Cartofii încolțiți - riscanți pentru sănătatea noastră?
Autor: Patriche Silvia
Poate că ai cumpărat mai mulÈ›i cartofi decât aveai nevoie sau i-ai pus în cămară È™i ai uitat de ei. Atunci când pregăteÈ™ti masa, observi că au încolÈ›it. De ce încolÈ›esc cartofii? Pot fi mâncaÈ›i? Cum poÈ›i preveni încolÈ›irea? Despre toate acestea vom discuta în cele ce urmează. (1)
De ce încolÈ›esc cartofii?
Cartofii încep să încolÈ›ească prin expunerea la temperaturi de cel puÈ›in 20 de grade Celsius. Dacă îi È›ii în beci la o temperatură răcoroasă È™i constantă sunt È™anse foarte mici de încolÈ›ire. (2)
Temperaturile mari păcălesc cartofii că afară este primăvară È™i încep să încolÈ›ească. Partea comestibilă, tuberculii, conÈ›in vitamine È™i minerale până primăvara când transformă aceÈ™ti nutrienÈ›i în energie pentru a încolÈ›i È™i a produce noi cartofi.
Cartofii încolÈ›iÈ›i fac rău?
Cartofii încolÈ›iÈ›i pot fi toxici pe fondul conÈ›inutului de solanine. Atât cartofii cât È™i vinetele, tomatele È™i ardeii graÈ™i sunt predispuÈ™i să producă glicoalcaloizi precum solaninele, compuÈ™i toxici în cantități mari. (3)
În general, solaninele nu reprezintă un pericol pentru cartofi, însă dacă apare încolÈ›irea, produc solanine în aceÈ™ti muguri. Mai mult, prin expunerea la soare, tuberculii se vor înverzi, aspect care confirmă conÈ›inutul de solanine. (4)
Mai mult, există studii care spun că dacă gravidele consumă cartofi încolÈ›iÈ›i creÈ™te riscul de defecte ale tubilor neurali È™i probleme oro-faciale. (5)
De asemenea, atunci când cartofii încep să încolÈ›ească, nutrienÈ›ii se pierd iar conÈ›inutul tuberculului devine predominant zahăr. (6)
Există inclusiv cazuri de deces pe fondul consumului de cartofi încolÈ›iÈ›i, aÈ™a cum arată un studiu din 2022. În general, simptomele pot apărea la câteva ore sau chiar după o zi de la consum. (4)
Cercetările arată că în cantități mici glicoalcaloizii contribuie la reglarea glicemiei È™i a colesterolului. Pe măsură ce creÈ™te nivelul de glicoalcaloizi, creÈ™te È™i toxicitatea. (7,8)
În doze mai mici, consumul de glicoalcaloizi se manifestă prin vărsături, diaree È™i disconfort abdominal. O cantitate mai mare de cartofi încolÈ›iÈ›i poate duce la hipotensiune arterială, febră, dureri de cap, stări de confuzie È™i chiar deces.
PoÈ›i îndepărta compuÈ™ii toxici din cartofii încolÈ›iÈ›i?
În cazul cartofilor proaspăt încolÈ›iÈ›i, poÈ›i curăța mugurii È™i poÈ›i consuma fără probleme. Mai mult, prin curățarea cojii È™i prăjire se reduce din conÈ›inutul de glicoalcaloizi. TotuÈ™i, fierberea, gătirea la cuptor sau la microunde nu afectează nivelul glicoalcaloizii. Cartofii moi, însă, ar trebui aruncaÈ›i. (7,9)
PoÈ›i consuma cartofi încolÈ›iÈ›i?
Cartofii încolÈ›iÈ›i care încă sunt fermi, dar au mici muguri pot fi mâncaÈ›i după curățare. Cu toate acestea, există riscul de îmbolnăvire. Dacă observi că ai cartofi înmuguriÈ›i È™i uÈ™or moi, probabil că nu ar trebui consumaÈ›i. În niciun caz nu ar trebui să mănânci muguri de cartofi.
Ce poÈ›i face cu cartofii încolÈ›iÈ›i?
Dacă ai cartofi încolÈ›iÈ›i È™i nu sunt moi îi poÈ›i pune în pământ È™i vor produce cartofi buni. PoÈ›i chiar tăia cartoful în mai multe bucăți È™i apoi să îl plantezi în grădină.
Cum poÈ›i preveni încolÈ›irea cartofilor?
PoÈ›i preveni încolÈ›irea cartofilor depozitându-i în cămară sau la beci. Unii cartofi pot fi È›inuÈ›i în frigider. Dacă nu ai un loc întunecat pentru cartofii tăi, îi poÈ›i pune într-o pungă de hârtie. (10)
Cartofii încolÈ›iÈ›i au un nivel crescut de glicoalcaloizi, care au potenÈ›ial toxic pentru oameni, mai ales dacă mănânci o cantitate mare. Efectele consumului pot include de la probleme de stomac la afecÈ›iuni de inimă sau ale sistemului nervos. În general, dacă ai cartofi fermi cu muguri mici, poÈ›i consuma după curățare.
2. Now we know: Why do potatoes sprout? , link:https://www.irishtimes.com/life-and-style/food-and-drink/now-we-know-why-do-potatoes-sprout-1.3653014
3. Are Sprouted Potatoes Safe to Eat? , link:https://www.healthline.com/nutrition/sprouted-potato.
4. A challenging case of suspected solanine toxicity in an eleven-year-old Saudi boy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9648270/
5. Maternal periconceptional consumption of sprouted potato and risks of neural tube defects and orofacial clefts, link:https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-018-0420-4
6. Growth, yield and sugar content of potato tubers at different physiological ages, link: https://www.researchgate.net/publication/282962585_Growth_yield_and_sugar_content_of_potato_tubers_at_different_physiological_ages
7. Chapter 7 - Glycoalkaloids and Calystegine Alkaloids in Potatoes, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128000021000078
8. Potato glycoalkaloids: formation and strategies for mitigation, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.3302
9. Potato glycoalkaloids and metabolites: roles in the plant and in the diet, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17090106/
10. Light exposure and wounding: synergistic effects on steroidal glycoalkaloid accumulation in potato tubers during storage, link: https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.14196
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum