Restabilirea vederii pierdute după un accident vascular, folosind terapia genică

©

Autor:

Restabilirea vederii pierdute după un accident vascular, folosind terapia genică
Cercetătorii de la Universitatea Purdue au descoperit o modalitate de a utiliza terapia genică pentru a recupera vederea pierdută după un accident vascular cerebral în studii efectuate pe șoareci. Studii ulterioare se vor concentra pe dezvoltarea unei strategii similare pentru restabilirea funcției motorii, de asemenea pierdută la unii pacienți în urma unui accident vascular cerebral.
Pierderea vederii poate fi un efect secundar al accidentului vascular cerebral. Cele mai multe accidente vasculare cerebrale se întâmplă atunci când o arteră din creier devine blocată. Fluxul de sânge către țesutul neuronal se oprește și țesuturile mor. Datorită localizării arterelor majore din creier, multe accidente vasculare cerebrale afectează funcția motorie. Unele accidente vasculare afectează însă vederea, care poate fi diminuată sau chiar pierdută complet. Neuronii acestor pacienți nu se regenerează, iar terapia cu celule stem, care ar putea să îi ajute să își recupereze funcțiile pierdute este costisitoare, dificilă și schimbătoare.

O echipă de cercetători ai Universității Purdue, condusă de Alexander Chubykin, profesor asociat de științe biologice, în colaborare cu echipa condusă de Gong Chen de la Universitatea Jinan, China, a descoperit o modalitate de a utiliza terapia genică pentru a transforma celulele creierului glial în neuroni, restabilind funcția vizuală și oferind speranță pentru o modalitate de a restabili funcția motorie.

„Reprogramăm direct celulele gliale locale în neuroni. Nu trebuie să implantăm celule noi, deci nu există respingere imunogenă. Acest proces este mai ușor de făcut decât terapia cu celule stem și există mai puține daune asupra creierului. Ajutăm creierul să se vindece singur. Putem vedea legăturile dintre neuronii vechi și neuronii nou reprogramați sunt restabiliți. Putem urmări șoarecii care își recuperează vederea.” a spus Chubykin

Cercetarea lui Chubykin este deosebit de importantă, deoarece funcția vizuală este mai ușor de măsurat decât abilitățile motorii, folosind tehnici, inclusiv imagistica optică la șoareci vii, pentru a urmări dezvoltarea și maturarea neuronilor nou convertiți pe parcursul săptămânilor de studiu. Perfecționarea și înțelegerea tehnicii ar putea duce la dezvoltarea unei strategii similare de restabilire a funcției motorii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-10-2021 | creare: 06-10-2021 | Vizite: 1790
Bibliografie
Gene therapy can restore vision after stroke, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211002123006.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitiv electronic flexibil pentru monitorizarea recuperării după AVC
  • Suportul emoțional – esențial pentru recuperarea după un AVC
  • Alți 22 noi factori de risc genetic pentru AVC
  •