Studiu: îndulcitorii artificiali pot reprezenta un pericol pentru anumite persoane
©
Autor: Domșa Dariana
Un studiu publicat în revista Cell arată că îndulcitorii nenutritivi, precum ștevia, sucraloza, zaharina sau aspartamul, găsiți în numeroase produse alimentare, afectează microbiomul uman și pot modifica răspunsurile glicemice în diferite moduri pentru fiecare individ. Potrivit concluziilor studiului, anumite persoane pot prezenta o creștere a nivelului zahărului din sânge, în urma consumului îndulcitorilor nenutritivi, comparabilă cu cea observată în urma consumului de zahăr.
Pentru studiul actual, cercetătorii au analizat o cohortă compusă din 120 de persoane care au declarat că evită îndulcitorii nenutritivi și care au fost comparați cu consumatori obișnuiți de alimente și băuturi care conțin îndulcitori nenutritivi. Participanții din grupul de studiu considerați neconsumatori au fost ulterior grupați în două grupuri de control și patru grupuri cu un consum cu mult sub dozele medii recomandate de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA.
Potrivit autorului principal al studiului, cercetătorul Eran Elinav de la Institutul de Știință Weizmann și Centrul Național German al Cancerului, consumul de îndulcitori nenutritivi a declanșat o serie de „schimbări foarte distincte în compoziția și funcția microbilor intestinali și moleculele pe care le secretă în sângele periferic”. Astfel de modificări nu au fost evidențiate la cei care nu au consumat deloc îndulcitori nenutritivi. În ceea ce privește impactul asupra intoleranței la lactoză, doi dintre îndulcitorii studiați, sucraloza și zaharina, au avut cel mai semnificativ impact.
Rezultatele studiului au fost confirmate ulterior în experimente efectuate pe șoareci de laborator. Transferul probelor microbiene de la subiecții din studiu la șoareci fără un microbiom propriu a declanșat modificări glicemice care le-au reflectat pe cele ale donatorilor. Efectele îndulcitorilor au fost unele diferite, fiind de așteptat ca ele să varieze de la un individ la altul, în special datorită compoziției microbiene unice. Autorii studiului atrag atenția asupra necesității accentuării potențialelor riscuri ale consumului de îndulcitori nenutritivi. Totodată, autorii solicită evaluarea în cadrul unor noi studii a potențialelor implicații clinice asupra sănătății ale schimbărilor provocate la nivelul microbiomului intestinal de către îndulcitorii nenutritivi.
sursa: Science Daily
Pentru studiul actual, cercetătorii au analizat o cohortă compusă din 120 de persoane care au declarat că evită îndulcitorii nenutritivi și care au fost comparați cu consumatori obișnuiți de alimente și băuturi care conțin îndulcitori nenutritivi. Participanții din grupul de studiu considerați neconsumatori au fost ulterior grupați în două grupuri de control și patru grupuri cu un consum cu mult sub dozele medii recomandate de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA.
Potrivit autorului principal al studiului, cercetătorul Eran Elinav de la Institutul de Știință Weizmann și Centrul Național German al Cancerului, consumul de îndulcitori nenutritivi a declanșat o serie de „schimbări foarte distincte în compoziția și funcția microbilor intestinali și moleculele pe care le secretă în sângele periferic”. Astfel de modificări nu au fost evidențiate la cei care nu au consumat deloc îndulcitori nenutritivi. În ceea ce privește impactul asupra intoleranței la lactoză, doi dintre îndulcitorii studiați, sucraloza și zaharina, au avut cel mai semnificativ impact.
Rezultatele studiului au fost confirmate ulterior în experimente efectuate pe șoareci de laborator. Transferul probelor microbiene de la subiecții din studiu la șoareci fără un microbiom propriu a declanșat modificări glicemice care le-au reflectat pe cele ale donatorilor. Efectele îndulcitorilor au fost unele diferite, fiind de așteptat ca ele să varieze de la un individ la altul, în special datorită compoziției microbiene unice. Autorii studiului atrag atenția asupra necesității accentuării potențialelor riscuri ale consumului de îndulcitori nenutritivi. Totodată, autorii solicită evaluarea în cadrul unor noi studii a potențialelor implicații clinice asupra sănătății ale schimbărilor provocate la nivelul microbiomului intestinal de către îndulcitorii nenutritivi.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 23-08-2022 | creare: 23-08-2022 | Vizite: 306
Bibliografie
Non-nutritive sweeteners affect human microbiomes and can alter glycemic response, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220819112526.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Substanțe chimice cu potențial dăunător, detectate în alimentele de fast-food comercializate în SUA
- Ce impact are consumul de extract de rodie asupra parametrilor de sațietate?
- Cum poți depăși obstacolele ce stau în calea greutății tale ideale?
- Broccoli poate fi considerat un „super-aliment”, sugerează un studiu
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum