Studiu: cum putem scăpa de grăsimea viscerală? Exercițiile fizice, mult mai eficiente decât medicamentele

©

Autor:

Studiu: cum putem scăpa de grăsimea viscerală? Exercițiile fizice, mult mai eficiente decât medicamentele
Grăsimea abdominală, denumită și grăsime viscerală, din cauza faptului că se formează în jurul organelor interne, este nu doar foarte inestetică, ci și extrem de periculoasă pentru sănătate. Grăsimile depozitate în spațiile libere de la nivelul abdomenului pot să afecteze organele din imediata apropiere, ajungând într-un final să influențeze sănătatea generală. Steatohepatita nonalcoolica, sindromul metabolic, hipertensiunea arterială și diabetul sunt câteva dintre bolile extrem de grave cu o frecvență mult mai mare la persoanele obeze. Pentru a evita efectele negative ale obezității, pot fi luate măsuri din timp.

Un studiu efectuat de către cercetătorii de la Centrul Medical UT Southwestern sugerează faptul că exercițiile fizice sunt cea mai eficientă metodă de a reduce cantitatea de grăsimi viscerale. Efectuate cu regularitate, exercițiile fizice ajută la eliminarea grăsimii subcutanate, cât și a celei viscerale.

În cadrul studiului au fost analizate două modalități distincte de reducere a grăsimii, pentru a putea cunoaște într-un final care dintre cele două modalități este mai eficientă. Studiul s-a desfășurat pe perioada a șase luni, un număr de 3.602 persoane fiind înscrise. În timp ce o parte dintre participanți au fost monitorizați atunci când efectuau exerciții fizice, restul au primit medicamente pentru slăbit. Raportarea nu s-a făcut pe baza indicelui de masă corporală sau a greutății, deoarece astfel ar fi fost analizată reducerea grăsimilor oriunde în corp, nu doar de la nivel abdominal. Măsurarea grăsimilor s-a realizat cu ajutorul examenelor CT sau RMN.

Concluzia finală a fost aceea că ambele modalități de slăbire au avut ca rezultat o diminuare a cantității de grăsimi viscerale, însă reducerile au fost unele semnificativ mai mari per kilogram de greutate pierdută cu ajutorul exercițiilor fizice. Studiul este unul concludent, dat fiind numărul foarte mare de subiecți, dar și datorită faptului că a fost efectuat printr-o colaborare între cercetători din mai multe state.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-04-2019 | creare: 08-04-2019 | Vizite: 1162
Bibliografie
The dangers of hidden fat: Exercise is your best defense against deep abdominal fat. link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190201081459.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Excesul de grăsime la nivelul abdomenului crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, chiar dacă indicele de masă corporală nu indică obezitate
  • Grăsimea viscerală - explicații, riscuri, recomandări
  • Măsurarea grăsimii din jurul inimii poate prezice riscul de diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum