Studiile genetice susțin efectul de protecție al cofeinei împotriva obezității și afecțiunilor articulare

©

Autor:

Studiile genetice susțin efectul de protecție al cofeinei împotriva obezității și afecțiunilor articulare
Cofeina, o moleculă bioactivă de origine vegetală și un stimulent psihotrop popular, penetrează membranele celulare și are efecte rapide asupra sistemelor organice, funcționând ca un antagonist al receptorilor de adenozină. Un studiu recent publicat în BMC Medicine a explorat efectele nivelurilor de cofeină din sânge, luând în considerare variațiile genetice prezise în metabolismul cofeinei.
Cercetătorii au folosit datele dintr-un studiu de asociere fenom-wide (PheWAS) pentru a evalua impactul clinic al cofeinei serice, folosind variante genetice legate de metabolismul cofeinei care afectează nivelurile sale circulante. Acest lucru a implicat derivarea unui scor de risc genetic (GRS) pentru cofeina serică, folosind polimorfisme nucleotidice simple (SNPs) în cadrul genelor CYP1A2 și AHR, asociate puternic cu nivelurile serice de cofeină.

Studiul a inclus 988 de caracteristici clinice înregistrate printre participanții Biobank-ului din Regatul Unit (UKBB) pentru a evalua rezultatele de sănătate asociate cu nivelurile serice de cofeină. De asemenea, cercetătorii au efectuat o analiză metabolomică și proteomică pentru a elucidă mecanismele responsabile pentru efectele biologice ale cofeinei serologice asupra osteoartritei, sângerărilor postmenopauzale și metaboliților și proteinelor serice.

Rezultatele studiului au indicat că nivelurile mai mari de cofeină genetic estimate la persoanele care consumă băuturi cu cofeină sunt legate de un risc mai mic de obezitate și osteoartrită. Analizele metabolomice și proteomice au indicat profiluri lipidice îmbunătățite, o inflamație cronică mai scăzută și schimbări în metabolismul glicogenului și proteinelor ca căi biologice asociate cu efectele cofeinei.

În analiza PheWAS, nivelurile mai mari estimate de cofeină circulantă din scorul de risc genetic au redus semnificativ riscul de obezitate și osteoartrită. Analiza de randomizare mendeliană a dezvăluit o reducere de 10% a riscului de osteoartrită per creștere standard deviație în cofeină. Nu s-au găsit dovezi că nivelurile serice de cofeină au un impact asupra riscului de sângerare postmenopauzală.

Studiul a constatat, de asemenea, o relație semnificativă între nivelurile serice de cofeină estimate genetic și riscul de osteoartrită în rândul celor care consumă cafea, dar nu și printre cei care se abțin. De asemenea, a fost identificată o asociere semnificativă între IMC și nivelurile serice de cofeină estimate genetic în rândul consumatorilor de cafea sau ceai, dar nu și printre abstinenți.

În concluzie, studiul oferă dovezi ale efectelor protectoare ale cofeinei asupra riscurilor de osteoartrită și obezitate, ceea ce este crucial, având în vedere povarei globale a obezității și osteoartritei. Studiul sugerează, de asemenea, că nivelurile mai mari de cofeină plasmatică pot reduce consumul de cofeină. Studii viitoare, inclusiv încercări clinice randomizate, ar putea îmbunătăți înțelegerea relevanței translative a acestor constatări.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-03-2024 | creare: 01-03-2024 | Vizite: 659
Bibliografie
Caffeine's protective effects against obesity and joint diseases supported by genetic study, link: https://www.news-medical.net/news/20240228/Caffeines-protective-effects-against-obesity-and-joint-diseases-supported-by-genetic-study.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de cafea ar putea reduce riscul de scleroză multiplă
  • După trei nopți de somn insuficient, cofeina aproape nu mai are efect
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum