Superalimente: murele

©

Autor:

Superalimente: murele
Murele sunt un membru popular al familiei Rosaceae și sunt cunoscute ca un superaliment datorită conținutului lor ridicat de nutrienți. Conțin diferiți compuși bioactivi, cum ar fi vitaminele A și C, carotenoide și fenoli vegetali, inclusiv antociani, flavonoli, elagitanini și acizi fenolici.
Un studiu recent publicat în Foods Journal s-a concentrat pe terpenoidele și antocianinele găsite în mure, care pot ajuta la înțelegerea modului în care murele sau extractele lor pot funcționa ca nutraceutice pentru a promova sănătatea.

Studiul a constatat că murele conțin mai mulți compuși bioactivi, inclusiv opt antociani, nouă acizi fenolici sau derivații acestora și unsprezece flavonoide sau derivații acestora. De asemenea, a identificat 31 de terpenoide, dintre care multe aparțineau familiei ursane, reprezentând bioactivitatea extractului de mure împreună cu fenolii din plante.

Cel mai abundent terpenoid găsit în mure a fost acidul hidroxitormentic, care este un puternic antioxidant pentaciclic triterpen care reglează expresia genelor legate de antioxidanti, inhibă activitatea celulelor tumorale și protejează neuronii împotriva daunelor oxidative. De asemenea, sa constatat că extractul are o capacitate antioxidantă ridicată, activitate antimicrobiană și activități antitumorale și antiinflamatorii.

Aceste rezultate sugerează că fructele de mure sunt o sursă interesantă de compuși bioactivi care pot fi utili în prevenirea și tratamentul diferitelor boli, legate în principal de stresul oxidativ.

sursa: News Medical
foto: Melica/Shutterstock.com

Data actualizare: 07-04-2023 | creare: 07-04-2023 | Vizite: 416
Bibliografie
What makes blackberries a superfood?, link: https://www.news-medical.net/news/20230406/What-makes-blackberries-a-superfood.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Superalimente gustoase obținute din culturi celulare de plante
  •