Concediu cu copilul - ce medicamente iei cu tine (și pentru ce situații)
Autor: Teodorescu Mihai
Indiferent de destinația de vacanță aleasă, atunci când urmează să călătoriți împreună cu copilul este imperios necesar să acordați o atenție deosebită sănătății celui mic. Deoarece copiii sunt mult mai predispuși să se îmbolnăvească, este recomandat ca din bagaj să nu lipsească anumite medicamentele, adecvate vârstei.
Kit-ul de medicamente ce poate fi util în vacanță trebuie completat în funcție de destinația aleasă pentru vacanță, cât și de eventualele probleme de sănătate pe care copilul le are sau le-a avut. De exemplu, în cazul în care plănuiți o vacanță într-o țară exotică, trebuie să țineți cont de recomandările specialiștilor în ceea ce privește riscul de contractare a malariei, a febrei galbene sau a altor afecțiuni. Particularitățile excursiei, cât și istoricul medical al copilului, pot fi discutate cu medicul curant, pentru a obține medicamentele necesare. (1) (2) (3)
Care sunt cele mai utile medicamente în concediu, atunci când călătoriți cu copilul?
Paracetamol
Recomandat pentru calmarea durerilor și reducerea febrei, paracetamol poate fi folosit pentru a ameliora sau pentru a trata durerile ușoare sau medii de cap, spate, stomac, dinți sau mușchi. Deși nu are o acțiune antiinflamatoare evidentă, poate fi folosit inclusiv în durerile cauzate de inflamații. Paracetamol poate fi administrat doar copiilor cu vârsta de peste două luni, sub următoarele forme:
- sirop lichid sau supozitoare (de la vârsta de două luni);
- comprimate (de la vârsta de 6 ani). (1) (4) (5)
Ibuprofen
Recomandat pentru reducerea febrei, a durerilor și a inflamațiilor. Ibuprofenul, comparativ cu Paracetamol, poate calma durerile cauzate de inflamații. Ibuprofen se eliberează fără prescripție medicală, cu excepția granulelor efervescente, care sunt disponibile doar pe bază de prescripție medicală, în majoritatea statelor europene. Mod de administrare ibuprofen:
- sirop lichid (pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 12 ani, administrat de 3-4 ori pe zi, la o distanță de 6-8 ore. Cantitatea minimă administrată este de 2,5 ml, pentru copiii de 3-5 luni cu o greutate mai mare de 5 kg, în timp ce cantitatea maximă este de 15-20 ml, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani);
- tablete, capsule sau granule efervescente (recomandat pentru copii cu vârsta de peste 7 ani, de maximum 3 ori pe zi, într-o doză maximă de 200-400 mg, în funcție de vârstă). (1) (6)
Imodium
Indicat pentru tratamentul diareii acute și cronice. Ibuprofen este disponibil fără prescripție medicală și poate fi administrat copiilor cu vârsta de peste 2 ani. Medicii recomandă administrarea acestui medicament la copiii cu vârsta de până în 5 ani pentru maximum 24 de ore. Dacă diareea persistă, este necesară contactarea medicului.
Mod de administrare Imodium:
- sirop lichid (pentru copiii cu vârste cuprinde între 2 și 5 ani, într-o doză maximă admisă de 22,5 ml la fiecare 24 ore);
- tablete sau capsule (pentru copiii cu vârsta mai mare de 6 ani doza recomandată este de 4 mg, administrate într-o priză egală, odată la 12 ore). (7)
Furazolidonă
Indicat în tratamentul enteritei, enterocolitei infecțioase, toxiinfecților alimentare, dizenteriilor bacilare, lambliază, trichomoniază, cât și în tratamentul holerei. Disponibil fără prescripție medială, poate fi administrat copiiilor, doza recomandată fiind de 1,25 mg furazolidonă/kg, de 4 ori pe zi, la intervale de 6 ore, pentru maximum o săptămână. Furazolidon trebuie administrat copilului sub următoarele forme:
- comprimate sfărâmate sau diluate (pentru copiii mai mici de șase ani);
- comprimate (pentru copiii cu vârsta de peste 6 ani). (8)
Dulcolax sau Bisacodil
Recomandate pentru tratarea constipației acute sau cronice. Ambele medicamente au efect laxativ, substanța activă fiind bisacodyl. Tabletele și supozitoarele sunt disponibile fără rețetă pe teritoriul României, însă, în alte țări, aceste medicamente ar putea fi eliberate doar pe bază de rețetă. Bisacodil sau Dulcolax pot fi utilizate de către copiii, dacă sunt recomandate de către medic. Cele două medicamente se administrează doar separat, deoarece ingredientul activ este același. Mod de administrare și doze recomandate pentru Dulcolax sau Bisacodil:
- supozitoare (pentru copiii cu vârsta de peste 10 ani este recomandată utilizarea unui supozitor de 10 mg, în timp ce, pentru copiii cu vârsta e sub 10 ani se recomandă utilizarea unui singur supozitor de 5 mg, pe zi);
- comprimate (doza recomandată pentru copiii cu vârsta de peste 4 ani este de 1 comprimat pe zi, înainte de culcare).
Espumisan Sirop
Recomandat pentru tratarea simptomelor flatulenței, Espumisan sirop este potrivit pentru toate categoriile de vârstă, fiind administrat chiar și sugarilor. Doze și mod de administrare Espumisan:
- doza recomandată este de 5-10 picături pentru sugari, 10-20 de picături de 3-5 ori pe zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani și 10 picături de 3-5 ori pe zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani). (12)
Fenistil (antihistaminic)
Recomandat pentru ameliorarea mâncărimilor pielii asociate cu iritații. Fenistil nu trebuie utilizat de către copiii cu reacții alergice la dimentiden și nici de copiii care au răni deschise sau arsuri de gradul trei sau patru. Totodată, nu trebuie utilizat lângă ochi sau pe mucoase. Mod de administrare:
- gel sau cremă (se aplică un strat subțire de gel sau cremă pe zona afectată, de 2-4 ori pe zi);
- picături (doza recomandată pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani este de 10 picături, de trei ori pe zi. Pentru cei cu vârsta între 6 și 9 ani pot fi administrate maximum de 15 picături pe zi, în trei doze, în timp ce, pentru cei cu vârsta între 9 și 12 ani doza maximă este de 20 de picături, de trei ori pe zi);
- sirop (1-3 lingurițe pe zi pentru copiii cu vârsta de sub 1 an, 3-4 lingurițe pentru cei cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani, 2-4 linguri pentru copiii de peste 3 ani și 3-6 linguri pentru adulți sau copiii cu vârsta de peste 12 ani). (10)
Antibioticele, utilizate pentru tratarea sau prevenirea infecțiilor bacteriene, pot fi folosite doar la indicațiile medicului de familie, astfel că nu ar trebui să se regăsească în bagaj, decât dacă copilul face în mod recurent infecții sau dacă destinația de vacanță este o țară exotică, cu riscuri crescute de diaree bacteriană. Atunci când copilul contractează o bacterie, este necesară vizita la cel mai apropiat spital. (11)
În afara medicamentelor din listă, părintele trebuie să nu uite de medicamentele prescrise de către medic pentru afecțiunile de care copilul suferă, atunci când este cazul. De asemenea, părinții care urmează să călătorească împreună cu copilul într-o zonă cu risc de malarie, trebuie să își ia în bagaj pastile împotriva malariei, cele mai recomandate fiind Atovaquone & Proguanil sau Mefloquine (disponibile sub formă de tablete), cât și spray împotriva țânțarilor. Farmacistul sau medicul curant sunt persoanele care pot oferi informații suplimentare despre care este cel mai potrivit spray pentru copil, cât și despre pastilele de care ar mai putea fi nevoie în vacanță. (2) (13)
(2) Travel first-aid checklist, link: https://www.babycentre.co.uk/a6996/travel-first-aid-checklist
(3) Travel Medical Kit, link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/12784-travel-medical-kit
(4) Paracetamol, link: https://www.drugs.com/paracetamol.html
(5) Paracetamol for children (including Calpol), link: https://www.nhs.uk/medicines/paracetamol-for-children
(6) Ibuprofen for children, link: https://www.nhs.uk/medicines/ibuprofen-for-children
(7) Use of Imodium in Kids, link: https://www.healthline.com/health/childrens-health/imodium-use-kids
(8) Furazolidonă: https://mediately.co/ro/drugs/N5Bx8INola2ZuWSqCl1V6x2tJJH/furazolidona-arena-25mg-comp
(9) Bisacodyl, link: https://www.nhs.uk/medicines/bisacodyl
(10) Fenistil, link: https://pharmacybook.net/fenistil
(11) Antibiotics, link: https://www.nhs.uk/conditions/antibiotics
(12) Espumisan, link: https://www.drugs.com/uk/espumisan-100-mg-1ml-oral-drops-emulsion-leaflet.html
(13) Malaria Tablets for Children, link: https://www.nomadtravel.co.uk/blog/travel-health/malaria-tablets-for-children
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum