Consumul de cafea asociat cu un risc mai mic de disfuncții erectile

©

Autor:

Consumul de cafea asociat cu un risc mai mic de disfuncții erectile

Disfuncția erectilă reprezintă incapacitatea de a obține o erecție suficient de fermă pentru a iniția actul sexual, fiind cea mai frecventă formă de disfuncție sexuală la bărbați. Afectează mai mult de 18 milioane dintre bărbații din SUA cu vârsta mai mare de 20 de ani.


Disfuncția erectilă este o afecțiune care poate fi devastatoare pentru bărbați, deorece induce o scădere a stimei de sine, stres și probleme în cuplu. În mare majoritate a cazurilor, cauza este o afecțiune medicală (hipertensiunea arterială, indice de masă corporală crescut, obezitatea, diabetul zaharat, nivelul crescut al colesterolului), dar poate fi declanșată și de factori psihologici.


Cercetătorul David Lopez de la University of Texas Health Science Center din Huston a observat că unele studii lansează ipoteza conform căreia cofeina (consumată în mod uzual sub formă de băuturi energizante, băuturi carbogazoase sau cafea) poate ameliora disfuncția erectilă, lipsind însă studiile populaționale care ar demonstra acest lucru.


Doctorul Lopez și colegii săi au apelat la datele din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES – un program de studii care evaluează sănătatea și statusul nutrițional al populației din SUA) pentru a investiga rolul consumul de cafeină în disfuncția erectilă. Au fost evaluate datele a 3742 de bărbați cu vârsta mai mare de 20 de ani care au fost depistați cu disfuncție erectilă în urma unui interviu asistat de calculator. Dintre aceștia, 40,9% aveau indicele de masă corporală crescut, 30,7% erau obezi, 51% prezentau hipertensiune arterială și 12, 4% sufereau de diabet.

 

Cercetătorii au estimat aportul zilnic de cafeină al fiecărui indivit analizând aportul alimentar din ultimele 24 de ore (fiecare participant a fost rugat să menționeze toate alimentele și băuturile consumate în ultimele 24 de ore). Sursele de cafeină luate în considerare au fost: cafeaua, băuturile carbogazoase, băuturi enegizante sau pentru sportivi, ceaiul).

 

Rezultate au arătat că bărbații care consumau între 85 și 179 mg de cafeină zilnic au menționat cu 45% mai rar disfuncția erectilă, în timp ce consumatorii de 170-303mg de cofeină au făcut referire la această afecțiune cu 39% mai puțin comparativ cu consumatorii de 0-7 mg de cafeină zilnic. Conform echipei de cercetare, cantitatea de cafeină necesară pentru prevenția disfuncției erectile poate fi obținută în urma consumului de 2-3 cești de cafea zilnic. În plus, un aport crescut de cafeină ar reduce riscul de disfuncție erectilă la bărbații care duferă de obezitate și hipertensiune arterilă (ambele afecțiuni fiind considerate factori de risc pentru disfuncția erectilă). Consumul de cafeină nu scade însă riscul de disfuncție erectilă la pacienții cu diabet zaharat.

 

Mecanismul din spatele acestei corelații este neclar, dar a fost lansată o ipoteză conform căreia cafeina induce o serie de efecte farmacologice determinând atât relaxarea arterelor helicide peniene, cât și a musculaturii netede de la nivelul penisului, crescând fluxul sangvin.

 

Cercetătorii consideră că un atu major al acestui studiu este mărimea considerabilă a lotului, dar admit existența unor limite. Anumiți factori de risc ai disfuncției erectile (afecțiunile cardiovasculare de exemplu) nu au fost luați în considerare. În plus, baza de date utilizată este un studiu observațional, iar rezultatele lor nu pot demonstra o legătură de cauzalitate între aportul de cafeină și reducerea riscului de disfuncție erectilă. Sunt necesare, în continuare, studii ulterioare pentru a demonstra această legătură.

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 27-05-2015 | creare: 27-05-2015 | Vizite: 5666
Bibliografie
Coffee linked to reduced risk of erectile dysfunction, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/294250.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
  • Compușii din cafea ce pot preveni apariția diabetului de tip 2
  • Consumul crescut de cafea ar putea reduce riscul de scleroză multiplă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum