5alfa-reductaza. Semințele sunt utilizate pentru a prepara ceai, tablete, capsule. Produsele evaluate în studii clinice sunt extracte care conțin 80-90% acizi grași și fitosteroli.
Acțiune:
tratează simptomele de hiperplazie prostatică benignă, dar nu determină regresia hiperplaziei. Inhibă conversia testosteronului în dihidrotestosteron.
Efecte adverse:
cefalee, diaree. Extractul de palmier pitic interferă cu acțiunea estrogenilor (le sporește efectele). [1] [3]
2. „Dietary Supplements: What You Need to Know”, link: https://ods.od.nih.gov/HealthInformation/DS_WhatYouNeedToKnow.aspx
3. „Complementary, Alternative, or Integrative Health: What’s In a Name?”, link: https://nccih.nih.gov/health/integrative-health#hed3
4. „Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future”, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
5. „Cimicifugae rhizoma”, link: https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/cimicifugae-rhizoma
6. „Black Cohosh (Actaea Racemosa, Black Bugbane, Black Snakeroot, Fairy Candle)”, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470187/
7. „Chondroitin Sulfate”,link: https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/guide/chondroitin-sulfate.php
8. „Coenzyme Q10”,link: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-coenzyme-q10/art-20362602
9. „Coenzyme Q10”, link: https://nccih.nih.gov/health/coq10
10. https://www.hofigal.eu/echinacea-extract-concentrat-capsulex05g-8.html
11. „Fish oil: friend or foe?”, link: https://www.health.harvard.edu/blog/fish-oil-friend-or-foe-201307126467
12. „25 Interesting Benefits Of Raw Garlic”link: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-garlic.html
13. „The Amazing and Mighty Ginger”link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
14. „Ginkgo”link: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-ginkgo/art-20362032
15. „Ginseng”link: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Ginseng
16. „Gentiana”link: https://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=113422
17. „11 Health Benefits of Green Tea (+ How to Drink It for Maximum Benefits)”link: https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/11-benefits-of-green-tea-that-you-didnt-know-about.html
18. „Kava”link: https://nccih.nih.gov/health/kava
19. „Thistles: A High-Nutrient Weed”link: https://www.permaculture.co.uk/articles/thistles-high-nutrient-weed
20. „Valerian Benefits”, link: https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/valerian
21. „Zinc”, link: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-zinc/art-20366112
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Stearat de magneziu in exces?
- Suplimente alimentare administrate profilactic
- Nu pot lua in greutate
- Suplimentele alimentare ?
- Suplimente alimentare
- Ce suplimente imi recomandati?
- Supliment alimentar Extreme Cut Green
- Deprexil
- Intrebare suplimente alimentare