Mușcătura de câine - ce trebuie să știi

©

Autor:

Mușcătura de câine - ce trebuie să știi

Mușcătura de câine poate avea potențial periculos indiferent dacă este vorba de câinele tău, animalul de companiei al unui prieten/vecin sau un patruped necunoscut. Indiferent de situație este bine să știi care sunt pașii necesari pentru a trata rana și pentru a reduce riscul de infecție. În funcție de gravitatea situație este posibil să fie nevoie de îngrijiri medicale în aceeași zi.

Cum tratezi mușcătură de câine

Dacă ai fost mușcat este foarte important să te îngrijești de rană pentru a reduce riscul unei infecții bacteriene. La fel de important este să vezi care este severitatea rănii. În unele situații vei putea oferi primul ajutor chiar tu, iar în altele va fi nevoie de intervenția medicului. Indiferent dacă este vorba de câinele tău sau al unui cunoscut/necunoscut, este posibil să fii confuz după ce ai fost mușcat motiv pentru care este recomandat să suni după ajutor în loc să conduci tu până la medic. (1, 2)

Tratarea rănii depinde, în mod firesc, de severitate mușcăturii. Dacă pielea nu a fost penetrată este suficient să speli cu apă călduță și săpun. Ca o măsură preventivă poți aplica o soluție antibacteriană. În cazul în care colții animalului au pătruns în piele spală zona cu apă și săpun și apasă ușor pentru a promova sângerarea. Acest lucru a ajuta la eliminarea germenilor. (3, 4)

Dacă rana sângerează aplică un bandaj curat și apasă ușor pentru a stopa sângerarea. Aplică o loțiune antibacteriană apoi acoperă cu un bandaj steril.

Toate mușcăturile de câine, chiar și cele minore, trebuie monitorizate pentru semne ale infecției până la vindecarea completă. Verifică dacă zona se înroșește, se umflă, este dureroasă la atingere; în cazurile mai grave poate apărea febra. (2, 4)

Când să mergi la doctor

Aproximativ 1 din 5 mușcături de câine necesită tratament medical. Este recomandat să mergi la doctor dacă: (5, 6, 7)

  • Mușcătura este cauzată de un câine care nu a fost vaccinat anti-rabie, are un comportament agitat sau este bolnav;
  • Rana continuă să sângereze;
  • Durerea este intensă;
  • Oasele, tendoanele sau mușchii sunt expuși;
  • Mușcătura a dus la pierderea capacității de a mișca mâna sau piciorul (în funcție de locul mușcăturii);
  • Zona afectată este roșie, s-a umflat sau este inflamată;
  • Rana supurează;
  • Ai febră;
  • Te simți slăbit, dezorientat sau ai senzația de leșin.


Odată ajuns la doctor acesta va dori să știe mai multe despre câinele care te-a mușcat precum și circumstanțele mușcăturii. Următorul pas este curățarea rănii, aplicarea unei creme pe bază de antibiotic și prescripția unui antibiotic dacă exisă un risc de infecție. (2)

În funcție de gravitatea situației doctorul poate recomanda realizarea de cusături însă, de regulă, rănile de la mușcăturile de câine sunt lăsate deschise pentru a se închide în voie. Excepție fac rănile de pe față care, în cazul în care nu sunt cusute, pot lăsa cicatrici adânci.

Care sunt posibilele complicațiile ale mușcăturii de câine

Mușcăturile de câine pot cauza numeroase complicații dacă sunt lăsate netratate. Mai jos sunt câteva dintre ele:

Infecția

În gura unui câine se pot dezvolta mai multe bacterii printre care stafilococul, pasteurella sau Capnocytophaga canimorsus (poate fi periculoasă pentru cei fără splină, pentru persoanele cu boli autoimune și pentru alcoolici). (1)

Dacă prin mușcătura unui câine se transmite o infecție vor exista următoarele simptome:

  • Umflarea și înroșirea zonei
  • Durere care durează mai mult de 24 de ore
  • Supurare
  • Dificultăți în mișcarea zonei afectate
  • Senzația de căldură în jurul rănii.


Dacă infecția a ajuns în alte părți ale corpului poate apărea febră, tremurat și exces de transpirație mai ales noapte.

Leziuni ale nervilor sau mușchilor

O mușcătură adâncă poate afecta nervii, mușchii și vasele de sânge de sub piele. Acest lucru se poate întâmpla chiar și în cazurile în care rana este de mici dimensiuni. (7, 8, 9)

Oase zdrobite

În special dacă este vorba de un câine de mari dimensiuni pot apărea probleme osoase mai ales la nivelul picioarelor sau a mâinilor. Într-un astfel de caz este vital să te adresezi urgent doctorului. (10, 11, 12)

Rabie

Rabia este o infecție virală foarte periculoasă care afectează sistemul nervos central. Lăsată netratată o infecție cu rabie poate duce la deces la câteva zile de la mușcătură. Mergi urgent la doctor dacă ai fost mușcat de un câine care nu este cu vaccinurile la zi. (13, 14)

Tetanus

Tetanusul este o infecție bacteriană manifestată prin spasme musculare, febră, transpirații, dureri de cap și hipertensiune arterială. Se transmite prin infecția cu bacteria Clostridium tetani prezentă în saliva câinelui. Netratată poate duce la fracturi osoase și chiar deces pe fondul insuficienței respiratorii. (15, 16, 17)

Cicatrici

Dacă mușcătura câinelui smulge pielea pot apărea cicatrici. În majoritatea cazurilor acestea se vor ameliora în timp însă pentru locuri vizibile, așa cum este fața, este posibil să fie nevoie de grefare sau operații estetice. (18, 19)

Când este nevoie de vaccin anti-rabic

Dacă ai fost mușcat de un câine cu simptome de rabie (comportament agitat sau spumă la gură) ar trebui să faci vaccinul anti-rabic. Rabia este una dintre acele afecțiuni cu potențial letal dar care este 100% prevenibilă prin vaccinare. Vaccinul se realizează în mai multe etape de-a lungul a câteva săptămâni. (20)

Cum poți preveni mușcătura de câine

Majoritatea mușcăturilor de animale se întâmplă în rândul câinilor. Totuși luarea unor măsuri de siguranță poate reduce riscul de mușcătură: (21, 22, 23)

  • Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat în preajma câinelui indiferent de rasă
  • Tratează câinele cu respect, nu te apropia brusc, nu fugi țipând în preajma sa și nu îl întrerupe atunci când mănâncă, doarme sau are grijă de pui
  • Evită să te joci sau să mângâi căței necunoscuți – atunci când te întâlnești pentru prima oară cu un câine lasă-l să te miroasă înainte de a-l mângâia. De asemenea, întreabă stăpânul înainte de a te juca cu acesta
  • Evită contractul cu animale de pe stradă
  • Nu încuraja jocurile agresive cu animalul de companie
  • Mergi urgent la veterinar dacă animalul de companie are un comportament neobișnuit.


Mușcătura de câine poate fi neplăcută iar dacă este lăsată netratată poate cauza complicații serioase. Locul mușcăturii trebuie tratat cât mai repede posibil iar dacă animalul are rabie sau pare bolnav este recomandat să te adresezi medicului. De asemenea, este bine să eviți contactul cu animale străine sau de pe stradă și nu-ți deranja cățelul atunci când doarme sau mănâncă.


Data actualizare: 19-11-2020 | creare: 19-11-2020 | Vizite: 19344
Bibliografie
1. How to Treat a Dog Bite. https://www.healthline.com/health/dog-bite-treatment
2. If a Dog Bites You, Do These 7 Things Now. https://health.clevelandclinic.org/if-a-dog-bites-you-do-these-7-things-now/
3. Animal and human bites . https://www.nhs.uk/conditions/animal-and-human-bites/
4. What happens if a dog bite gets infected? https://www.medicalnewstoday.com/articles/326976
5. Dog Bites: Preventing Infections and Treating Injuries. https://pets.webmd.com/dogs/dog-bites
6. By the way, doctor: Should I have seen a doctor sooner for a dog bite? https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/By-the-way-doctor-Should-I-have-seen-a-doctor-sooner-for-a-dog-bite
7. An Audit of Patients with Dog-bite Wounds Presenting to a Tertiary Level Hospital Emergency Department in South Africa. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6996530/
7. Predictive Factors of Neurovascular and Tendon Injuries Following Dog Bites to the Upper Extremity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5256644/
8. Dog bite injuries to the hand. https://www.researchgate.net/publication/51061952_Dog_bite_injuries_to_the_hand
9. Management of vascular trauma from dog bites. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0741521413011361
10. Primary Repair of a Complex Panfacial Fracture by Dog Bite. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5977943/
11. Dogs and Orthopaedic Injuries: Is There a Correlation With Breed? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29912736/
12. Bite Injuries to the Hand - Review of the Literature. https://openorthopaedicsjournal.com/contents/volumes/V8/TOORTHJ-8-204/TOORTHJ-8-204.pdf
13. Dog Bites in Humans and Estimating Human Rabies Mortality in Rabies Endemic Areas of Bhutan . https://www.researchgate.net/publication/51844663_Dog_Bites_in_Humans_and_Estimating_Human_Rabies_Mortality_in_Rabies_Endemic_Areas_of_Bhutan
14. Rabies - domestic animals. https://www.cdc.gov/rabies/exposure/animals/domestic.html
15. Tetanus. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tetanus/symptoms-causes/syc-20351625
16. Tetanus in the dog: review and a case-report of concurrent tetanus with hiatal hernia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113811/
17. Retrospective study of tetanus in 20 dogs: 1988-2004. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17473020/
18. Pediatric dog bite outcomes: infections and scars. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7292034/
19. Facial Dog Bite Injuries in Children: Treatment and Outcome Assessment . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23524699/
20. Rabies Prevention. https://www.cdc.gov/rabies/prevention/index.html
21. Dog Bite Prevention. https://www.aspca.org/pet-care/dog-care/dog-bite-prevention
22. Dog Bite Prevention: Effect of a Short Educational Intervention for Preschool Children . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4542266/
23. Dog bite and injury prevention—analysis, critical review, and research agenda. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1730787/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mușcătura de câine - recomandări medicale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum