Sughițul la copil / bebeluș
Autor: Patriche Silvia
Sughițul apare atunci când un spasm contractă diafragma. Spasmul cauzează un aport de aer care este blocat de închiderea corzilor vocale. Această închidere cauzează sunetul specific sughițului. (1)
Sughițul la copil – de ce apare
Sughițul la copil apare atunci când diafragma este iritată. Inclusiv fătul poate sughița înainte de naștere. Sughițul frecvent este întâlnit mai ales la nou-născuți și copii mici. Nu se știe exact de ce apare sughițul însă se crede că este cauzat de o acumulare de gaze în stomac. Dacă cel mic mănâncă prea mult sau înghite aer în timpul mesei, stomacul își mărește volumul și afectează diafragma, provocând sughițul.
Uneori, sughițul poate indicat refluxul gastroesofagian. Dacă bebelușul sau copilul mic are reflux gastroesofagian va avea și alte simptome decât sughițul: tuse, iritabilitate, plâns, scuipat, arcuirea spatelui în timpul sau după hrănire. (2)
Cum să oprești sughițul la bebeluș/copil
Dacă bebelușul sau copilul nu are simptome asociate refluxului gastroesofagian nu trebuie să îți faci griji, sughițul trece de la sine. Totuși, dacă sunetele te deranjează poți lua câteva măsuri. (3)
În primul rând, poți schimba poziția copilului în timpul alăptării. Încearcă să îl hrănești într-o poziție apropiată de verticală. Dacă îl sprijini de o pernă poți reduce din aerul înghițit în timpul mesei.
Încurajarea eructației (râgâit) este un alt element important. Încurajează-l să râgâie în timpul hrănirii pentru a preveni sughițul.
De asemenea, folosirea suzetei poate ajuta la relaxarea diafragmei și astfel previne sughițul.
Când reprezintă sughițul un motiv de îngrijorare
Sughițul este destul de întâlnit la bebeluși. Poate apărea inclusiv când la fătul din burtă. Însă dacă sughițul apare frecvent iar dacă cel mic este agitat, este recomandat să mergi la medic. Poate indica o altă probleme de sănătate. De asemenea, mergi la doctor: (4)
- Dacă bebelușul are probleme la hrănire sau în respirație
- Are buzele albăstrui sau vineții – poate indica un nivel scăzut al oxigenului
- Sughițul îi deranjează somnul
- Sughițul durează mai mult de două ore.
Cum se previne sughițul la copil/bebeluș
Deoarece nu se știe cu exactitate de ce apar toate formele de sughiț, acestea nu pot fi prevenite în totalitate. Însă poți lua măsuri pentru a le reduce frecvența. Iată câteva recomandări: (3, 5)
- Asigură-te că bebelușul este liniștit înainte de masă – nu aștepta până când copilul este atât de flămând încât este supărat și plânge
- După masă evită activitățile fizice intense
- Ține copilul drept timp de 20-30 de minute după fiecare masă
- Încurajează copilul mic să mănânce încet fără a înghiți aer
- Încurajează mestecarea profundă a alimentelor înainte de înghițire
- Evită folosirea paielor pentru sucuri/ceaiuri
- Evită guma de mestecat sau bomboanele tari.
Sughițul este normal încă din momentul în care fătul se află în corpul mamei. Chiar și după naștere, mai ales după masă, apare sughițul. Totuși, dacă acesta persistă peste două ore sau apar și alte simptome este indicat să mergi la medic.
2. GERD (Gastroesophageal Reflux Disease) in Children, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/gerd-gastroesophageal-reflux-disease-in-children
3. How to stop hiccups in newborns, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321932
4. How Can I Cure My Newborn’s Hiccups? , link: https://www.healthline.com/health/childrens-health/newborn-hiccups
5. Hiccups in Children: Care Instructions, link: https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=abk7510
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni