Studiu analizează modul în care restricția calorică poate prelungi durata de viață
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetători de la Laboratorul Jackson (JAX) și colaboratorii lor au efectuat un studiu pe aproape o mie de șoareci pentru a investiga efectul diverselor diete asupra longevității. Studiul a avut o abordare unică, asigurându-se că fiecare șoarece este unic din punct de vedere genetic, pentru a reflecta mai bine diversitatea genetică a populației umane, ceea ce a făcut ca rezultatele să fie mai relevante clinic.
Principalul rezultat al studiului, publicat în revista Nature, a fost că dietele cu foarte puține calorii au avut un impact mai mare asupra duratei de viață decât postul periodic. În mod surprinzător, șoarecii care au trăit cel mai mult sub restricție calorică au fost cei care au pierdut cel mai puțin în greutate, în ciuda consumului redus de alimente. Șoarecii care au pierdut cel mai mult în greutate au avut o energie scăzută, sisteme imunitare și reproductive compromise și o durată de viață mai scurtă.
Studiul a comparat cinci diete diferite, de la consum liber la restricție calorică severă, observând că șoarecii pe diete nelimitate au trăit în medie 25 de luni, cei pe diete de post intermitent 28 de luni, cei care consumau 80% din caloriile de bază 30 de luni, iar cei cu 60% din caloriile de bază 34 de luni. Cu toate acestea, în cadrul fiecărui grup, intervalul duratelor de viață a fost larg.
Analiza datelor a relevat că factorii genetici au avut un impact mai mare asupra duratei de viață decât dieta, subliniind importanța caracteristicilor genetice în determinarea efectelor dietelor asupra traiectoriei de sănătate a unei persoane. Reziliența genetic codată, în special capacitatea de a menține greutatea corporală și sănătatea celulelor imunitare în perioade de stres sau de aport alimentar redus, a fost un factor critic în longevitate.
Studiul a pus, de asemenea, sub semnul întrebării ideile tradiționale privind motivele pentru care anumite diete pot prelungi viața. De exemplu, greutatea, procentajul de grăsime corporală, nivelurile de glucoză din sânge și temperatura corpului nu au explicat legătura dintre restricția calorică și o viață mai lungă. În schimb, sănătatea sistemului imunitar și trăsăturile legate de celulele roșii au fost mai clar conectate la durata de viață.
Rezultatele sugerează că, deși restricția calorică este în general benefică pentru longevitate, pierderea în greutate în contextul restricției calorice poate fi de fapt dăunătoare pentru durata de viață. Aceste descoperiri ar putea avea implicații importante pentru studiile umane privind longevitatea, care adesea utilizează măsurători metabolice ca markeri pentru îmbătrânire sau tinerețe, posibil ignorând aspecte mai importante ale îmbătrânirii sănătoase.
sursa: Science Daily
Principalul rezultat al studiului, publicat în revista Nature, a fost că dietele cu foarte puține calorii au avut un impact mai mare asupra duratei de viață decât postul periodic. În mod surprinzător, șoarecii care au trăit cel mai mult sub restricție calorică au fost cei care au pierdut cel mai puțin în greutate, în ciuda consumului redus de alimente. Șoarecii care au pierdut cel mai mult în greutate au avut o energie scăzută, sisteme imunitare și reproductive compromise și o durată de viață mai scurtă.
Studiul a comparat cinci diete diferite, de la consum liber la restricție calorică severă, observând că șoarecii pe diete nelimitate au trăit în medie 25 de luni, cei pe diete de post intermitent 28 de luni, cei care consumau 80% din caloriile de bază 30 de luni, iar cei cu 60% din caloriile de bază 34 de luni. Cu toate acestea, în cadrul fiecărui grup, intervalul duratelor de viață a fost larg.
Analiza datelor a relevat că factorii genetici au avut un impact mai mare asupra duratei de viață decât dieta, subliniind importanța caracteristicilor genetice în determinarea efectelor dietelor asupra traiectoriei de sănătate a unei persoane. Reziliența genetic codată, în special capacitatea de a menține greutatea corporală și sănătatea celulelor imunitare în perioade de stres sau de aport alimentar redus, a fost un factor critic în longevitate.
Studiul a pus, de asemenea, sub semnul întrebării ideile tradiționale privind motivele pentru care anumite diete pot prelungi viața. De exemplu, greutatea, procentajul de grăsime corporală, nivelurile de glucoză din sânge și temperatura corpului nu au explicat legătura dintre restricția calorică și o viață mai lungă. În schimb, sănătatea sistemului imunitar și trăsăturile legate de celulele roșii au fost mai clar conectate la durata de viață.
Rezultatele sugerează că, deși restricția calorică este în general benefică pentru longevitate, pierderea în greutate în contextul restricției calorice poate fi de fapt dăunătoare pentru durata de viață. Aceste descoperiri ar putea avea implicații importante pentru studiile umane privind longevitatea, care adesea utilizează măsurători metabolice ca markeri pentru îmbătrânire sau tinerețe, posibil ignorând aspecte mai importante ale îmbătrânirii sănătoase.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 15-10-2024 | creare: 15-10-2024 | Vizite: 172
Bibliografie
Study probes how eating less can extend lifespan, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/10/241009121347.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni