Substituirea sării de bucătărie cu o alternativă cu conținut redus de sodiu scade riscul de boli cardiovasculare

©

Autor:

Substituirea sării de bucătărie cu o alternativă cu conținut redus de sodiu scade riscul de boli cardiovasculare
Înlocuirea sării cu o alternativă cu conținut scăzut de sodiu scade riscul de accident vascular cerebral la persoanele cu tensiune arterială crescută sau accident vascular cerebral anterior, potrivit unor cercetări recente.
Aportul crescut de sodiu, cât și aportul scăzut de potasiu, sunt asociate cu hipertensiune arterială și cu un risc crescut de boli cardiovasculare și de moarte prematură. Efectele sodiului și potasiului asupra bolilor de inimă și deces au fost anterior unele incerte. Studiul actual a comparat efectul asupra accidentului vascular cerebral, evenimentelor cardiovasculare, mortalității și hiperkaliemiei clinice a consumului unui substituent pentru sarea cu sodiu, comparativ cu consumul de sare obișnuită. Participanții la studiu au fost adulți cu accident vascular cerebral anterior sau cu vârsta de peste 60 de ani, cu tensiune arterială slab controlată.

Studiul a fost realizat în 600 de sate din zonele rurale din cinci provincii din China. Au fost alese două județe din fiecare provincie care au reprezentat nivelul de dezvoltare socioeconomică al județelor rurale din acea provincie. Participanții au fost randomizați în grupuri în funcție de satul de proveniență, într-un raport 1: 1 la furnizarea de substituent de sare sau utilizarea continuă a sării obișnuite.

Participanților din unul dintre grupuri, considerat grup de intervenție, li s-a oferit un înlocuitor pentru sare cu 75% clorură de sodiu și 25% clorură de potasiu și li s-a recomandat să îl folosească pentru toate preparatele, condimentele și pentru conservarea alimentelor. De asemenea, aceștia au fost încurajați să folosească produsul mai puțin decât foloseau anterior sarea. Participanții din satele de control și-au continuat obiceiurile obișnuite.

În timpul unei monitorizări medii de 4,74 ani, mai mult de 3.000 de persoane au suferit un accident vascular cerebral, peste 4.000 au murit și peste 5.000 au avut un eveniment cardiovascular major. Riscul de accident vascular cerebral a fost redus pentru cei care au folosit un substituent de sare, comparativ cu cei ce foloseau sarea obișnuită (29,14 decese, față de 33,65 la 1000 pacienți).

În ceea ce privește rezultatele secundare, evenimentele cardiovasculare majore au fost reduse cu substituent de sare, la fel ca și mortalitatea totală. În ceea ce privește siguranța, nu a existat un risc crescut de apariție a evenimentelor adverse grave atribuite hiperkaliemiei clinice cu înlocuitor de sare comparativ cu sarea obișnuită.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-09-2021 | creare: 01-09-2021 | Vizite: 454
Bibliografie
Low-sodium salt prevents stroke, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210830113323.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Senzorul intraoral pentru verificarea nivelului de sodiu ar putea contribui la controlul hipertensiunii arteriale
  • Consumul de sare - un studiu amplu trage concluzii optimiste
  • Medicamentele hipertensive influențează aportul zilnic de sare al pacienților
  •