Sucul de sfeclă roșie amplifică performanțele sportive, mai mult decât suplimentele cu nitrați
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în revista Frontiers in Nutrition a explorat efectele benefice ale sucului de sfeclă roșie asupra capacității de exercițiu și funcției fiziologice. Cercetătorii au concluzionat că beneficiile sucului de sfeclă depășesc acelea ale nitraților din dietă și sărurilor de nitrat, datorită varietății de fitonutrienți pe care îi conține, care pot îmbunătăți antrenamentul și recuperarea.
Nitrații dietetici sunt recunoscuți pentru beneficiile lor legate de exerciții fizice, incluzând reducerea costului de oxigen pentru exercițiile aerobice, afectarea contractilității musculare, funcția vasculară, performanța și economia exercițiului, adaptările la antrenament și diminuarea durerii musculare. Beneficiile sunt atribuite creșterii producției de oxid nitric în organism, care scade tensiunea arterială și reglează alte răspunsuri fiziologice.
Deși s-a crezut că efectele sucului de sfeclă sunt echivalente cu cele ale nitraților puri, dacă dozele de NO3- sunt comparabile, această presupunere nu ia în considerare polifenolii și alte componente ale sucului de sfeclă care pot oferi beneficii suplimentare.
Sucul de sfeclă roșie conține, pe lângă nitrați, și potasiu, magneziu, acid folic, acid ascorbic și biotină, precum și compuși polifenolici ca betaninul. Studiile indică faptul că sucul de sfeclă ar putea fi mai eficace în reducerea costului de oxigen în timpul exercițiilor aerobice intense, îmbunătățind astfel rezultatele performanței.
Mecanismele prin care sucul de sfeclă poate avea beneficii mai mari în exerciții includ posibilitatea ca alte componente, cum ar fi polifenolii, să acționeze în sinergie cu nitrații pentru a îmbunătăți rezultatele exercițiilor. Deși bio-disponibilitatea nitraților pare a fi similară între sucul de sfeclă și nitrați, există dovezi limitate că eficacitatea sucului de sfeclă se datorează reducerii stresului oxidativ la nivelul țesuturilor.
Concluzia este că sucul de sfeclă ar putea fi superior nitraților puri în anumite rezultate legate de exerciții fizice, datorită sinergiei dintre nitrați și alte componente. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica componentele specifice care contribuie la aceste efecte și modul în care funcționează. Studiile viitoare ar trebui să măsoare direct nivelurile de NO3- în ambele tratamente și să ajusteze pentru variabilitatea nivelurilor de nitrați.
sursa: News Medical
Nitrații dietetici sunt recunoscuți pentru beneficiile lor legate de exerciții fizice, incluzând reducerea costului de oxigen pentru exercițiile aerobice, afectarea contractilității musculare, funcția vasculară, performanța și economia exercițiului, adaptările la antrenament și diminuarea durerii musculare. Beneficiile sunt atribuite creșterii producției de oxid nitric în organism, care scade tensiunea arterială și reglează alte răspunsuri fiziologice.
Deși s-a crezut că efectele sucului de sfeclă sunt echivalente cu cele ale nitraților puri, dacă dozele de NO3- sunt comparabile, această presupunere nu ia în considerare polifenolii și alte componente ale sucului de sfeclă care pot oferi beneficii suplimentare.
Sucul de sfeclă roșie conține, pe lângă nitrați, și potasiu, magneziu, acid folic, acid ascorbic și biotină, precum și compuși polifenolici ca betaninul. Studiile indică faptul că sucul de sfeclă ar putea fi mai eficace în reducerea costului de oxigen în timpul exercițiilor aerobice intense, îmbunătățind astfel rezultatele performanței.
Mecanismele prin care sucul de sfeclă poate avea beneficii mai mari în exerciții includ posibilitatea ca alte componente, cum ar fi polifenolii, să acționeze în sinergie cu nitrații pentru a îmbunătăți rezultatele exercițiilor. Deși bio-disponibilitatea nitraților pare a fi similară între sucul de sfeclă și nitrați, există dovezi limitate că eficacitatea sucului de sfeclă se datorează reducerii stresului oxidativ la nivelul țesuturilor.
Concluzia este că sucul de sfeclă ar putea fi superior nitraților puri în anumite rezultate legate de exerciții fizice, datorită sinergiei dintre nitrați și alte componente. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica componentele specifice care contribuie la aceste efecte și modul în care funcționează. Studiile viitoare ar trebui să măsoare direct nivelurile de NO3- în ambele tratamente și să ajusteze pentru variabilitatea nivelurilor de nitrați.
sursa: News Medical
Data actualizare: 23-02-2024 | creare: 23-02-2024 | Vizite: 648
Bibliografie
Beetroot juice outperforms nitrate supplements in boosting exercise performance, link: https://www.news-medical.net/news/20240221/Beetroot-juice-outperforms-nitrate-supplements-in-boosting-exercise-performance.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Meta-analiză: Sexul înainte de o competiție sportivă nu afectează negativ performanța
- Influența profilurilor de personalitate asupra activității fizice și comportamentului sedentar
- Efectele restricției alimentare asupra dorinței de a face sport și a masei corporale
- Sportul: doar în weekend, sau o activitate regulată?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum