Curcuma și curcuminul

©

Autor:

Curcuma și curcuminul

Curcuma sau turmericul este o plantă originară din India și din alte zone din Asia de Sud-Est, utilizată în mod tradițional în bucătăria indiană, cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare, antimicrobiene și antioxidante. Curcuminul este un compus polifenolic extras din rădăcina de curcuma, responsabil pentru culoarea galbenă a curcumei și pentru majoritatea proprietăților sale terapeutice. (1, 2)

Ce este curcuma?

Curcuma este o plantă erbacee perenă, din familia ghimbirului, originară din Asia de Sud-Est, cultivată pentru rădăcina sa, care este folosită atât ca și condiment, cât și în medicină tradițională. Rădăcina de curcuma are o culoare portocalie intensă și este folosită în special pentru a da culoare și gust preparatelor culinare, fiind un ingredient esențial în bucătăria indiană și asiatică. (1, 3)

De asemenea, curcuma conține o substanță numită curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural, utilizat ca supliment alimentar și în produse cosmetice. Curcuma este utilizată în mod tradițional pentru a trata o serie de afecțiuni, cum ar fi artrita, diabetul, probleme digestive și inflamații. Studiile au sugerat că curcumina poate avea beneficii pentru sănătate, dar este necesară mai multă cercetare pentru a confirma efectele și pentru a stabili dozele optime. (1, 3, 4)

Ce este curcuminul?

Curcuminul este un compus polifenolic cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, principala substanță activă din curcuma, responsabil pentru multe dintre proprietățile sale benefice pentru sănătate. Curcuminul a fost utilizat în mod tradițional în medicina ayurvedică și chineză pentru a trata o serie de afecțiuni și simptome, cum ar fi durerile articulare, problemele digestive și inflamațiile. (2, 3)

Cercetările recente au evidențiat numeroasele beneficii pentru sănătate ale curcuminului, inclusiv în reducerea inflamației, protejarea celulelor de stresul oxidativ și reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi cancerul, diabetul și bolile de inimă. Curcuminul poate fi obținut atât din alimentație, prin consumul de curcuma sau turmeric, cât și prin administrarea de suplimente alimentare. (2, 3, 4)

Beneficii ale consumului de curcuma/curcumin

Consumul de curcuma și implicit de curcumin are numeroase beneficii pentru sănătate, contribuind, printre altele, la reducerea inflamației din corp, reducerea nivelului de colesterol LDL și reglarea nivelului de zahăr din sânge. Câteva dintre beneficiile cele mai frecvente ale curcumei includ:

  • reduce inflamația (poate ajuta la reducerea inflamației din corp, care poate fi asociată cu o serie de afecțiuni, cum ar fi bolile autoimune, artrita și bolile de inimă);
  • protejează sănătatea cardiovasculară (poate ajuta la reducerea nivelului colesterolului rău din sânge);
  • sprijină sănătatea cerebrală (curcuminul poate ajuta la protejarea creierului împotriva stresului oxidativ și a inflamației, ceea ce poate ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și Parkinson);
  • ajută la gestionarea diabetului (curcuma poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și poate fi benefică pentru gestionarea diabetului);
  • sprijină sănătatea digestivă (curcuma poate ajuta la reducerea inflamației și a durerilor în cazul afecțiunilor digestive, cum ar fi sindromul de intestin iritabil și boala inflamatorie intestinală);
  • susține sănătatea articulară (consumul de curcumă poate ajuta la reducerea durerii și a inflamației în cazul afecțiunilor articulare, cum ar fi artrita);
  • poate îmbunătăți sănătatea pielii (curcuminul poate ajuta la reducerea inflamației și poate fi benefică pentru sănătatea pielii, ajutând la tratarea acneei, a psoriazisului și a altor afecțiuni dermatologice). (2, 3, 4, 5)


Contraindicații

Curcuma este considerată sigură atunci când este consumată în cantități moderate și nu există contraindicații majore pentru consumul ei. Cu toate acestea, în cazul unor persoane, curcuma poate cauza anumite efecte secundare. În prezent, deoarece nu există suficiente date disponibile despre siguranța consumului de curcumă în timpul sarcinii și alăptării, curcuma și curcuminul nu sunt recomandate pe perioada sarcinii și a alăptării. De asemenea, curcuma și curcuminul pot interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele și medicamentele pentru scăderea glicemiei, astfel că pot fi contraidicate persoanelor care utilizează astfel de medicamente. (6, 7)

Curcuma și curcuminul sunt indicate copiilor sub un an?

Nu se recomandă administrarea de curcuma sau curcumină copiilor sub un an fără recomandarea unui medic.

Deși curcuma și curcuminul sunt ingrediente naturale, pot exista anumite riscuri pentru sănătatea copiilor mici, deoarece sistemul lor digestiv nu este încă pe deplin dezvoltat. De asemenea, ingredientele pot interacționa cu medicamentele sau suplimentele pe care copilul le ia sau pot provoca alergii. Înainte de a oferi copilului curcuma sau curcumină, este important să consultați medicul pediatru pentru a vă asigura că este sigur și adecvat pentru vârsta și starea de sănătate a copilului. De asemenea, asigurați-vă că folosiți dozele recomandate și că utilizați produse de calitate înaltă de la surse de încredere. (1, 3, 6)

Curcuma - utilizare

Curcuma este utilizată în mod tradițional în bucătăria asiatică pentru a da o culoare galbenă preparatelor și pentru a le conferi un gust specific. De asemenea, curcuma este utilizată în medicina tradițională ayurvedică și chineză pentru proprietățile sale terapeutice. Curcuma este disponibilă sub formă de pulbere, tinctură, ulei esențial sau supliment alimentar. (1, 2)

Sfaturi și recomandări

Este întotdeauna important să discutați cu medicul înainte de a începe să utilizați orice supliment alimentar sau de a urma un anumit regim alimentar, deoarece nevoile unui pacient sunt întotdeauna individuale și recomandările cu privire la consumul de curcumă sau curcumin pot fi diferite. De exemplu, dacă suferiți de diabet, este posibil ca utilizarea în exces a curcuminei să afecteze eficacitatea medicamentelor pe care le utilizați pentru menținerea glicemiei în valorile normale. Alte sfaturi de care puteți ține cont:

  • alegeți produse de calitate (asigurați-vă că achiziționați produse de curcuma sau curcumin de calitate, care să fie certificate și să provină de la surse de încredere);
  • respectați dozele recomandate (suplimentele alimentare pot fi utile, dar dozele excesive pot avea efecte secundare negative) ;
  • utilizați suplimentele alimentare cu moderație;
  • combinați cu alte alimente și condimente (pentru a obține beneficii maxime, puteți combina curcuma și curcumin cu alte alimente și condimente, cum ar fi piper negru, ghimbir sau usturoi);
  • acordați atenție unor potențiale interacțiuni cu medicamente (curcuma și curcuminul pot interacționa cu anumite medicamente, precum cu anticoagulantele sau medicamentele pentru diabet). (1, 5, 6, 7)

Data actualizare: 21-04-2023 | creare: 21-04-2023 | Vizite: 509
Bibliografie
(1) Curcuma Longa, https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/curcuma-longa
(2) E100 – Curcumins, https://proe.info/additives/e100
(3) 7 Health Benefits of Turmeric, https://health.clevelandclinic.org/turmeric-health-benefits
(4) 10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin, https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric
(5) Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7522354
(6) Beware turmeric/curcumin containing products can interact with warfarin, https://www.medsafe.govt.nz/safety/ews/2018/Turmeric.asp
(7) Advising patients using turmeric on its adverse effect, https://www.sps.nhs.uk/articles/advising-patients-using-turmeric-on-its-adverse-effects
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Condimentele din mâncare pot ajuta la scăderea inflamației
  • Turmericul ar putea avea proprietăți antivirale
  • Un compus derivat din uleiul esențial de turmeric prezintă proprietăți neuroprotectoare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum