Beneficiile borșului

©

Autor:

Beneficiile borșului

Borșul de tărâțe (sau înăcreala) este un ingredient specific bucătăriei tradiționale românești. Pe lângă aroma inconfundabilă pe care o oferă mâncărurilor, poate fi un aliat al sănătății. Prin fermentare, borșul de tărâțe dobândește vitamine, minerale și enzime. Mai jos sunt câteva dintre beneficiile borșului.

Reprezintă o sursă bogată de vitamina B

Borșul conține complexul de vitamine B (B1, B2, B2, B5, B6 și B9). Acestea contribuie la metabolizarea alimentelor oferind energie de-a lungul zilei. (1, 2)

De asemenea, vitamina B poate ajuta la funcționarea normală a sistemului nervos și imunitar, contribuie la calmarea stresului și ajută la obținerea unei bune dispoziții. Mai mult, vitaminele consumate în borș se absorb mai ușor decât sub formă de suplimente alimentare. (3)

Pe lângă complexul de vitamina B, borșul mai conține mangan (161% din DZR), magneziu (43% din DZR), seleniu (31% din DZR), fosfor (28% din DZR), fier (16% din DZR) și cantități mai mici de zinc, potasiu și cupru.

Susține digestia

Borșul este preparat prin fermentarea tărâțelor. Acestea conțin fibre care înlesnesc digestia și eliminarea resturilor prin colon. (2, 4)

Consumul regulat ajută la prevenirea constipației mai bine decât consumul de fructe sau legume. În plus, experimentele arată că tărâțele și borșul de tărâțe contribuie la reducerea balonării și a disconfortului abdominal. (5)

În plus, borșul conține și prebiotice, un grup de fibre nedigerabile care susțin sănătatea intestinală. (6)

Contribuie la menținerea sănătății inimii

Există cercetări care au concluzionat că o dietă bogată în fibre scade riscul de boli de inimă. (7, 8)

Un studiu de mici dimensiuni a arătat că tărâțele contribuie la reducerea nivelului colesterolului total într-un experiment care a durat trei săptămâni. (9)

De interes este și un alt studiu care spune că urmarea unei diete bogate în fibre scade ușor nivelul trigliceridelor. Trigliceridele sunt grăsimi prezente în sânge. Menținerea unui nivel ridicat al trigliceridelor este asociat unui risc mai mare de boli cardiovasculare. (10)

Poate ajuta la pierderea în greutate

Borșul conține puține calorii, dar multe fibre. Acestea din urmă oferă sațietate și reduc numărul de calorii consumat zilnic. (11, 12)

De asemenea, tărâțele și borșul din tărâțe conțin probiotice care contribuie la reducerea circumferinței taliei. Încă nu se știe cum se întâmplă acest lucru însă cercetătorii cred că tărâțele reduc cantitatea de grăsimi care poate fi absorbită de corp. (13, 14, 15)

Precauții

În ciuda acestor beneficii persoanele cu afecțiuni gastrice sau cele care suferă de dispepsie acidă ar trebui să evite borșul.

De asemenea, acesta poate avea efect laxativ și trebuie consumat cu moderație.

Borșul de tărâțe oferă numeroase beneficii pentru sănătate majoritate pe fondul conținutului redus de calorii și a fibrelor și probioticelor. Este de evitat consumul direct de borș deoarece poate cauza probleme digestive, însă poate fi consumat fără probleme în diverse preparate.


Data actualizare: 25-03-2022 | creare: 25-03-2022 | Vizite: 1481
Bibliografie
1. Wheat Bran: Nutrition, Benefits and More, link: https://www.healthline.com/nutrition/wheat-bran
2. Wheat bran: its composition and benefits to health, a European perspective, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3507301/
3. Why Is Vitamin B Complex Important, and Where Do I Get It? , link: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vitamin-b-complex
4. Short Term (14 Days) Consumption of Insoluble Wheat Bran Fibre-Containing Breakfast Cereals Improves Subjective Digestive Feelings, General Wellbeing and Bowel Function in a Dose Dependent Manner, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705356/
5. Positive effects of wheat bran for digestive health; scientific evidence, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26267774/
6. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23609775/
7. Cardiovascular benefits of dietary fiber, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22872372/
8. Fiber and cardiovascular disease risk: how strong is the evidence? , link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16407729/
9. Whole-grain wheat breakfast cereal has a prebiotic effect on the human gut microbiota: a double-blind, placebo-controlled, crossover study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17761020/
10. Dietary fiber prevents carbohydrate-induced hypertriglyceridemia, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11122790/
11. Optimising foods for satiety, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414002386
12. Appetite control, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15684339/
13. Effect of wheat bran derived prebiotic supplementation on gastrointestinal transit, gut microbiota, and metabolic health: a randomized controlled trial in healthy adults with a slow gut transit, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7524158/
14. Prebiotic Wheat Bran Fractions Induce Specific Microbiota Changes, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articales/PMC5787670/
15. Lactobacillus gasseri SBT2055 suppresses fatty acid release through enlargement of fat emulsion size in vitro and promotes fecal fat excretion in healthy Japanese subjects, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884980/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: