Cât de importantă este activitatea fizică în copilăria mică pentru sănătatea mintală a copilului școlar?

©

Autor:

Cât de importantă este activitatea fizică în copilăria mică pentru sănătatea mintală a copilului școlar?
Mai mult de jumătate din tulburările de sănătate mintală își au originea înainte de vârsta de 14 ani. Acestea pot persista și în adolescență, subliniind necesitatea prevenirii lor încă din copilărie. Activitățile fizice moderate până la intense (MVPA) și participarea la sporturi au efecte pozitive asupra sănătății mentale, modificând structura și funcționalitatea creierului și stimulând eliberarea de endorfine.
Într-un articol recent apărut în International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, cercetătorii au evaluat impactul inactivității fizice din copilăria timpurie asupra sănătății mentale a copiilor în vârstă mijlocie.

Studiul a inclus copii cu vârste între 5-6 și 10-11 ani, monitorizându-le activitatea fizică și timpul petrecut în inactivitate prin intermediul unui accelerometru ActiGraph GT3X. De asemenea, s-au folosit chestionare SDQ pentru a evalua sănătatea mintală, completate de părinții copiilor.

Rezultate și concluzii

Din 1.070 de copii cu date valide privind activitatea fizică, doar 850 cu vârste între 10-11 ani au furnizat un chestionar SDQ valid. Rezultatele indică faptul că nivelurile ridicate de activitate fizică la vârsta de 5-6 ani sunt asociate cu scoruri mai mici la problemele de relaționare cu colegii la vârsta de 10-11 ani, atât pentru băieți, cât și pentru fete. Timpul petrecut în inactivitate la 5-6 ani a fost corelat cu scoruri mai mari la problemele de relaționare cu colegii la 10-11 ani.

Studiul subliniază relația complexă dintre activitatea fizică, inactivitatea din copilăria timpurie și problemele de sănătate mintală din copilăria mijlocie. Înțelegerea acestor relații poate ajuta la dezvoltarea de strategii eficiente pentru îmbunătățirea sănătății mentale a copiilor.

Acest studiu adaugă o perspectivă valoroasă în înțelegerea modului în care activitatea fizică din copilărie poate avea un impact pe termen lung asupra sănătății mentale. Acesta utilizează metode de cercetare robuste, inclusiv accelerometre pentru monitorizarea activității fizice și chestionare SDQ pentru evaluarea sănătății mentale, oferind astfel date obiective care pot fi relevante pentru practica medicală.

sursa: News Medical
foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Data actualizare: 02-10-2023 | creare: 02-10-2023 | Vizite: 348
Bibliografie
From playgrounds to peace of mind: early childhood activity's influence on middle childhood mental health, link: https://www.news-medical.net/news/20230928/From-playgrounds-to-peace-of-mind-early-childhood-activitys-influence-on-middle-childhood-mental-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Echipamentele de joacă sprijină activitatea fizică a copilului
  • Pandemia COVID-19 a afectat condiția fizica a copiilor
  • Mai puțin timp pe ecran și mai multă activitate fizică pot îmbunătăți funcția executivă la copiii mici
  •