Dieta mediteraneană reduce impactul asupra mediului și îmbunătățește sănătatea metabolică
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în revista Science of the Total Environment a explorat impactul unei diete mediteraneene cu aport caloric redus asupra mediului, concentrându-se pe persoanele cu sindrom metabolic din Spania. Cercetarea a fost parte a trialului PREDIMED-Plus, care a inclus 6.874 de participanți cu vârste între 55 și 75 de ani, toți diagnosticati cu sindrom metabolic, dar fără boli cardiovasculare în istoricul medical. Participanții au fost aleși aleatoriu într-un grup de intervenție, care a urmat dieta mediteraneană cu reducerea caloriilor și exerciții fizice, și un grup de control, care a primit doar sfaturi generale despre dieta mediteraneană.
Rezultatele studiului au indicat reduceri semnificative în acidificare, eutrofizare și utilizarea terenurilor în grupul de intervenție, comparativ cu grupul de control. De asemenea, s-a observat o scădere semnificativă a aportului caloric și o aderență mai mare la dietă în grupul de intervenție. Analiza de mediere a arătat că reducerea calorică a mediat parțial relația dintre intervenție și reducerile observate în impactul asupra mediului, explicând între 38% și 55% din asociere, în timp ce aderența la dietă a mediat complet impactul asupra emisiilor de gaze cu efect de seră și utilizarea energiei.
Această cercetare subliniază impactul pozitiv al unei intervenții de un an cu dieta mediteraneană asupra sustenabilității mediului, demonstrând rolul crucial al reducerii caloriilor și al aderenței la dietă în medierea acestui efect. Deși studiul se confruntă cu provocări, cum ar fi variabilitatea datelor și posibilul bias de recenzie, punctele sale forte includ evaluarea reală a impactului asupra mediului și dimensiunea mare a eșantionului.
Rezultatele evidențiază potențialul intervențiilor cu dieta mediteraneană de a atenua daunele ambientale, în special în ceea ce privește consumul de carne. Studiul sugerează că cercetările viitoare ar trebui să exploreze modele dietetice mai largi și implicațiile lor pentru mediu, promovând astfel alegeri nutriționale sustenabile și o înțelegere mai profundă a trilemei dietă-mediu-sănătate.
sursa: News Medical
Rezultatele studiului au indicat reduceri semnificative în acidificare, eutrofizare și utilizarea terenurilor în grupul de intervenție, comparativ cu grupul de control. De asemenea, s-a observat o scădere semnificativă a aportului caloric și o aderență mai mare la dietă în grupul de intervenție. Analiza de mediere a arătat că reducerea calorică a mediat parțial relația dintre intervenție și reducerile observate în impactul asupra mediului, explicând între 38% și 55% din asociere, în timp ce aderența la dietă a mediat complet impactul asupra emisiilor de gaze cu efect de seră și utilizarea energiei.
Această cercetare subliniază impactul pozitiv al unei intervenții de un an cu dieta mediteraneană asupra sustenabilității mediului, demonstrând rolul crucial al reducerii caloriilor și al aderenței la dietă în medierea acestui efect. Deși studiul se confruntă cu provocări, cum ar fi variabilitatea datelor și posibilul bias de recenzie, punctele sale forte includ evaluarea reală a impactului asupra mediului și dimensiunea mare a eșantionului.
Rezultatele evidențiază potențialul intervențiilor cu dieta mediteraneană de a atenua daunele ambientale, în special în ceea ce privește consumul de carne. Studiul sugerează că cercetările viitoare ar trebui să exploreze modele dietetice mai largi și implicațiile lor pentru mediu, promovând astfel alegeri nutriționale sustenabile și o înțelegere mai profundă a trilemei dietă-mediu-sănătate.
sursa: News Medical
Data actualizare: 27-05-2024 | creare: 27-05-2024 | Vizite: 152
Bibliografie
Mediterranean diet cuts environmental impact and improves metabolic health, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240527/Mediterranean-diet-cuts-environmental-impact-and-improves-metabolic-health-study-finds.aspxImage by photoAC on Pixabay
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Două fructe de kiwi pe zi asigură aportul de vitamina C
- Cum interacționează acidul acetilsalicilic și warfarina cu diferiți nutrienți?
- Consumul de broccoli ar putea ajuta la prevenirea cancerului
- SUA. Un studiu sugerează că micro-legumele au potențialul de a contribui la asigurarea securității nutriționale globale
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni