Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul de COVID-19
Transmiterea rapidă a COVID-19 și numărul ridicat de cazuri crește incidența apariției sindromului respirator acut sever, respectiv a sindromului COVID prelungit, unde simptomele persistă mai mult de trei luni.
ÎnÈ›elegerea factorilor de risc asociaÈ›i infecÈ›iei È™i schema de vaccinare corect efectuată contribuie la prevenÈ›ia bolii.
NutriÈ›ia reprezintă un factor ce influenÈ›ează semnificativ echilibrul È™i starea de sănătate a organismului uman, dieta reglând microbiomul intestinal, respectiv sistemul imunitar.
Potrivit unui studiu recent publicat, indivizii care consumă cantități ridicate de fructe È™i legume, dar È™i multe produse pe bază de plante, au un risc mult mai scăzut de a dezvolta simptome asociate COVID-19. Oamenii de È™tiință consideră o potenÈ›ială legătură între dietă È™i COVID-19.
Pentru studiu, a fost ales consumul de alimente variat, clasificate în patru grupe, una dintre ele fiind a alimentelor ultraprocesate (prelucrate cu conÈ›inut crescut de grăsimi, ulei, amidon, zaharuri). Produsele alimentare supuse hidrogenării, hidrolizei sau altor modificări chimice prin adăugarea de coloranÈ›i, arome È™i emulsii au fost incluse în această categorie. AceÈ™ti produÈ™i neoformaÈ›i pot modifica structura microbiotei intestinale È™i pot stimula inflamaÈ›ia în organism. ConÈ›in proteine, fibre alimentare, vitamine È™i minerale în cantitate scăzută.
Conform studiului, persoanele dependente în mare măsură de o dietă bogată în alimente ultraprocesate prezintă deficienÈ›e în minerale È™i vitamine È™i dezechilibre ale sistemului imunitar, fiind astfel susceptibile la infecÈ›ii. Asociază un risc crescut de boli inflamatorii intestinale, boli cardiovasculare È™i neoplazii.
Oamenii de È™tiință au explorat legătura dintre consumul de ultraprocesate È™i riscul de infecÈ›ie cu SARS-CoV-2. Au analizat date de la peste 41.000 de participanÈ›i, cu vârste între 40 È™i 69 de ani. Au evaluat aportul alimentar al acestora timp de 24 de ore, prin chestionare tipice.
În concluzie, există o relaÈ›ie puternică între consumul de alimente nesănătoase È™i riscul crescut de infecÈ›ie COVID-19. Principalul mecanism este promovarea inflamaÈ›iei în organism prin grăsimi saturate È™i zaharuri în exces, dar È™i conÈ›inut de fibre scăzut, ducând astfel la imunodepresie. Alegerile alimentare greÈ™ite cresc susceptibilitatea umană la infecÈ›ii, iar o dietă bogată în alimente ultraprocesate creÈ™te semnificativ riscul de infecÈ›ie cu COVID-19.
sursa: News Medical
foto: Daisy Daisy / Shutterstock.com
ÎnÈ›elegerea factorilor de risc asociaÈ›i infecÈ›iei È™i schema de vaccinare corect efectuată contribuie la prevenÈ›ia bolii.
NutriÈ›ia reprezintă un factor ce influenÈ›ează semnificativ echilibrul È™i starea de sănătate a organismului uman, dieta reglând microbiomul intestinal, respectiv sistemul imunitar.
Potrivit unui studiu recent publicat, indivizii care consumă cantități ridicate de fructe È™i legume, dar È™i multe produse pe bază de plante, au un risc mult mai scăzut de a dezvolta simptome asociate COVID-19. Oamenii de È™tiință consideră o potenÈ›ială legătură între dietă È™i COVID-19.
Pentru studiu, a fost ales consumul de alimente variat, clasificate în patru grupe, una dintre ele fiind a alimentelor ultraprocesate (prelucrate cu conÈ›inut crescut de grăsimi, ulei, amidon, zaharuri). Produsele alimentare supuse hidrogenării, hidrolizei sau altor modificări chimice prin adăugarea de coloranÈ›i, arome È™i emulsii au fost incluse în această categorie. AceÈ™ti produÈ™i neoformaÈ›i pot modifica structura microbiotei intestinale È™i pot stimula inflamaÈ›ia în organism. ConÈ›in proteine, fibre alimentare, vitamine È™i minerale în cantitate scăzută.
Conform studiului, persoanele dependente în mare măsură de o dietă bogată în alimente ultraprocesate prezintă deficienÈ›e în minerale È™i vitamine È™i dezechilibre ale sistemului imunitar, fiind astfel susceptibile la infecÈ›ii. Asociază un risc crescut de boli inflamatorii intestinale, boli cardiovasculare È™i neoplazii.
Oamenii de È™tiință au explorat legătura dintre consumul de ultraprocesate È™i riscul de infecÈ›ie cu SARS-CoV-2. Au analizat date de la peste 41.000 de participanÈ›i, cu vârste între 40 È™i 69 de ani. Au evaluat aportul alimentar al acestora timp de 24 de ore, prin chestionare tipice.
În concluzie, există o relaÈ›ie puternică între consumul de alimente nesănătoase È™i riscul crescut de infecÈ›ie COVID-19. Principalul mecanism este promovarea inflamaÈ›iei în organism prin grăsimi saturate È™i zaharuri în exces, dar È™i conÈ›inut de fibre scăzut, ducând astfel la imunodepresie. Alegerile alimentare greÈ™ite cresc susceptibilitatea umană la infecÈ›ii, iar o dietă bogată în alimente ultraprocesate creÈ™te semnificativ riscul de infecÈ›ie cu COVID-19.
sursa: News Medical
foto: Daisy Daisy / Shutterstock.com
Data actualizare: 25-08-2022 | creare: 25-08-2022 | Vizite: 381
Bibliografie
Consumption of ultra-processed foods increases risk of COVID-19, link: https://www.news-medical.net/news/20220821/Consumption-of-ultra-processed-foods-increases-risk-of-COVID-19.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Alimentele ultraprocesate afectează microbiomul intestinal: corelația este confirmată de o nouă recenzie
- Un mic dejun bogat în protine amplifică sațietatea și puterea de concentrare la femeile obeze
- Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
- Proteinele din rapiță au beneficii superioare celor din soia
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Voi mai beți Cola?Suntem oameni ultraprocesati
- Voi știți ce mâncați?Oameni ultraprocesati Capcanele industriei alimentare actuale.