Substanța laxativă prucaloprid ar putea fi benefică în tratamentul unor afecțiuni cognitive
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Oxford arată că substanța laxativă prucaloprid are capacitatea de a activa receptorii serotoninergici și, prin urmare, ameliora declinul cognitiv, întrucât în prezent tratamentul pentru această afecțiune este destul de limitat. Conform oamenilor de știință, receptorii serononinergici și, în special, 5-HT4 sunt prezenți la diferite nivele cerebrale, precum în cortexul fronal și în ganglionii bazali, și au rolul de a media procesele cognitive și starea de spirit.
Eșantionul de studiu a fost compus din 50 de persoane, dintre care jumătate au primit o cură de șase zile cu prucaloprid, un agonist al receptorilor serotoninergici 5-HT4, în timp ce restul participanților au primit medicamentul de control, adică placebo. Ulterior, aceștia au fost evaluați prin intermediul rezonanței magnetice nucleare în vederea observării modificărilor cerebrale aduse de substanță.
Angharad de Ctes, profesor la universitatea britanică și autor principal al studiului, afirmă că lucrările anterioare ale echipei au demonstrată că utilizarea prucalopridului în doze mici poate îmbunătăți capacitatea cognitivă și memoria pacienților, iar studiul curent oferă informații despre mecanismele concrete ce stau în spatele acestui efect.
Astfel, s-a observat că participanții care au primit substanța laxativă au înregistrat o conexiune mai bună între diferite rețele neuronale în timpul RMN-ului, fiind incluse în această categorie și zone cerebrale răspunzătoare de procesarea gândurilor sau de atenție și de procesarea informațiilor pe care creierul le primește. Mai mult, aceștia au prezentat și o scădere a conexiunilor funcționale în stadiul de repaus cerebral, traduse clinic prin episoade de „mind wondering”, adică disociere și afundare în gândurile proprii.
Susannah Murphy, profesor și co-autor al studiului, afirmă că aceste conexiuni cerebrale sunt necesare pentru asigurarea unei funcționări corecte a creierului, iar menținerea acestora în condiții fiziologice este obligatorie. Astfel, autoarea evidențiază că modificările benefice pe care prucalopridul le prezintă asupra funcțiilor cognitive sunt un marker bun pentru oportunitatea de a fi utilizat în cadrul tratamentului unor afecțiuni psihiatrice manifestate clinic prin declin cognitiv.
Autorii concluzionează subliniind faptul că studiul curent deschide noi căi de utilizare a acestei substanțe, iar rezultatele sunt în concordanță și completează datele obținute în studiul anterior realizat asupra laxativului prucaloprid.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni