Exercițiile sunt benefice și sigure pentru persoanele în vârstă cu afecțiuni cronice sau riscuri multiple

©

Autor:

Exercițiile sunt benefice și sigure pentru persoanele în vârstă cu afecțiuni cronice sau riscuri multiple
Studiul universității Jyväskylä din Finlanda analizează impactul multimorbidității asupra activității fizice și capacității fizice la adulții în vârstă participanți la un program de exerciții fizice pe durata unui an. Multimorbiditatea și inactivitatea fizică sunt două provocări interconectate cu care se confruntă populațiile în proces de îmbătrânire. Inactivitatea fizică este un factor de risc pentru multe condiții cronice și pentru dezvoltarea multimorbidității, definită ca prezența a mai mult de o condiție cronică la același individ. Un rezultat negativ al ambelor, inactivitatea fizică și multimorbiditatea, este dezvoltarea limitărilor funcționale, care compromit mobilitatea adulților în vârstă, putând duce la dizabilitate și pierderea independenței.
Ghidurile de activitate fizică încurajează adulții în vârstă să participe la activități aerobice, de întărire musculară și de îmbunătățire a echilibrului de mai multe ori pe săptămână, sau să fie activi fizic în măsura în care condițiile lor cronice permit. Activitatea fizică regulată este recomandată în prevenirea și tratamentul multor condiții cronice. Cu toate acestea, recomandările actuale sunt limitate la doar câteva condiții cronice, și se știe mai puțin despre beneficiile activității fizice printre adulții în vârstă cu multimorbiditate. Din cauza dovezilor limitate, recomandările de exerciții fizice lipsesc în prezent din ghidurile clinice pentru tratamentul multimorbidității.

Cercetările anterioare au sugerat că intervențiile bazate pe exerciții fizice pot crește activitatea fizică și îmbunătăți capacitatea fizică la adulții în vârstă care locuiesc în comunitate. În timpul unei intervenții multicomponente de un an, care a inclus antrenament fizic și cognitiv, adulții în vârstă și-au crescut atât activitatea fizică, cât și capacitățile fizice, inclusiv rezistența aerobă, forța musculară și funcționarea extremităților inferioare. Aceste beneficii ar putea să se extindă dincolo de perioada de intervenție, deoarece participanții au raportat o categorie de activitate fizică mai mare după perioada de urmărire de un an decât la început.

Studiul a investigat impactul modelelor de multimorbiditate, cuprinzând 17 condiții cronice de boală și obezitate, asupra activității fizice și capacității fizice la bărbații și femeile în vârstă care nu îndeplineau recomandările actuale de activitate fizică la începutul studiului. A fost explorat impactul modelelor de multimorbiditate asupra nivelului de bază de activitate fizică și capacitate fizică și asupra schimbărilor în activitatea fizică și capacitate pe parcursul intervenției multicomponente de exerciții fizice, precum și asupra activității fizice la un an după.

Rezultatele au arătat că modelele de multimorbiditate au avut un impact mic, dar semnificativ, asupra activității fizice și capacității fizice la baza studiului și asupra schimbărilor în activitatea fizică și capacitate pe parcursul intervenției de un an. Magnitudinea și direcția impactului au variat în funcție de condiția cronică, rezultat, sex și momentul timpului. În general, majoritatea condițiilor nu au avut un impact semnificativ asupra activității fizice, rezistenței aerobe sau asupra forței sau puterii musculare. Aceste constatări sugerează că adulții în vârstă cu multimorbiditate, care nu au contraindicații pentru exerciții fizice relativ intense, pot beneficia de antrenament fizic urmând recomandările de activitate fizică pentru adulții în vârstă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-03-2024 | creare: 26-03-2024 | Vizite: 254
Bibliografie
Exercise beneficial and safe for older people with multiple chronic conditions or risks, link: https://www.news-medical.net/news/20240322/Exercise-beneficial-and-safe-for-older-people-with-multiple-chronic-conditions-or-risks.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile aerobice și de rezistență, benefice pentru sănătatea creierului după 50 de ani
  • Vârsta mijlocie - perioada optimă pentru a îmbunătăți funcția cardiacă
  • Care este „doza optimă” de exercițiu fizic pentru ameliorarea sănătății cognitive la vârstnici?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum