Sportul ne modelează compoziția microbiomului intestinal

Sportul ne modelează compoziția microbiomului intestinal

©

Autor:

Sportul ne modelează compoziția microbiomului intestinal
Cercetările anterioare au subliniat că un nivel optim de activitate fizică poate reduce riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare È™i probleme de sănătate mintală, precum depresia, în timp ce comportamentele sedentare cresc riscul de mortalitate cardiovasculară È™i diabet de tip 2. Efectele pozitive ale exerciÈ›iilor fizice asupra sănătății ar putea fi mediate prin schimbări în microbiomul intestinal, care joacă un rol semnificativ în dezvoltarea diverselor boli È™i probleme de sănătate mintală.
Un studiu recent publicat în revista EBioMedicine a explorat legătura dintre nivelurile de activitate fizică È™i microbiomul intestinal, utilizând evaluări bazate pe accelerometre purtate la È™old pentru a măsura nivelurile de activitate fizică sedentară, moderată È™i viguroasă. Acest lucru a permis o măsurătoare mai fiabilă È™i precisă a nivelurilor de activitate, în comparaÈ›ie cu studiile anterioare care s-au bazat pe autodeclararea nivelurilor de activitate fizică. În plus, utilizarea metagenomicii shotgun profunde a oferit informaÈ›ii taxonomice de înaltă rezoluÈ›ie despre comunitățile microbiene intestinale.

Participanții la studiu au completat un chestionar detaliat despre istoricul medical, dieta și obiceiurile de viață, au fost supuși unor examinări fizice și clinice, iar probele de fecale colectate au fost folosite pentru analiza microbiomului intestinal. Datele accelerometrului au fost folosite pentru a defini nivelurile de activitate fizică, iar diversitatea speciilor microbiene a fost analizată prin calcularea diversității alfa și beta.

Rezultatele au arătat o asociere inversă între obiceiurile sedentare sau nivelurile foarte scăzute de activitate fizică È™i abundenÈ›a anumitor specii de microbi intestinali, comparativ cu nivelurile moderate sau viguroase de activitate fizică. Nivelurile moderate de activitate fizică au fost asociate cu o abundență scăzută a Escherichia coli È™i cu o abundență crescută a bacteriilor producătoare de butirat, cum ar fi Roseburia È™i Faecalibacterium prausnitzii. În plus, nivelurile moderate de activitate fizică au fost asociate cu o mai mare sinteză de acetat È™i butirat, în timp ce exerciÈ›iul viguros a fost legat de o sinteză mai mare de propionat, iar nivelurile sedentare de activitate au fost asociate cu o capacitate scăzută de degradare a carbohidraÈ›ilor de către microbiomul intestinal.

În concluzie, nivelurile de activitate fizică au fost strâns legate de abundenÈ›a anumitor microbi intestinali, iar diversitatea È™i abundenÈ›a microbiotei intestinale, precum È™i potenÈ›ialul său funcÈ›ional, au variat în funcÈ›ie de diferitele niveluri de activitate fizică. Astfel, obiceiurile sedentare È™i nivelurile mai înalte de activitate fizică au prezentat asocieri inverse cu abundenÈ›a È™i diversitatea microbiomului intestinal. Aceste descoperiri subliniază importanÈ›a activității fizice pentru sănătatea microbiomului intestinal È™i potenÈ›ialele implicaÈ›ii pentru prevenirea È™i managementul bolilor metabolice È™i cardiovasculare.

sursa: News Medical
foto: Zhanna Mendel / Shutterstock

Data actualizare: 05-02-2024 | creare: 05-02-2024 | Vizite: 386
Bibliografie
Exercise shapes our gut health, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240203/Exercise-shapes-our-gut-health-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost creat un dispozitiv care te ajută să îți reglezi postura È™i respiraÈ›ia
  • Culcatul la ore târzii a fost asociat cu alimentaÈ›ia nesănătoasă È™i sedentarismul
  • O oră de antrenament fizic pe zi poate contracara efectele statului prelungit pe scaun
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum