Consumul de fructe este asociat stării de bine și unui risc mai mic de simptome depresive
Autor: Patriche Silvia
![Consumul de fructe este asociat stării de bine și unui risc mai mic de simptome depresive](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42367.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Un studiu publicat recent în jurnalul științific British Journal of Nutrition a arătat că un consum regulat de fructe este asociat unei stări de spirit mai bune și unui risc mai mic de simptome asociate depresiei. (1)
De asemenea, cercetătorii nu au găsit aceeași legătură între numărul de porții de legume și sănătatea mintală. Pe de altă parte, persoanele care consumă deseori cipsuri, o categorie de produse sărace nutrițional, au un risc mai mare de anxietate. (2)
Pentru studiu oamenii de știință au chestionat obiceiurile alimentare a 428 de adulți din Marea Britanie pentru a evalua efectele consumului de fructe, legume, dulciuri și snacksuri asupra stării psihice.
Studiul a luat în calcul și aspecte precum vârsta, starea generală de sănătate și activitatea fizică dar și factori demografici (nivelul de educație, ocupația, venitul, religia, etc).
Potrivit chestionarului, persoanele care mâncau mai multe fructe aveau un scor mai mic pentru depresie și o stare mentală mai bună.
Mai mult, persoanele care luau gustări nesănătoase precum cipsurile aveau mai des probleme precum uitarea locului în care au pus un lucru sau incapacitatea de a-și aminti numele unui cunoscut.
Autorii avertizează, totuși, că nu există legătură de cauzalitate însă consumul de fructe poate fi benefic pentru sănătatea mintală. Acest lucru poate însemna că persoanele care au un stil de viață activ și un venit peste medie tind să consume mai multe fructe, statistic mai scumpe decât gustările ocazionale (mai nesănătoase). Există inclusiv studii care arată că o dietă bogată în fructe și legume este mai scumpă decât echivalentul în grăsimi și zahăr. (3, 4)
Alte studii similare au descoperit inclusiv o legătură între consumul de legume și o mai bună sănătate mintală. (5)
Deși atât fructele cât și legumele sunt bogate în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale, cercetătorii cred că fructele sunt mai benefice deoarece majoritatea legumelor se consumă prin preparare termică, moment în care se pierd o parte din nutrienți.
sursa: News Medical
foto: Aston University
2. Frequency of fruit consumption and savoury snacking predict psychological health; selective mediation via cognitive failures, link: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/frequency-of-fruit-consumption-and-savoury-snacking-predict-psychological-health-selective-mediation-via-cognitive-failures/B6A4BDD48E1A39C133DF454860A53239
3. Diets high in fruit and vegetables are more expensive than diets high in fats and sugars, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744224905000112
4. Do healthier foods and diet patterns cost more than less healthy options? A systematic review and meta-analysis, link: https://bmjopen.bmj.com/content/3/12/e004277.full?sid=820d6e1a-280e-47a6-b8c5-498bfa4657e3
5. Cross-sectional associations of schoolchildren’s fruit and vegetable consumption, and meal choices, with their mental well-being: a cross-sectional study, link: https://nutrition.bmj.com/content/early/2021/10/28/bmjnph-2020-000205?versioned=true
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tiparele dietetice pot explica ratele bolilor și complicațiilor cardiovasculare în rândul populațiilor latino
- O alimentație bogată în proteine la micul dejun poate spori volumul masei musculare
- Etichetarea calorică pe meniuri: un risc pentru persoanele cu tulburări alimentare
- Alternativele la lactate pe bază de plante și dieta umană
- Fructele in exces
- Fructele consumate dupa masa imediat sau dupa 1-2 ore?
- Arsuri instantanee pe limba
- Consumul de apa si de fructe
- Alimentatie doar fructe.
- Smoothiurile contin și fibrele fructului?