Efectele cardiometabolice ale uleiului de măsline extravirgin într-o dietă vegană pe bază de plante
©
Autor: Airinei Camelia
Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Florida a investigat efectele cardiometabolice ale uleiului de măsline extravirgin (UMEV) în cadrul unei diete vegane bazate pe alimente integrale. În acest trial randomizat crossover, numit „Rețeta pentru sănătatea inimii”, 40 de adulți cu un risc cardiovascular de cel puțin 5% au fost randomizați să urmeze două modele dietetice pe bază de plante timp de patru săptămâni fiecare, cu o perioadă de washout de o săptămână între ele.
Unul dintre regimurile alimentare a inclus patru linguri de ulei de măsline extravirgin pe zi (dietă cu conținut ridicat de UMEV), iar celălalt mai puțin de o linguriță pe zi (dietă conținut scăzut de UMEV). Ambele diete au determinat reduceri semnificative ale colesterolului LDL și alte markeri cardiometabolici comparativ cu valorile inițiale, fără diferențe semnificative între cele două diete în ceea ce privește majoritatea parametrilor măsurați.
Analizele de sensibilitate au arătat că dieta cu conținut scăzut de UMEV a avut o eficacitate mai mare în reducerea nivelului de LDL-C, colesterol total, HDL-C, apolipoproteina B și glucoză în primele patru săptămâni comparativ cu dieta cu conținut ridicat de UMEV. Aceste diferențe au fost influențate de secvența dietelor urmate, sugerând un efect de carryover.
Din punct de vedere antropometric, ambele diete au fost asociate cu o reducere semnificativă a greutății corporale, dar reducerea a fost mai accentuată în perioada dietei cu conținut scăzut de UMEV. Grăsimile consumate în perioada dietei cu conținut scăzut de UMEV au provenit predominant din surse nerafinate de plante, cum ar fi avocado, nuci și semințe, care păstrează fibrele dietetice și fitochimicalele intacte, cunoscute pentru efectele lor de reducere a colesterolului și protecție cardiovasculară.
Studiul subliniază că o dietă bazată pe alimente integrale, cu un aport scăzut de UMEV, poate fi mai eficientă în reducerea LDL-C, având implicații importante pentru îmbunătățirea sănătății cardiometabolice la adulții cu risc crescut de boli cardiovasculare. Rezultatele sugerează necesitatea unor studii suplimentare pentru a evalua beneficiile pe termen lung ale intervențiilor dietetice cu conținut scăzut de UMEV.
sursa: News Medical
Unul dintre regimurile alimentare a inclus patru linguri de ulei de măsline extravirgin pe zi (dietă cu conținut ridicat de UMEV), iar celălalt mai puțin de o linguriță pe zi (dietă conținut scăzut de UMEV). Ambele diete au determinat reduceri semnificative ale colesterolului LDL și alte markeri cardiometabolici comparativ cu valorile inițiale, fără diferențe semnificative între cele două diete în ceea ce privește majoritatea parametrilor măsurați.
Analizele de sensibilitate au arătat că dieta cu conținut scăzut de UMEV a avut o eficacitate mai mare în reducerea nivelului de LDL-C, colesterol total, HDL-C, apolipoproteina B și glucoză în primele patru săptămâni comparativ cu dieta cu conținut ridicat de UMEV. Aceste diferențe au fost influențate de secvența dietelor urmate, sugerând un efect de carryover.
Din punct de vedere antropometric, ambele diete au fost asociate cu o reducere semnificativă a greutății corporale, dar reducerea a fost mai accentuată în perioada dietei cu conținut scăzut de UMEV. Grăsimile consumate în perioada dietei cu conținut scăzut de UMEV au provenit predominant din surse nerafinate de plante, cum ar fi avocado, nuci și semințe, care păstrează fibrele dietetice și fitochimicalele intacte, cunoscute pentru efectele lor de reducere a colesterolului și protecție cardiovasculară.
Studiul subliniază că o dietă bazată pe alimente integrale, cu un aport scăzut de UMEV, poate fi mai eficientă în reducerea LDL-C, având implicații importante pentru îmbunătățirea sănătății cardiometabolice la adulții cu risc crescut de boli cardiovasculare. Rezultatele sugerează necesitatea unor studii suplimentare pentru a evalua beneficiile pe termen lung ale intervențiilor dietetice cu conținut scăzut de UMEV.
sursa: News Medical
Data actualizare: 29-07-2024 | creare: 29-07-2024 | Vizite: 164
Bibliografie
Can cutting back on extra virgin olive oil make your heart healthier?, link: https://www.news-medical.net/news/20240725/Can-cutting-back-on-extra-virgin-olive-oil-make-your-heart-healthier.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Comportamentul alimentar al copiilor la restaurant, influențat de valorile părinților: un studiu pe familii cu venituri mici
- Equolul: un metabolit al microbiomului intestinal cu potențiale efecte antitumorale
- Cât de eficientă este dieta pentru sănătatea planetară? (studiu)
- Beneficiile tescovinei - compușii polifenolici din resturile de struguri
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni